• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Mirčić

Autor: Informer.rs

26.05.2022

20:15

CENE DIVLJAJU! ZA LETOVANJE U GRČKOJ, TURSKOJ, EGIPTU, TUNISU DOPLATA NAJMANJE 100 EVRA! Agencije udar na džepove Srba pravdaju Ukrajinom...

Pixabay

Društvo

CENE DIVLJAJU! ZA LETOVANJE U GRČKOJ, TURSKOJ, EGIPTU, TUNISU DOPLATA NAJMANJE 100 EVRA! Agencije udar na džepove Srba pravdaju Ukrajinom...

Podeli vest

Početak je letnje sezone, a aranžmani su uveliko rezervisani i unapred uplaćeni. Rat u Ukrajini, međutim, uticao je na sve, pa tako i na tursitičke agencije, koje sada od građana traže da plate dodatne troškove. Agencije dodatno putnicima tarifiraju avio-gorivo od 30 pa pa sve do 75 evra za čarter letove, zavisno od pojedinačnih destinacija, a traži se i doplata za smeštaj

Kako su za Informer rekli iz turističkih agencija, za ovu sezonu doplata za gorivo je neophodna budući da je zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata u prethodnih pet meseci, cena avio-goriva porasla za oko 100 odsto. Razlog su velike oscilacije cena naftnih derivata. 

Foto: Pixabay

 

Ovo će se posebno odraziti na porodice koji će iz jednog budžeta morati da doplate ovu razliku. Tako četvoročlana porodica mora da izdvojii od 120 do 300 evra više nego što su prvobitno planirali.

- Imajući u vidu da je cena goriva jedan od ključnih elemenata cene čarter letova, da bi se obezbedila sigurna realizacija ugovora potpisanih sa zakupcima, prinuđeni smo da korigujmo prvobitne cene zakupa aviona za potrebe čarter letova i da potpiše anekse ranijih ugovora - istakli su za Informer iz turističke agencije Dunav travel.

Posledično, turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a koje će se kretati od 30 i više evra po putniku, zavisno od pojedinačnih destinacija, odnosno dužine trajanja leta.

Cene putovanja i rat u Ukrajini

Aleksandar Seničić, direktor Jute objasnio je na koji način se kriza u Ukrajini odražava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter letovi ugovarani.

- Negativan uticaj ove krize se odnosi, pre svega na cenu goriva, koja utiče na cenu avio-karata. Tu je bilo doplata za gorivo, koja se kretala od 20 do 40 evra po karti, što će nas pratiti tokom cele sezone - ukazuju Seničić.

Foto: Informer

Aleksandar Seničić

- Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o turizmu dozvoljavaju da agencijama da ukoliko dođe do značajnog pomeranja na tržištu, povećaju cene do osam odsto. Neće ići cene u toj meri na gore, ali treba očekivati blago povećanje cena, pre svega kada je reč o prevozu - pojašnjava Seničić.

Šta je skuplje osim avio-karata?

Pored pomenutih avio-karata, građani se ove letenje sezone suočavaju i sa poskupljenjima hotelskih smeštaja.

Aleksandar Seničić ističe da je moguće i poskupljenje smeštaja.

- Rat u Ukrajini odrazio se i na poskupljenja u Grčkoj, te da su cene hotela i apartmana za nijasnu više, ali to poskupljenje ne bi trebalo da bude veće od pet odsto - istakao je Seničić.

Foto: Reuters

Pored paprenih cena goriva, avio-karata i najavljenog poskupljenja smeštaja, turistima će se ove godine naplaćivati bukvalno sve. Oni koji se odluče da letuju u privatnim apartmanima neće moći da računaju ni na šampone i sapune, a besplatni internet imaće samo u zajedničkim prostorijama.

Koje su najtraženije destinacije?

Pored standardnih destinacija, a to su Grčka, Turska i Egipat, srpski turisti su najviše tražili rezervacije za Italiju i Španiju.

- Za Tursku, Grčku i Egipat interesovanje je standardno. Ono što je novina jeste da su mahom naši građani želeli da odmor provedu u Italiji i Španiji, možda je uzrok tome i da je u tim zemljama zbog epidemiološke situacije nije moglo putovati tako često - kaže za Informer Nemanja Šćepanović, direktor jedne turističke agencije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bogdan

pre 1 godinu

Kao i obično agencije i ove godine šire laži u vezi cena i uslova letovanja ,naročito u Grčkoj.Trenutno sam u Nei Poriu i iz prve ruke tvrdim da su cene hrane kao i pre dve godine smeštaj u direktnoj pogodbi takođe a zavisnici od interneta. imaju i na većini plaža besplatnu konekciju.Za avio prevoz ne znam ali ako neko ima da izdvoji 700 i viiše evra za aranžman po osobi neće biti problem za sitnu doplatu ostale namete koje uglavnom izmisle sagencije.O njihovim marifetlucima,kojima sam sada svedok,drugom prilikom.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija