• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS.rs

07.07.2022

22:15

DECU NEĆE IMATI KO DA UČI DA RAČUNAJU! Za profesora matematike prijavilo se samo OSMORO!

printscreen

Društvo

DECU NEĆE IMATI KO DA UČI DA RAČUNAJU! Za profesora matematike prijavilo se samo OSMORO!

Podeli vest

Na poslednjem prijemnom na Matematičkom fakultetu prijavilo se skoro 700 kandidata, a za smer profesor matematike samo njih osmoro

Srđan Ognjanović, bivši direktor Matematičke gimnazije, ističe da pored plate kao važnog motiva, profesor više nije ugledna profesija kao što je nekad bila. Ocenjuje da je situacija loša, ali ne i beznadežna i da bi mere kao što su podsticajni krediti, mnoge mogle da opredele za to zanimanje.

Poslednjih nekoliko godina, među brucošima Matematičkog fakulteta sve je manje onih koji žele da budu profesori matematike - pre šest godina bilo ih je 110, prošle 20, a danas samo osam.

Foto: printscreen RTS

Ognjanović: IT sektor preuzima talente

Više nije ugledna profesija

Srđan Ognjanović je istakao da je godinama društveni status nastavnika zanemaren i to ne samo kad je u pitanju plata, već i položaj.

Kaže da su nekada davno nastavnici matematike bili izuzetno cenjeni:

- Kad se preračuna plata nastavnika matematike iz 1938. godine ona je bila u današnjem novcu negde oko 2.500 do 3.000 evra. A pogledajte danas.

Misli da novac nije jedini, ali da je svakako jedan od važnih motiva.

- Odlično je, kaže Ognjanović, što se IT sektor razvija, ali svi studenti koji pokažu iole neki talenat za programiranje, odmah budu preuzeti od kompanija koje su finansijski izuzetno moćne i daju im nekoliko puta veće plate od prosvete. 

Međutim, dodaje i da u manjim gradovima nema toliko IT kompanija i da opet mladi nerado biraju da budu profesori matematike. 

- Biti profesor nije više profesija od ugleda kao što je nekad bila. Roditelji kod kuće đacima ne govore – tvoj profesor je  jako značajna ličnost, poštuj ga - ističe Ognjanović.

Prema njegovim rečima, nastavnika nema dovoljno ni i u drugim gradovima – Novom Sadu, Nišu.

- Malo je poznat podatak da veliki procenat nastave u školama obavljaju nestručni ljudi. Nama veliki deo nastave po školama obavljaju nesvršeni studenti, neko ko čak nije završio fakultet, a kamoli da ima master - naglasio je on.

Situacija (ipak) nije beznadežna

Matematika, ističe, kao i srpski jezik su dve fundamentalne discipline. Situacija je, ocenjuje – loša, ali nije i beznadežna.

Potrebni su podsticaji

Podsetio je da je početkom šezdesetih godina bila slična situacija u Jugoslaviji i  nedostatak profesora matematike.

- Savezna skupština je tada donela odluku da se zanimanje profesor matematike proglasi za deficitarno i da se mladi ljudi podstiču da studiraju matematiku i da odlaze u prosvetu. Jedan od podsticaja je bio i da dobiju stanove - naveo je profesor.

Smatra i da je možda sada to nemoguće, ali da bi neki povoljni krediti mogli sigurno mnoge da opredele za neko rešenje.

Ognjanović ističe i da matematiku podjednako vole i devojčice i dečaci i da, što se tiče talenta, tu nema razlike. 

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luigi

pre 1 godinu

Zašto da uče za profesora kad ima onlajn nastave i vodi je jedan profesor.Vratite decu u škole i prava profesora a ne da ih maltretiraju tatine i mamine maze.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija