• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.05.2022

14:36

ŽENSKI ORGAZAM OD A DO Š! Sve ono što treba da znate o vrhuncu i koliko on traje!

Društvo

ŽENSKI ORGAZAM OD A DO Š! Sve ono što treba da znate o vrhuncu i koliko on traje!

Podeli vest

Ženski orgazam je oduvek bio misterija koja zbunjuje kako muškarce, tako i žene

Stručnjaci za seksualno zdravlje sa Univerziteta Indiana proučavali su seksualne preference i ženske orgazme na grupi od 1.055 žena starosti od 18 do 94 godina. Ideja je bila da se tom studijom skine veo tajni da su ženski orgazmi komplikovani i da podstakne žene da malo više komuniciraju o tome na koji način najbrže mogu postići orgazam.

Foto: Pixabay

Različite preferencije u seksu

Kako se ispostavilo, ženski orgazam zaista nije zakonetka, niti misterija, već svaka žena ima svoje preferencije.

Nešto manje od petine ispitanica izjavilo je da je penetracija dovoljna za postizanje orgazma, kaže studija. Međutim, veliki broj žena je dodalo da stimulacija klitorisa čini orgazam jačim i boljim, iako mogu da ga dožive i bez toga. 

Više od 36 odsto izjavilo da je stimulacija klitorisa neophodna za orgazam tokom polnog odnosa.

Skoro svaka deseta žena iz grupe ispitanica je rekla kako uopšte nije doživela orgazam tokom seksualnog odnosa.

Ne smemo zaboraviti da je svako od nas individua za sebe, pa tako različite žene uživaju u različitim stvarima:

- neke doživljavaju orgazam stimulacijom klitorisa tokom seksa

- neke doživljavaju orgazam tokom penetracije

- neke žene teško doživaljavaju orgazam ili su prošle kroz razdoblje života u kojem im nije bilo lako da doživaljavaju orgazam

Studija se bavila i različitim načinima na koje žene vole da ih se dodiruje.

Većina žena uživala je u laganom ili srednjem stiskanju, dok je skoro 16 posto ispitanica reklo da im odgovara svaka jačina dodira. Oko 10 odsto žena voli jači pritisak. 

Otprilike 50 odsto žena je uživalo u kružnim pokretima, 30 odsto najsklonije je pokretima sa strane na stranu, a čak oko dve trećine žena uživalo je u pokretima gore-dole.

Vrste orgazma

Klitoralni orgazam - kad bi orgazmi bili vrste sladoleda, ovaj orgazam bio bi vanila – učestao i standardan. Do ove vrste orgazma dolazi se stimulisanjem klitorisa, a opisuje se kao lokalizovan, jak i kratak doživljavaj.

Vaginalni orgazam -  ne doživljavaju sve žene i teže ga je postići nego klitoralni. Opisan je kao intenzivniji i dugotrajniji, a osećaj se širi na celo telo. Postiže se samim odnosom više nego stimulacijom klitorisa.

Mešani orgazam - to je mešavina klitoralnog i vaginalnog seksa, odnosno ono što doživite kada oba orgazma doživite istovremeno. Ova vrsta orgazma traje od jednog do čak 15 minuta, a završava jednim velikim orgazmom. Ako želite da doživite ovakvu vrstu orgazma, morate uložiti više truda. Potrebna je velika veština, a stručnjaci preporučuju dve uobičajene poze. Misionarsku pozu, i onu u kojoj je žena gore.

Orgazam nakon treninga - žene koje su osetile ove orgazme, opisale su ih kao manje intenzivne, ali ipak prijatne. Ako želite da ih češće doživljavate, morate da vežbate. Morate da ubrzate rad srca i da radite vežbe za donji stomak. Dugo i intenzivno treniranje učiniće da počinete da se osećate prijatno i uzbuđeno, pre svega zbog boljeg dotoka krvi.

Kožni orgazam - sve što vam je potrebno za ovu vrstu orgazma jeste muzika. Znate ono kada se naježite od određene muzike? To je "kožni" orgazam. Prijatna muzika dovešće vas do prijatnog osećaja na koži. Stručnjaci veruju da je za ovaj osećaj odgovorna nagla promena u muzici koju slušamo, na primer, promena tona ili nagli skok s tihog na glasni ton.

Ključna je partnerska komunikacija

Kako autori istraživanja, na osnovu svojih nalaza, naglašavaju, važna je partnerska komunikacija za seksualno zadovoljstvo. Pravi preduslovi za zabavu u spavaćoj sobi su sposobnost komunikacije, prihvatanje i spoznaja šta vam odgovara, a da od toga ne bežite.

Cilj studije je da se razbiju neki od postojećih tabua o ženskom orgazmu, kao i da olakša i ženama i muškarcima komunikaciju o seksu i napravi je ugodnijom, sugerišući da bi ih razvoj "specifičnijeg rečnika za raspravu i označavanje njihovih preferencija mogao osnažiti da bolje istraže i prenesu partnerima ono što im se sviđa u seksu".

Trajanje orgazma

Prosečno trajanje orgazma kod žena i muškaraca se razlikuje.

Ženski orgazam traje između 10 i 11 sekundi, dok muški traje nešto manje, oko 8 do 9 sekundi.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija