• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

07.07.2022

07:00

OSMACI LOŠIJE URADILI PRIJEMNI NEGO PROŠLE GODINE! Najbolje su prošli iz matematike, kombinovani test i srpski jezik PODBACILI!

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

OSMACI LOŠIJE URADILI PRIJEMNI NEGO PROŠLE GODINE! Najbolje su prošli iz matematike, kombinovani test i srpski jezik PODBACILI!

Podeli vest

Učenici osmog razreda uradili su lošije testove na maloj maturi nego prethodna generacija osmaka, pokazali su konačni rezultati prijemnog ispita, zbog čega bi neke škole mogle da spuste prag za upis

Ove godine na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika mali maturanti osvojili su u proseku 12,52 poena od mogućih 20. Iz matematike je prosek 12,31, a na kombinovanom testu 14,12 poena. Ovo je lošiji rezultat na dva od tri testa, s obzirom da je lane prosečan broj poena na testu iz srpskog jezika bio 13,31, na kombinovanom 14,69, a iz matematike su postigli identičan uspeh - 12,31 poen!

U Ministarstvu prosvete kažu da su rezultati neznatno slabiji u odnosu na prošlu godinu.

- Prošle godine osmaci su bolje uradili završni test. Zbog manjeg broja poena, ove godine se može očekivati da u nekim školama donji prag za upis bude nešto niži nego prošle godine. Ali to će zavisiti i od učenika koji se prijavio za određenu školu. To će se najbolje znati posle 7. jula, kada se završava predaja liste želja - izjavio je juče pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Prošle godine prag za upis u neke popularne gimnazije i srednje stručne škole bio je neuobičajeno visok, pa se, prema rečima stručnjaka, može očekivati da se ove godine "kriterijumi malo spuste".
Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Miodrag Antić kaže da su đaci ove godine podbacili sa znanjem i nešto lošije uradili test.

- Gledano po prosečnom broju osvojenih poena, to možda ne deluje kao veliki pad, ali je evidentno da su slabije uradili testove. Što se matematike tiče, rezultati su kao prošle godine, a na dva druga testa su imali slabiji rezultat. Mislim da su prošle godine bili lakši zadaci, pa samim tim i bolji rezultati, jer je bila korona i deca su dosta gubila nastavu. Ove godine pitanja su očigledno bila zahtevnija i otuda slabiji rezultat završnog ispita. Neke škole će zbog toga morati da smanje broj bodova za upis - navodi Antić.

Kalendar

6-7. jul Predaja liste želja
13. jula Zvanični rezultati o raspodeli učenika po školama
14-15. jul Upis u srednje škole

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija