• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.06.2022

19:29

BILA SAM U HALJINI, PROFESOR ME PRIBIJA UZ ZID, GREBEM GA, ON NE PUŠTA... Ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta šokirale Srbiju!

printscreen

Društvo

BILA SAM U HALJINI, PROFESOR ME PRIBIJA UZ ZID, GREBEM GA, ON NE PUŠTA... Ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta šokirale Srbiju!

Podeli vest

Na društvenim mrežama je kao bomba odjeknula vest da su studenti i studentkinje Arhitektonskog fakulteta u Beogradu svakodnevno na meti profesora predatora

Neretko čujemo da na fakultetima često dolazi do raznih vrsta nasilja, a ako je sudeći po iskustvima studenata koja su nedavno objavljena na Instagram profilu anketa_arh.bg, arhitektonski fakultet u Beogradu je jedna od tih ustanova.

Kako je objavljeno na internetu, pojedini profesori na pomenutom fakultetu uznemiravaju studente i studentkinje koji više ne žele da ćute o torturi koju trpe na fakultetu. Zbog toga su se ujedinili i otvorili profil na Instagramu i na njemu dele svoja traumatična iskustva. 

Ono što akademce posebno pogađa kako navode, jeste činjenica da niko iz Uprave fakulteta ne reaguje, iako je reč o javnoj tajni.

Na tom Instagram profilu svakodnevno izlaze objave sa objašnjenjima studenata i studentkinja šta im se sve dešavalo.

- Čovek koga vi zovete profesorom ima tendencije da se studentkinjama obraća u deminutivu, tepajući im i koristeći rečnik koji implicira jednostranu i nepostojeću prisnost između njega i sagovornice. Ima i potrebu da inicira razgovore sa studentima pod velom ortačkog i dušebrižničkog manira koji potom prerastaju u pokušaje da se kontakt nastavi van fakulteta. Redom je neuspešan u svojim namerama da izdvoji žrtvu, dok njegovi uleti i nedostatak obzira za lični prostor i fizički integritet individue na koju se usmerio dovode do sve većeg rasipanja pažnje dotičnog predatora koje se manifestuje potpunim odsustvom profesionalnosti, dostojanstva i kriterijuma - reč je o nabrojanim situacijama u kojima ne uspeva da ispoštuje tuđe granice. Opasna stvar je velika incidenca slučajeva u kojima je ovaj čovek izgubio kontrolu nad svojim postupcima zbog koje su ga generacije studenata doživljavale kao vrednog podsmeha, čime je realna opasnost koju on predstavlja izgubljena iz vida - piše u jednom od objava.

Foto: printscreen instagram

Izjava studenta o profesoru Arhitektonskog fakulteta

 

Takođe, tu su i svedočenja koja do detalja objašnjavaju šta se, navodno, dešavalo tokom i nakon predavanja.

- U drugoj godini studija bila sam kod P u sali. Obzirom da su svake vežbe kod njega oduvek obilovale po mom mišljenju, neprimerenim komentarima i bahatim gestovima, neću ni pokušati da ih se prisećam. Odmah ćemo otiči na kraj semestra i predaju radova. Bio je lep letnji dan, bila sam u haljini do poda, imala sam planove za nakon što predam ispit. Treći sprat, učionica likovnog, dolazim pred sam kraj termina, predajem rad, P ustaje i obilazi oko mene, diše mi kraj uveta i šaljivim tonom me poziva u kafanu da se iskupim za kašnjenje... Prilazi mi drug, kaže da ga sačekam da idemo zajedno posle (on kasni više). Izlazim ispred sale, drug ostaje da reši oko svojih radova, skoro svi su otišli već. Gledam u telefon naslonjena na zid, vrata od sale se otvaraju, krećem ka njima misleći da je drug završio, izlazi P, baca pogled po praznom hodniku, okreće se ka meni u par koraka me pribija uz zid i steže ruku oko mog vrata. Ja sam šokirana, grebem ga po ruci, on kaže "mmm, kako smo opasni". Čuje se lupanje vratima u daljini hodnika, heroj me hitro pušta i odlazi u tom pravcu - piše jedna od studentkinja.

Foto: printscreen instagram

Svedočenja studenata

Međutim, kako studenti i studentkinje navode, nije u pitanju samo seksualno nasilje, već i diskriminacija na rasnoj osnovi.

- Jedna od početnih vežbi bila je predstavljanje. Na moje pitanje da li treba da postoji naša fotografija, on je odgovorio: "Šta mene briga za Vašu fotografiju, ako ste Vi ciganka?" Na moje pitanje zašto je rasistički nastrojen je samo zaćutao i okrenuo glavu.

Pored studenata koji su trenutno na fakultetu, javili su se i oni čija su predavanja prošla pre nekoliko godina.

Moje iskustvo je od pre tri godine, ali koliko vidim sada je još gore nego pre. Meni i većini mojih koleginica su upućivani komentari, neki komentari su bili i na verskoj osnovi (degradirajući), jer nisam iste veroispovesti kao on, naravno, malo upakovani da ostale kolege ne bi razumele, ali sam ja itekako razumela. Takođe, znam za razna iskustva svojih koleginica sa fakulteta koje su mi one lično pričale, tako da znam da su istinite - od komentarisanja toga šta su obukle na hodniku do toga da se prišunjaju devojci iza leđa i poljubi je u obraz pred svima koji su čekali konsultacije, bukvalno je bila zgrožena - prisetila se jedna od studentkinja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ime Prezime (@anketa_arh.bg)

 

Iskustva studenata i studentkinja na internetu se nižu iz minuta u minut. Kako navode tamo, bilo je raznih situacija, od seksualnog uznemiravanja, preko fizičkog, do vređanja na rasnoj i verskoj osnovi.

Informer.rs je pokušao da stupi u kontakt sa čelnim ljudima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, kako bismo čuli šta oni imaju da kažu o optužbama njihovih studenata, ali do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dođemo do njh. 

Bonus video:

anketa_arh.bg

Follow
 
  •  



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MiroslavBB

pre 2 godine

NISTA novo - prije 30-tak godina, kada sam (ja) studirao, desavale su se ISTE ili slicne stvari ... Djevojke (studentice) NISU mogle da poloze odredjeni ispit ako NISU 'dal*' doticnom profesoru?! Neke od njih, zbog tog NEpolozenog predmeta, NIKADA (ni-)su zavrsile studije!! Govorim o arhitektonskom fakultetu u Bg-u. NISTA bolja situacija je i ovdje na Zapadu!!!

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija