• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

20.07.2022

21:57

USKORO SAVETNICI ZA ASTMU U APOTEKAMA! Pacijentima će na usluzi biti farmaceuti, a ključne savete će dobiti u OVOM slučaju!

Shutterstock

Društvo

USKORO SAVETNICI ZA ASTMU U APOTEKAMA! Pacijentima će na usluzi biti farmaceuti, a ključne savete će dobiti u OVOM slučaju!

Podeli vest

Farmaceutska komora Srbije pokreće standardizovanu farmaceutsku uslugu za pacijente sa astmom u apotekama širom Srbije

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva koja pogađa i decu i odrasle. Od astme u Srbiji boluje 3,7 odsto odraslog stanovništva, dok je kod dece učestalost nešto veća, naročito u većim gradovima.

Smatra se da globalno oko 150 miliona ljudi ima neadekvatno kontrolisanu astmu, ne uzima redovno propisanu terapiju i živi u riziku od napada astme koji bi mogao da se završi i bolničkim lečenjem.

Sezona alergija uveliko traje i ovo je vreme koje osobama sa astmom posebno ne prija, mada se simptomi mogu pojaviti tokom cele godine i nisu vezani za određeno godišnje doba.

Foto: privatna arhiva

Skorupan: Farmaceuti će davati besplatne savete

''Okidači'' bolesti

Kako bi se ukazalo na važnost dobre kontrole astme, Farmaceutska komora Srbije pokreće standardizovanu farmaceutsku uslugu za pacijente sa astmom u apotekama širom Srbije.

- Usluga podrazumeva besplatno savetovanje o mogućim uzrocima pogoršanja  astme, takozvanim “okidačima”, načinima na koje se mogu izbeći ili kako se napad astme u kontaktu sa okidačem može sprečiti. Farmaceut, koristeći standardizovane upitnike, procenjuje moguće uzroke loše kontrole astme ili ozbiljnih pogoršanja i pokušava da ih u saradnji sa pacijentom, pružanjem odgovarajućih saveta i dodatnom edukacijom, spreči, odnosno svede na minimum - kaže za portal Informer.rs  mag. farm. spec. Nikolina Skorupan iz Farmaceutske komore Srbije.

Ona dodaje da ukoliko osoba prvi put dobija pumpicu, farmaceut je obučava kako da je pravilno koristi, a kod onih sa ustaljenom terapijom, proverava da li osoba pravilno koristi pumpicu.

- Farmaceut obučen za pružanje ovakve usluge može pomoći prepoznavanjem problema u dobroj kontroli astme i pronalaženjem načina da se prevaziđu – objašnjava mag. farm. spec.  Skorupan.

Foto: Shutterstock

Sprečiti posledice nepravilne primene pumpice

Pozitivna iskustva

Osnovni razlozi loše kontrolisane astme su nepravilna primena pumpica i preskakanje doza, što
ima za posledicu neredovan san, zamor tokom dana i smanjenje koncentracije. Ovi problemi
vode ka smanjenoj produktivnosti u školi, na poslu i utiču na kvalitet života uopšte.

Teže posledice su otežano disanje i gušenje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć ili bolničko lečenje.

- Ideja za pokretanje farmaceutske usluge u apotekama potekla je iz činjenice da 98 odsto
stanovnika može doći do apoteke za manje od 30 minuta i dobiti pomoć visokoobrazovanog zdravstvenog profesionalca bez zakazivanja
- kaže Skorupan.

Prema njenim rečima, idealan trenutak da se proveri da li pacijent pravilno koristi pumpicu je kada u apoteci preuzima pumpicu na recept.

- Tada ujedno dobija i ključne savete o svojoj bolesti. Dokazano je da usluge ovakvog tipa, koje pružaju farmaceuti u apotekama, vode pravilnoj primeni pumpica, redovnoj upotrebi leka, manjem broju pogoršanja i boljim ishodima lečenja - ističe Skorupan.

Iskustvo EU

U većini zemalja Evropske unije usluge savetovanja za astmu se već duži niz godina pružaju u
apotekama. Inače, u Srbiji se u apotekama uspešno sprovode farmaceutske usluge za dijabetes,
izdavanje antibiotika, post-COVID-19 savetovanje i promociju vakcinacije, koje je pokrenula
Farmaceutska komora Srbije.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17