• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.07.2022

21:15

NISU ZNALI DA JE KAZNA I DO 1.000 EVRA! Hrvatski carinici odrali bračni par iz Srbije: Ovo ne smete da nosite sa sobom

Društvo

NISU ZNALI DA JE KAZNA I DO 1.000 EVRA! Hrvatski carinici odrali bračni par iz Srbije: Ovo ne smete da nosite sa sobom

Podeli vest

Bračnom paru iz Srbije preselo je putovanje nakon što su im carinici zbog alkoholnih pića koji su nosili sa sobom, jer nisu znali koje količine smeju kod sebe da imaju

Naime, oni su iz Beograda pošli u Hrvatsku, gde su iz zaustavili hrvatski carinici.

- Tokom pasoške kontrole pregledali su nam i auto. Kod sebe smo imali pet boca rakije, i nekoliko boca vina od 0,7 litara. Ipak, nismo znali da toliko ne smemo da nosimo sa sobom, pa su nam carinici napisali drakonsku kaznu od 1.000 evra, zbog čega nam je putovanje preselo - priča za Kurir M.T. koji je upravljao vozilom, dok mu je supruga bila suvozač.

Naime, to je više od dozvoljenog koliko jedan putnik sme da ima kada putuje iz zemlje koja ne pripada Evropskoj uniji u zemlju koja je članica Evropske unije.

Kako kažu naši sagovornici, nisu bili upućeni ni u to da ne smeju imati više od dve paklice cigareta po osobi.

Foto: Shutterstock

Prema zvaničnim informacijama koje su dostupne na sajtu "europa.eu", ukoliko ulazite u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, robu za sopstvenu upotrebu možete uneti bez plaćanja PDV-a i trošarina unutar ograničenja navedenih u nastavku ako roba nije za preprodaju.

Što se alkoholnih pića tiče, u zemlju koja je članica Evropske unije od alkoholnih pića možete uneti sledeće:

  • 4 litre nepenušavog vina
  • 16 litara piva

Takođe, može se uneti i jedna litra jakih alkoholnih pića od 22% alkohola ili 1 litru etilnog alkohola s 80 % alkohola ili dve litre pojačanog ili penušavog vina.

Svaki od tih iznosa predstavlja 100% ukupnog iznosa te zadnje dopuštene količine koju možete raspodeliti. Tako na primer možete uneti pola litre jakih alkoholnih pića i 1 litru pojačanog vina – i jedno i drugo predstavljaju polovinu te dopuštene količine, piše na ovom sajtu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

A na kojoj planeti zive vasi sagovornici kad nista neznaju? Necete valda da kazete da nikad nisu putovali, procitali novine ili pogledali tv. O tome se bas cesto prica. Ja sam imala i vise cigareta od dozvoljenog a i rakije pa su mi Francuzi samo trazili da bacim u kontejner. Zavisi od drzave i kojoj trebaju pare. Po meni se ne radi o zakonu EU.

Rade

pre 1 godinu

Pored tih hiljadu evra, trebali su da seksaju i tebe i suprugu. Da se dozovete pameti. Da li ste vi normalni, pa gde se ide u goste kod neprijatelja ? ? ? ? ? ? ? ?

Lucky

pre 1 godinu

Nije mi ih zao uopste!!! 1. Koj ce k... tamo ? 2.Osnivno je da se informises kad negde podjes a ne ko deda uz goveda!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija