• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

03.06.2022

18:25

CENA SLADOLEDA OTIŠLA U NEBESA! Čeka nas gorko rashlađenje ovog leta!

Pixabay

Društvo

CENA SLADOLEDA OTIŠLA U NEBESA! Čeka nas gorko rashlađenje ovog leta!

Podeli vest

Po restoranima, kafićima ili poslastičarnicama prodaju nam tri kugle od po 70 grama čak za 600 dinara!

Kilogram zanatskog sladoleda, recimo od čokolade, može se napraviti za 645 dinara.

U srpskoj prestonici kugla sladoleda košta i do 180 dinara, u većini ostalih gradova oko 80 dinara, dok Piroćanci i dalje imaju najjeftiniji sladoled, koji prosečno košta do 30 dinara po kugli!

Činjenica je da je i sladoled, kao i mnogo toga sa početkom pandemije, poskupeo. Ipak, postavlja se pitanje koliko profitiraju poslastičari i koja je zapravo cena proizvodnje kugle sladoleda u odnosu na onu koju nam naplaćuju.

Foto: Informer

Najjeftinija je kugla sladoleda u Pirotu

Sastojci za zanatski sladoled

U razgovoru sa profesorkom Ugostiteljsko-turističke škole, koja predaje budućim poslastičarima, saznali smo šta je od sastojaka potrebno za zanatski sladoled, šta za voćni, a šta za kornet i izračunali koliko to košta.

- Ono što mi radimo sa učenicima je zanatski sladoled. Za izradu ovog sladoleda neophodan je aparat. Potrebne namirnice su jedan litar punomasnog mleka, 300 grama šećera, šest žumanaca, jedno jaje,10 grama vanilin šećera i 50 grama putera. U zavisnosti od vrste sladoleda, dodaju se namirnice koje daju ukus i naziv sladoledu (lešnik, badem, čokolada) ili odgovarajuće paste za sladolede - navela je za Kurir profesorka ove škole, koja nije želela da joj otkrivamo ime.

Voćni sladoledi se, prema njenim rečima, pripremaju od na primer 1 l pasiranih malina, litra vode, jednog kilograma šećera,150 grama glukoznog sirupa i soka od dva limuna.

Realna cena je mnogo manja

Izračunali smo da kilogram sladoleda od čokolade košta 645 dinara. S obzirom na to da jedna kugla sladoleda ima oko 70 grama, cena jedne kugle je oko 45 dinara. Voćni sladoled je jeftiniji, te se kilogram može napraviti za 439 dinara, dok je kugla oko 20 dinara. Kako je kugla sladoleda na nekim poznatijim mestima u Beogradu čak i 180 dinara, jedno slatko zadovoljstvo od na primer tri kugle možete platiti i do 600 dinara!

Foto: Shutterstock

Korneti podižu cenu sladoleda

Dodatni trošak

Mnogi poslastičari, da bi privukli mušterije, koriste razne sirupe, prelive i komade voća, pa je za njih to dodatni trošak.

Takođe, ne treba zaboraviti da poslastičar mora da plati kornete, koje mahom kupuju gotove, ali i režije, zaposlene, najam lokala. Kako je za Kurir jedan poslastičar, cena korneta na veliko je tri dinara, a režije i plate zaposlenih, kao i cena najma lokala zavise od lokacije.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija