• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

03.07.2022

07:00

DAN U BOLNICI U GRČKOJ 1.600 EVRA! Letovanje može postati pravi pakao ukoliko se razbolite! PAPRENE CENE ZDRAVSTVENIH USLUGA U INOSTRANSTVU!

Pixabay

Društvo

DAN U BOLNICI U GRČKOJ 1.600 EVRA! Letovanje može postati pravi pakao ukoliko se razbolite! PAPRENE CENE ZDRAVSTVENIH USLUGA U INOSTRANSTVU!

Podeli vest

Pregled lekara opšte prakse u inostranstvu košta od 50 do čak 180 evra. Četvoročlana porodica osiguranje za deset dana platiće oko 5.000 dinara

Odlazak na letovanje može postati pravi pakao ukoliko se razbolite u inostranstvu. Cene zdravstvenih usluga u letovalištima gde naši turisti najviše odlaze su paprene! Samo lečenje obične upale grla u Grčkoj košta oko 500 evra, dok je dan bolničkog lečenja čak 1.600 evra!

Zbog ovako vrtoglavih cena lečenja u inostranstvu putno osiguranje trebalo bi da bude sastavni deo aranžmana. U zavisnosti od osiguravajućeg društva, u Srbiji će četvoročlana porodica osiguranje za deset dana platiti oko 5.000 dinara, koliko u nekoj zemlji košta samo jedan pregled!?

Grlo, ujed, prelom....

Ekipa Informera kontaktirala je sa nekoliko osiguravajućih društava i saznala koliko novca će turistima trebati ako otputuju u Grčku, Tursku, Egipat, na Kipar ili u Španiju bez putnog osiguranja. Oni kažu da se Srbi na letovanjima uglavnom javljaju doktorima zbog upale grla, uha, ujeda insekata, temperature i preloma. Dešavaju se i teže povrede, pa ljudi moraju da ostanu i na bolničkom lečenju.

Iz "Đenerali osiguranja" kažu da zbog ovakvih zdravstvenih problema, a bez adekvatnog osiguranja turistima odmor bude i više nego duplo skuplji.

- Cene lekarskih usluga u inostranstvu zavise od destinacije i vrste zdravstvenog problema. Primera radi, u Grčkoj za lečenje upale grla, uha ili stomačne tegobe lekarske usluge se kreću od 50 do čak 500 evra, u zavisnosti od terapije, lekova, injekcija ili dodatnih analiza! Ozbiljniji zdravstveni problemi, padovi i prelom ruke ili noge, kao i lečenje u bolnici mogu iznositi i po nekoliko hiljada evra - navode oni.

Iz osiguravajuće kuće "Unika" kažu da cenovnik zdravstvenih usluga koje se nalaze u poznatim letovalištima uopšte nije povoljan.

- Cene osnovnog lekarskog pregleda za putnike bez putnog osiguranja u Grčkoj i Egiptu iznose najmanje 50 evra, pa sve do 180 evra, a odnose se pretežno na upale grla ili uha, stomačne tegobe ili ujede insekata. Turisti mogu biti u velikom finansijskom problemu ako se teže razbole ili povrede. Ukoliko se dogode teže nezgode ili oboljenja, cene lekarskog pregleda idu i do nekoliko stotina evra jer se svako snimanje ili analiza posebno naplaćuje - navode iz Unika osiguranja.

Skupo lečenje

Ali, pored osnovnog pregleda, napominju iz ovog osiguranja, neophodno je platiti snimanja, prevoz do zdravstvenih ustanova i ordinacija različitih specijalista, što sve zajedno može iznositi i nekoliko stotina evra.

- Za lečenje u bolnici u Grčkoj, Egiptu ili Turskoj potrebno je platiti od 400, pa i više od 700 evra dnevno, dok za komplikovanije slučajeve mogu biti još više, u zavisnosti od urađenih laboratorijskih analiza. U slučaju hospitalizacije, u Turskoj i Egiptu cene variraju od najmanje 400 evra za državne bolnice, pa sve do 1.000 evra za privatne. U Grčkoj cena bolničkog dana u državnim bolnicama u proseku iznosi oko 400 evra, dok je prosečna cena bolničkog dana u privatnim bolnicama oko 1.600 evra - ističu iz osiguravajuće kuće Unika.

Cena lekarskog pregleda na Kipru košta više od 250 evra, dok za dan lečenja u bolnici treba izdvojiti i više od 1.200 evra. U Španiji je garancija osiguravajuće kuće neophodna kako bi pacijent uopšte bio pregledan ili primljen u bolnicu, a tamo lečenje košta oko 1.000 evra, pa naviše po danu.

Cene lečenja u inostranstvu

* Pregled lekara opšte prakse 50-180
* Upala grla 50-500
* Ujed insekta 30 - 50
* Ujed meduze 50 - 80
* Osip 50 - 100
* Trovanje 100-150
* Temperatura 50 - 100
* Zubobolja 100 - 300
* Stomačni virus 80 - 150
* Prelom (noga, ruka) 300 - 500
* Dan u bolnici 400 - 1.600

* Cene su u evrima

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Iz Srbije se u inostranstvo za vreme godisnji odmora iznese ogroman novac vise milijardi Eura. Potpuno je cudno da mi ne gradimo velike turisticke komplekse kao sto je na primer onaj u Trebinju pa bi narod ostavljao pare u Srbiji a ne u inostranstvu gde im deru kozu.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija