• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

15.07.2022

09:28

"SVAKA NOVA ZARAZA KORONOM JE OPASNA" Epidemiolog objasnio kako se stiče HIBRIDNI IMUNITET koji štiti od kovida

Društvo

"SVAKA NOVA ZARAZA KORONOM JE OPASNA" Epidemiolog objasnio kako se stiče HIBRIDNI IMUNITET koji štiti od kovida

Podeli vest

Korona nikada neće nestati, već će prelazi u endemiju, saopštio je epidemiolog Zoran Radovanović

Epidemiolog smatra da je svaka nova zaraza koja nas zahvati koronom opasna, jer se povećavaju oštećenja organa koja ona napada.

- Mi moramo da shvatimo da će taj virus ostati sa nama. On će preći u endemiju. Povremeno će praviti te epidemijske talase. Kod dece to najčešće to prođe sa najlakšim simptomima gde roditelji to i ne primete. Međutim, u Americi je umrlo više od 400 dece uzrasta od 5 godina od kovida. Malo je verovatno da ćemo mi izbeći oboljevanje, jer će se desiti da će se svako od nas zaraziti. Ali moramo da imamo u vidu da svaka nova epizoda povećava oštećenja - rekao je epidemiolog u jutarnjem programu Kurir televizije.

Foto: printskrin/tv kurir

Zoran Radovanović

Epidemiolog se osvrnuo i na samu vakcinu za koju smatra da je bila izvandredna protiv ranijih sojeva, ali da i dalje radi posao protiv novih poput "kentaura".

- Moramo da shvatimo da je vakcina protiv kovida bila izvandredna u odnosu na one prve sojeve. Štitila je od hospitalizacije znatno preko 95%. U odnosu na ove sada sojeve zaštita je manja. Dve doze vakcine štite oko 35%, dok buster doza odnosno treća štite oko 70% od oboljevanja. Ali štite od dospevanja u bolnicu, mehaničke ventilacije i groblja. Najbolja kombinacija je ako ste i oboleli i vakcinisani, to je ono što se zove hibridni imunitet - rekao je epidemiolog.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija