• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2022

18:23

TRAŽILI SU JAVNA VEŠALA, A ON JE POČEO DA PLAČE I MOLI ZA MILOST! Evo ko je bio pop koljač koji je ubio majku Miše Janketića i šta se sa njim desilo!

printscreen

Društvo

TRAŽILI SU JAVNA VEŠALA, A ON JE POČEO DA PLAČE I MOLI ZA MILOST! Evo ko je bio pop koljač koji je ubio majku Miše Janketića i šta se sa njim desilo!

Podeli vest

Milorad Vukojčić, poznatiji kao Maca koljač bio je predvodnik četničke crne trojke u Pljevljima tokom Drugog svetskog rata, gde je zaklao nekoliko desetina žena iz partizanskih porodica

Milorad Vukojčić rođen je 1917. godine, a umro je 1945. godine. Bio je poznat kao pop Maca, deminutiv od "macola" jer je njome voleo da ubija, ili pop Koljač. Bio je vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu i crnogorski sveštenik SPC.

Nakon rata, Milorad Vukojčić je osuđen na smrt i pogubljen.

Kako svedoci kažu, pop Maca je bio egzekutor četničke crne trojke koji je ubijao partizane spijune u Pljevljima i porodice partizanskih boraca. U vreme nemačkog garnizona u Pljevljima, noću između 6. i 7. aprila 1944. godine, Macina "crna trojka" je hapsila žene partizana i simpatizere partizana. 

Uhapšene su Zora Karamatijević, Ljubica Stojkanović, Savka Matović, Milica Janketić i Mileva Žugić, naveo je sin jedne od žrtava. Sa ostalim ženama ubijena je i majka našeg glumca Miše Janketića, Milica. Kako kažu, najveći zločini počinjeni su u martu i aprilu 1944. godine, kada je ubijeno više osoba. U to vreme je u okupiranim Pljevljima bila nemačka uprava.

Foto: printscreen Twitter

Milica Janketić, majka glumca Miše Janketića

Presudom vojnog suda u Pljevljima, Milorad Vukojčić je osuđen kao neprijatelj naroda na smrt.

- Sećam se njegovog dovođenja u grad. Bila je neka radna akcija, a građani su, kad su čuli da su doveli popa Macu, nagrnuli na njega. Jedva ga je obezbeđenje uspelo spasiti, hteli su da ga linčuju - ispričao je jedan od očevidaca.

Pop koljač je osuđen na smrt vešanjem

- Počeo je da plače, tražio je milost. Tada je čitava ta dvorana, koja je bila prepuna, više se tu stajalo nego sedelo, skoro eksplodirala. Tražili su javna vešala - svedoči Matović.

Kazna mu je ipak bila promenjena u kaznu streljanjem, a presuda je izvršena 1945. godine.

Foto: printscreen facebook

Pop Maca

Ubio desetoro ljudi

Utvrđeno je 15. februara 1946. godine od strane Zemaljske komisije Crne Gore za utvrđivanje zločina na Cetinju da je Milorad Vukojčić, poznat i kao Maca, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome čuva se u arhivu Crne Gore. Saučesnici u tom zločinu su mu bili Vojislav Kovaljski i Milisav Jestrović.

U odluci je navedeno da je Vukojičić kriv za smrt desetoro ljudi:

  • Dika Stamenića-zemljoradnika
  • Ljuba Stamenića-automehaničara
  • Jule Stamenić-domaćice 
  • Ljubice Stojkanović-studenta 
  • Zore Karamatijević-domaćice
  • Mileve Žugić-domaćice
  • Savke Matović-domaćice
  • Miladina Božovića-penzionera 
  • Božane Mišović-domaćice
  • Živka Kontića-penzionera. 

U svojim memoarima, Drago Bojović, na loš način pominje Vukojičića. Opisao je svoju poslednju posetu Ljubici, koja je čekala dolazak koljača.

Milorad Vukojčić je, od strane Srpske pravoslavne crkve, 2005. godine proglašen za sveca u manastiru Žitomislić u Hercegovini.

Foto: Tanjug

Glumac Mihajlo Miša Janketić

Glumac Miša Janketić, kojem je pop Maca zaklao majku, je ovaj čin Srpske pravoslavne crkve nazvao "amoralnim".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko

pre 1 godinu

britanski rimskosolomonski imperijalizam operise kroz postavljanje monarhistickih robovlasnickih agenata poput Kuracdjordjewitza koji pljackaju drzave i narod i pomocu njihovih monarhistickih sluga a laznih patriota poput SS Hitlera , poput ISIS terorista , poput ustasha , poput cetnika , poput kjuklux klanova poput korona virus koji napadaju i ubijaju pobunjenu radnicku klasu , i tako dalje . Sve je to ista firma . Ustashe i cetnici i nacisti i teroristi su svi stvoreni u britanskoj rimskosolomonskoj imperijalnoj robovlasnickoj oligarhijskoj firmi i svi oni imali su isti komandni centar , i sada okupatorsku rimskosolomonsku krunu na zastavu Srbije je postavio Nato uz pomoc americkih Nato generala solomonskih jevreja , hiterovih nacista , cetnika , ustasha i terorista koji su podmetali zlocine nevinoj Jugoslaviji i Srbiji da bi onda posle dostavili i postavili britanskog rimskosolomonskog nacistickog cetnickog agenta Kuracdjordjewitza da opet pljacka srpski narod . Srpska pravoslavna crkva ne postoji to su sve britansko solominske vatikanske sluge koje rade na porobljavanju srpskog naroda i za interese rimskosolomonskog operativnog monarhistickog sistema a protiv interesa srpskog naroda i srpske drzave .

integrale

pre 1 godinu

Jedina tačna informacija u ovoj bljuvotini od teksta je da su sveštenika SPC Milorada Vukojičića strijeljali crnogorski partizani zajedno sa hiljadama časnih Srba iz Crne Gore koji nisu podržavali teror ljudskog šljama i ološa. Miša Janketić je imao 6 godina kada mu je ubijena majka i odrastao je na lažnim pričama koje su od njega napravile nesrećnog i ogorčenog čovjeka, a pod stare dane crnogorskog separatistu i srbofoba.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija