• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

19.07.2022

18:25

ŠOK GRAĐANA NA NEKOLIKO MESTA U SRBIJI! Usred paklenog dana pomislili da dolazi tornado, RHMZ hitno i stručno objasnio POJAVU NA KOJU NISMO NAVIKLI

Društvo

ŠOK GRAĐANA NA NEKOLIKO MESTA U SRBIJI! Usred paklenog dana pomislili da dolazi tornado, RHMZ hitno i stručno objasnio POJAVU NA KOJU NISMO NAVIKLI

Podeli vest

Vrtlog prašine nalik tornadu videli su građani na nekoliko mesta u Srbiji. Malo je reći da su bili iznenađeni prizorom usred "paklenog" dana, a malo ko zna da je reč o "Pustinjskom đavolu".

Iznenađujuću scenu juče su videli ljudi u Čačku i Krčedinu juče, a prethodnih dana i na štrandu u Novom Sadu, ali i drugim mestima u Srbiji. Ta pojava naziva se "Dust devil", ili u prevodu "Pustinjski đavo" jer je česta pojava u pustinjama i na mestima gde ima peska i prašine.

Karakteristično za ovu pojavu je da je obrnuta od tornada, jer tornado nastaje iz oblaka ka zemlji, a mi smo svedoci vrloga koji ide od zemlje prema gore.

Posledica je toga što se donji deo atmosfere jako zagreje i topao vazduh koji je po zakonu fizike lakši, penje se gore usled čega nastaje vrtložno kretanje, i liči na tornado, ali nema njegovu snagu i traje kratko. Tek malo zakovitla prašinu ili pesak, i nestane!

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da je vrtlog prašine koji je 18. jula osmotren na području Čačka pojava koja je poznata pod imenom „dust devil“ i ovakav vrtlog se najčešće formira pri vedrom vremenu u najtoplijem delu dana, kada pregrejan vazduh počne brzo da se uzdiže kroz hladniji sloj vazduha iznad njega.

Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ, kaže da se zbog toga javlja lokalni centar niskog pritiska u prizemlju. Tada otpočinje horizontalno strujanje okolnog vazduha ka oblasti niskog pritiska i konačno dolazi do uspostavljanja rotacije.

Neki mogu da budu i opasni

-„Dust devil“ je najčešće bezopasan, tipičnog prečnika 0,5 – 1 metar, dok mu je visina nekoliko metara. Ipak u prirodi su osmotreni i veliki vrtlozi prašine prečnika oko 10 metara i visine oko 1 kilometra, ali i za jedne i za druge je zajednično da traju veoma kratko. Veliki vrtlozi ipak, zbog veće brzine rotacije, mogu biti potencijalno opasni – kaže Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, ove brzine su u svakom slučaju daleko manje od onih koji se javljaju u trombama ili pijavicama.

- Trombe, pijavice i tornada su pojave koje se javljaju u oblasti grmljavinskih, olujnih ili kumulonimbusnih oblaka, dok se „dust devil“ uvek javlja pri vedrom vremenu – kaže Sovilj.

Građani Čačka su izjavili za mediji da je u ponedeljak „samo odjednom dunulo iz čista mira“.

-Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromirao se levak od prašine. Posle par minuta, kao da ništa nije bilo, svedoče.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija