• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

19.07.2022

20:29

TOPLI RADIJATORI I KAD PREKINE SNABDEVANJE "TURSKIM TOKOM"!? SRBIJA JE OVE ZIME MIRNA! Zahvaljujući prijateljima iz Mađarske, uspeli smo ŠTO NIKO U REGIONU NIJE

Društvo

TOPLI RADIJATORI I KAD PREKINE SNABDEVANJE "TURSKIM TOKOM"!? SRBIJA JE OVE ZIME MIRNA! Zahvaljujući prijateljima iz Mađarske, uspeli smo ŠTO NIKO U REGIONU NIJE

Podeli vest

Srbija će ove zime biti mirna što se tiče prirodnog gasa. Rezerve plavog goriva u skladištima u Mađarskoj i u Banatskom Dvoru daju nam sigurnost da ćemo najhladnije dane prebroditi ukoliko dođe do prekida u snabdevanju "Turskim tokom" kroz Bugarsku i starom rutom preko Mađarske

Ovako savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije LJubinko Savić ocenjuje napore naše države da obezbedi dovoljne količine gasa pripremajući se i za potencijalne nepredviđene krize. Planirano je da naša zemlja dočeka zimu sa zalihama od 770 miliona plavog goriva u skladištima u Mađarskoj i srpskom delu Banatskog Dvora. U EU poslednjih dana raste bojazan da Moskva, posle redovnog remonta "Severnog toka 1", glavnog dotoka ruskog gasa u Evropu, neće odvrnuti ventile, što bi dramatično ugrozilo njihovo snabdevanje.

Članice nastoje da nađu rešenje za slučaj ovakvog razvoja događaja. I naša država se priprema za najgori scenario. Kako je ministar finansija Siniša Mali rekao u nedelju, Srbija će do 1. oktobra imati uskladišteno 500 miliona kubika gasa, a naš deo u Banatskom Dvoru biće napunjen za narednih dvadesetak dana. On je istakao da država plavo gorivo kupuje od dve mađarske firme i da se skladišti u toj zemlji za nas, kao i da je uplaćen avans od 250 miliona evra.

- Zahvaljujući prijateljima iz Mađarske, uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme, jedna je MET, a druga MVM koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS - precizirao je Mali. - Od svake kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250 miliona evra.

Kao što je najavljeno, biće nam na raspolaganju po šest miliona kubnih metara plavog goriva tokom najhladnijih meseci, a u oktobru i martu po tri miliona kubika. Sredinom prošle nedelje, predsednik Vučić je saopštio da u srpskom delu podzemnog skladišta Banatski Dvor ima 227 miliona kubnih metara gasa. Ove rezerve treba dopuniti do 270 miliona, tako da bi ukupne zalihe plavog goriva iznosile 770 miliona kubika.

SAMO ZA KRIZNE SITUACIJE

Srbija zimi, ako je umereno hladno, troši od 10 do 12 miliona kubika gasa dnevno, a kada je veći minus, i 15 miliona - navodi LJubinko Savić, savetnik za energetiku u PKS. - Iz Banatskog Dvora u toku dana može da se istisne maksimalno pet miliona kubnih metara. Kada se tome dodaju predviđene količine iz mađarskih skladišta, to je ukupno osam miliona u oktobru i martu, a tokom najhladnija četiri meseca to je 11 miliona kubika. To znači, šta god da se desi imaćemo dovoljno za najneophodniju potrošnju. On naglašva da se rezerve iz skladišta koriste samo u nekoj kriznoj situaciji.

Podsetimo, Srbija 2,2 milijarde kubnih metara ruskog gasa dobija po najpovoljnijoj ceni u Evropi, od 310 do 408 dolara za 1.000 kubika. Taj energent nam stiže "Turskim tokom" preko Bugarske.

Čekajući 21. jul, kada bi remont "Severnog toka 1" trebalo da se završi, i kada će biti jasno da li će Moskva uvesti tihi gasni embargo EU, Brisel poziva članice na solidarnost u slučaju nestašica plavog goriva. Zapadni mediji ukazuju da će se to teško ostvariti i navode primer Mađarske koja je proglasila vanredno stanje i zabranila izvoz energenata. Spekuliše se i da li bi Bugarska, koja bojkotuje ruski "Gasprom", u slučaju krize, mogla da obustavi tranzit ruskog gasa koji ide preko te zemlje u Srbiju i Mađarsku.

- To su međunarodni koridori, imamo ugovore, plaćamo im tranzit, tako nešto ne bi trebalo da se desi, ako se svi ponašaju racionalno - ukazuje savetnik za energetiku u PKS. - Ali s obzirom na to u kakvom vremenu živimo, ne treba da prenebregnemo ni takvu mogućnost. Za tu potencijalnu situaciju se Srbija priprema upravo obezbeđivanjem zaliha u skladištima.

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković smatra da dotok gasa preko Bugarske, ipak, neće biti prekinut, jer i Bugari sada koriste ruski gas, ali ga ne kupuju direktno od "Gasproma", već od nakupaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija