• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

27.06.2022

13:07

NAJVAŽNIJE MI JE DA DECA ZAVOLE ŠKOLU! Razgovarali smo sa učiteljicom Zokom, čiji je domaći zadatak ODUŠEVIO SRBIJU: Pre svega želim da oni budu dobri ljudi! (FOTO)

Privatna arhiva

Društvo

NAJVAŽNIJE MI JE DA DECA ZAVOLE ŠKOLU! Razgovarali smo sa učiteljicom Zokom, čiji je domaći zadatak ODUŠEVIO SRBIJU: Pre svega želim da oni budu dobri ljudi! (FOTO)

Podeli vest

Cela Srbija je još uvek pod utiskom domaćeg zadatka učiteljice Zoke, koja je deci za letnji raspust umesto uobičajnog unela kreativnost i pokazala neke od najvažnijih životnih lekcija. Ipak, ova skromna učiteljica je za Informer.rs istakla da samo želi da mališani zavole školu

Domaći zadaci, kontrolni, testovi, ispitivanja i ocene, sve to su muke školskih dana zbog kojih deca jedva čekaju da se napokon završi školska godina i da se na par meseci opuste tokom letnjeg raspusta.

Ipak, većina učitelja ostavi deci neku obavezu da urade tokom letnjih meseci, kao što je čitanje lektire ili pisanje sastava. Učiteljica Zorana Lazović unela je u letnje zadatke kreativnost i odlučila da pokaže deci neke od najvažnijih životnih lekcija. Ona je za Informer.rs otkrila šta ju je inspirisalo na ovakav potez.

Foto: Privatna arhiva

Zorana Lazović sa đacima

Zorana radi u OŠ "Stefan Nemanja" na Senjaku već pet godina, ali je ove godine prvi put dobila svoju generaciju prvaka.

- Radim u OŠ "Stefan Nemanja" na Senjaku pet godina, ali sam ove godine prvi put dobila svoju generaciju prvaka. Inspirisala me je učiteljica koja je sličan tekst prevela pre nekoliko godina sa engleskog jezika - kaže za naš portal učiteljica Zoka i dodaje:

- Želela sam da se deca lepo odmore i da kroz svakodnevni život steknu nove uspomene, koje su najvažnije u životu. Pre svega želim da oni budu dobri ljudi, jer je to potrebno ovom svetu. 

Ona je odlučila da i tokom redovne nastave unese kreativnost i na neki način odstupi od svakodnevnice. Tako se na njenim časovima mališani kroz grupni rad uče da sarađuju i da cene jedni druge.

- Na časovima često koristimo igrolike aktivnosti kroz grupni oblik rada, gde se potencira saradnja, otvorena komunikacija i uvažavanje stavova svakog od njih - ističe naša sagovornica.

Zaštita životne sredine

Foto: Privatna arhiva

Nastava posvećena zaštiti životne sredine

Pored mnogobrojnih aktivnosti, Zorana Lazović je jedan segment nastave posvetila i zaštiti životne sredine. 

Ona je tako smislila pesmicu kojom je deci najbolje objasnila značaj čuvanja prirode.

Da li je čuvar prirode

neko teško zanimanje

ja tvrdim da nije 

i dajem svima na znanje.

 

Šta sve treba da se čini

da brineš o okolini.

Smeće koje praviš

moraš u kantu da staviš.

Učiteljica Zoka ističe da se odlučila za ovaj način rada jer to prija mlađoj deci.

- Ovakav način rada prija mlađoj deci, jer je ova godina za njih bila jedno novo poglavlje u životu - polazak u prvi razred. Najvažnije mi je bilo da zavole školu - kaže ona.

Zorana je i za kraj prvog polugodišta odlučila da iznenadi svoje đake, pa je tako svima poslala pismo.

Pored pisama i kreativnih radionica, njeni đaci imaju i "Deda mrazov spisak dobre dece".

Foto: Privatna arhiva

Deda mrazov spisak dobre dece

Kako ističe, roditelji su oduševljeni domaćim zadatkom, ali i celokupnim radom, pa su tokom cele godine sarađivali sa njom.

- Ponosna sam na svoje đake zato što su dobra deca i odlični đaci, a takvi su jer su ih vaspitali dobri roditelji, koji su prepoznali važnost učenja za život, a ne samo za ocene! - ističe učiteljica Zoka.

Ona se na kraju zahvalila svim ljudima koji su prepoznali njen trud i podržali je u tome.

- Ovom prilikom im se neizmerno zahvaljujem, kao i svim ljudima koji su primetili moj trud i podržali me u tome, jer lepo reče čuveni Mika Antić: "Svako dete ima krila samo mora da se seti gde mu rastu sakrivena i moći će da poleti."

Foto: Privatna arhiva

Otisci napravljeni prvog dana škole

Učiteljica Zoka je primer kako i u svakodnevne stvari može da se unese kreativnost, a deca su verujemo srećna, oduševljena i sa zadovoljstvom dolaze na nastavu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MILAN

pre 1 godinu

BRAVO UČITELJICE. PUSTIJO SAM SUZU OD SREĆE. IMAM 62 GODINE I OPET BI POSAO U PRVI RAZRED. I JA SAM IMAO DOBRU UČITELJICU. JA SAM IZ DALMACIJE. KADA MI JE PREMINULA MAJKA PRE 15 GODINA DOSLA MI JE DATI SAUČEŠCE IZ DRUGOG GRADA. DOBRA UČITELJICA SE PAMTI ZA CEO ŽIVOT. BRAVO BOG TE BLAGOSLOVIJO.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija