• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2022

14:37

SPC ustupa na korišćenje imovinu u Severnoj Makedoniji MPC!

Tanjug/Miloš Milivojević

Društvo

SPC ustupa na korišćenje imovinu u Severnoj Makedoniji MPC!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ustupa na korišćenje svu svoju imovinu na teritoriji Severnoj Makedoniji novoj, autokefalnoj crkvi u toj zemlji, stoji u tomosu koji je pročitan danas u Sabornoj crkvi nakon objavljivanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve


"Sveti hramovi i manastiri, naročito svetinje iz nemanjićkog perioda i poznijeg perioda srskog prisustva, crkvenograditeljstva i kulturnog stvaralaštva na tlu današnje Severne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica, ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj crkvi", piše u tomosu.


Takođe, u tomosu je izražena "bratska preporuka" MPC da pitanje svog imena reši u dijalogu sa jelinskim i ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama.

Raković: Srpske crkve i manastiri u S. Makedoniji ostaju SPC

Istoričar dr Aleksandar Raković povodom uručivanja tomosa o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, ističe da je njime propisano da se srpske crkve i manastiri iz nemanjićkog, postnemanjićkog i modernog perioda na teritoriji Severne Makedonije "predaju na korišćenje", a ne u vlasništvo Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Time, dakle, pojašnjava on u izjavi Tanjugu, ove srpske svetinje, kao i druga srpska nepokretna i pokretna crkveno-kulturna imovina, ostaju u sastavu Srpske pravoslavne crkve.

Prema Rakoviću, ovo rešenje o zajedničkom starateljstvu Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve nad srpskim svetinjama u Severnoj Makedoniji, visoki je domet bratskih odnosa dveju jerarhija i srpskog i makedonskog naroda.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Patrijarh Porfirije: Autokefalnošću crkva ne deli, nego se umnožava i raste
Društvo

Patrijarh Porfirije: Autokefalnošću crkva ne deli, nego se umnožava i raste

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve. Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan prethodno su predvodili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj episkopa obe crkve

05.06.2022

13:57

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija