• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

02.06.2022

07:00

Žestoka borba za upis u srednje škole! SVE VIŠE BODOVA POTREBNO JE ZA NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA!

Društvo

Žestoka borba za upis u srednje škole! SVE VIŠE BODOVA POTREBNO JE ZA NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA!

Podeli vest

Iz godine u godinu raste minimalan broj poena neophodnih za upis na željeni smer u gimnazijama i srednjim stručnim školama

Mali maturanti u Srbiji ove godine moraće dobro da zagreju stolicu kako bi upisali željenu srednju školu, jer iz godine u godinu raste broj poena potrebnih za upis, kažu profesori!
Kako navode, ove godine očekuje se još veće interesovanje za gimnazije, medicinske i elektrotehničke škole, gde će za upis biti potrebno minimum 90 poena, a za pojedine smerove i svih 100 poena!

98,38 poena je bio donji prag za upis u gimnaziju 'Zmaj' u Novom Sadu prošle godine

Najveće interesovanje osmaci su iskazali za smerove poput medicinske sestre, fizioterapeuta, za prirodno-matematički smer u gimnazijama, za smerove informacionih tehnologija. Nastavnici očekuju da će na jedno mesto konkurisati i po nekoliko učenika i da mnogi neće upisati željenu školu. Da će borba za svako mesto biti veoma tesna potvrđuje i analiza rađena u poslednje dve godine, po kojoj je sve više poena potrebno za upis u školu koju je đak prvu izabrao.

Velika konkurencija

U Informatoru za upis u srednje škole Ministarstva prosvete najviše poena prošle godine trebalo je za upis u novosadsku gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", gde su đaci koji su želeli da upišu matematički smer morali da imaju najmanje 98,38 poena!

Pre dve godine đacima je bilo dovoljno 63,99 bodova za upis na smer avio-tehničar na Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, ali ovaj smer postao je veoma popularan, pa je minimalan broj poena prošle godine za upis bio čak 96,19! (pogledajte tabele)

U Beogradu, Novom Sadu i Nišu tradicionalno su najtraženije gimnazije, i to prirodno-matematički smerovi, gde je đacima potrebno više od 90 poena, pa Treću beogradsku gimnaziju prošle godine osmaci nisu mogli da upišu ako su imali manje od 97,08 bodova. Za razliku od velikih gradova, u Kruševcu, Vranju, Leskovcu i Novom Pazaru najveća potražnja je za medicinskim školama, gde je đacima bilo potrebno da osvoje u proseku 91 poen.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da iz godine u godinu kod malih maturanata uglavnom vlada interesovanje za iste škole, zbog čega raste minimalan broj poena da bi se neko upisao na željeni smer.

- Što je veća navala na neku školu, to je minimalan broj bodova za upis veći. I to je praksa godinama unazad. Đaci uglavnom biraju gimnazije i medicinske škole, ali sve više i obrazovne profile koji imaju veze sa tehnologijom i informatikom, jer je to, po njima, posao budućnosti. Među traženim smerovima najčešće su prirodno-matematički, medicinske sestre-tehničari i fizioterapeuti, ali i tehnički smerovi. Ono što smo primetili jeste da je među malim maturantima sve popularnija i Vazduhoplovna akademija, za koju treba blizu 100 poena. Zato je moj savet učenicima da "zagreju" stolice, jer je svake godine žestoka borba za ove škole i potreban je sve veći broj bodova - napominje Antić.

Foto: Informer

 
Bez popuštanja

Da je za ovakve obrazovne profile potreban veliki broj poena i da ne treba spuštati upisni prag, smatra i predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov. Prema njegovim rečima, ne treba ići linijom manjeg otpora kada je u pitanju težina završnih testova za osnovce.

- Ne treba spuštati kriterijume. Nadam se da neće biti lakših testova, jer se onda gubi na kvalitetu i nemamo uvid u stvarno znanje naših navršenih osnovaca, jer su to testovi koji su većinom na zaokruživanje. Ipak, plašim se da će na kraju ponovo dati lakše verzije testova kao poslednje dve godine, jer je celo prvo polugodište na snazi bila kombinovana nastava, pa će i broj potrebnih poena za upis srednjih škola biti u većem broju slučajeva isti - navodi Markov.

Beogradska deca beže od zanata

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da iako je potreba tržišta za zanatlijama ogromna, a plate idu i do 2.000 evra, za srednje stručne škole iz godine u godinu odlučuje se sve manje dece u Beogradu.
- Mi imamo jako dobre zanatske škole, naš majstor je veoma cenjen svuda u svetu, ali mladi ne žele to da upisuju iako su to sve časna i poštena zanimanja od kojih može vrlo lepo da se živi. Jedino što je popularno od zanata jesu smerovi maser, kuvar, konobar i frizer. Ti smerovi se popune, jer postoji kakvo-takvo zanimanje đaka - istakao je on i dodao:

- S druge strane, kada su u pitanju smerovi krojač, zidar, tesar i obućar, odeljenja su ili poluprazna ili se uopšte ne formiraju zbog nedovoljnog broja đaka. Recimo, pozitivan primer su zanatske škole u Velikoj Plani, Vranju i Boru, gde se sve više dece poslednjih godina radije odlučuje za srednje stručne škole nego za gimnazije.

Kalendar upisa

1. jul - preliminarni rezultati završnog ispita
5. jul - objavljivanje konačnih rezultata ispita
5-6. jul - popunjavanje liste želja elektronskim putem
11. jul - objavljivanje konačne liste želja učenika
13. jul - objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima
14-20. jul - podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem


NAJTRAŽENIJE ŠKOLE

U BEOGRADU:
Vazduhoplovna akademija tehničar vazdušnog saobraćaja (dualno obrazovanje) 93,90
Vazduhoplovna akademija avio-tehničar (dualno obrazovanje) 89,33
Vazduhoplovna akademija avio-tehničar (nastava na srpskom i engleskom)  96,19
III gimnazija prirodni smer 97,08
XIV gimnazija prirodni smer 94,33
IV gimnazija prirodni smer 92,88
Medicinska škola "Zvezdara" farmaceutski tehničar 85,16

U NOVOM SADU:
Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" prirodno-matematički 98,38
Gimnazija "Svetozar Marković" opšti 93,77
Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" elektrotehničar informacionih tehnologija 94,05
Medicinska škola "7. april" zubni tehničar 93,96

U NIŠU:
Gimnazija "Bora Stanković" prirodno-matematički 94,65
Medicinska škola "Dr Miodrag Lazić" medicinska sestra/tehničar 91,73

U KRAGUJEVCU:
Medicinska škola "Sestre Ninković" pedijatrijska sestra/tehničar  90,98
Prva tehnička škola elektrotehničar informacionih tehnologija 92,18

U NOVOM PAZARU:

Gimnazija opšti 90,23
Medicinska škola pedijatrijska sestra 88,28

Polaganje ispita

* test iz srpskog jezika: 27. jun
* test iz matematike: 28. jun
* kombinovani test: 29. jun
* vreme polaganja od 9 do 11 sati

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 1 godinu

Најмеродавнији начин за упис у средње школе је полагање пријемног у средњим школама, на њиховим тестовима уз садржај теста оног градива које је пресудно за ту школу. Овако деца су слуђаена том великом садржином градива а и разочарана неједнаким третманом на полагању матуре. Деси се да гори ученик преузме место у некој школи бољем. Пуно успеха свим матуранти на!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija