• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Espreso.rs

21.07.2022

20:31

IMALI SMO SAMO JEDAN SLUČAJ DA SU SE SUPRUŽNICI POMIRLI! Advokat objasnio: I to na ovaj način

Shutterstock

Društvo

IMALI SMO SAMO JEDAN SLUČAJ DA SU SE SUPRUŽNICI POMIRLI! Advokat objasnio: I to na ovaj način

Podeli vest

Svaki četvrti brak u Srbiji se završi razvodom skoro 10.000 parova se godišnje raziđe, i to u proseku posle 13 godina zajedničkog života

U poslednje vreme sve je više parova koji se odlučuju da stave tačku na brak, neki sporazumno, a drugi na osnovu tužbe za razvod braka. Koja je razlika između ova dva načina za portal Espreso objasnio je advokat Srđan Popović.

Statistika je pokazala da je prošle godine u Srbiji razvedeno 9.790 brakova, odnosno za 12,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Prosečno trajanje razvedenog braka u 2021. godini je 13,7 godina prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: Shutterstock

Brak može prestati na dva načina

Više je sporazumnih razvoda

U poslednje vreme sve je više parova koji se odlučuju da stave tačku na brak, neki sporazumno, a drugi na osnovu tužbe za razvod braka. Koja je razlika između ova dva načina za portal Espreso objasnio je advokat Srđan Popović.

- Brak može prestati na dva načina – na osnovu tužbe za razvod braka ili sporazumnim razvodom braka, odnosno zajedničkim predlogom supružnika za razvod braka. Ukoliko su supružnici saglasni da se brak razvede, u tom slučaju postupak za razvod braka se pokreće podnošenjem zajedničkog Predloga za sporazumni razvod braka nadležnom sudu. Ukoliko supružnici nisu uspeli da se dogovore oko razvoda svog braka, u tom slučaju postupak se pokreće tužbom koju podnosi jedan od supružnika - objašnjava Popović.

Sporazumni razvod

Da bi se brak razveo sporazumom, ako supružnici imaju dece, moraju da se dogovore oko starateljstva nad decom, zatim u vezi iznosa alimentacije, u vezi načina odražvanja ličnog kontakta sa decom, i u vezi podele zajedničke imovine ukoliko ista postoji, pojašnjava advokat Popović.

Foto: Pixabay

Postoji mogućnost da se supružnici pomire, ali...

Postupak posredovanja

Kako nam je rekao, advokatska kancelarija Popović imala je više posla sa klijentima koji se razvode na osnovu tužbe. Inače, prema podacima za prošlu godinu, veći je broj sporazumnih razvoda u Srbiji.

- U praksi naše advokatske kancelarije, koja ima bogato iskustvo u ovakvim slučajevima, ljudi se u nešto većem procentu razvode na osnovu tužbe, mada se i jedan veliki procenat naših klijenata odluči da brak razvede na osnovu sporazuma o razvodu braka - kaže naš sagovorni

Prema Porodičnom zakonu postoji i postupak za pokušaj mirenja što predstavlja mogućnost da se supružnici pomire, ali kako naš sagovornik kaže, nije se susretao sa takvim slučajevima u praksi.

- Postupak posredovanja obuhvata postupak za pokušaj mirenja i postupak za pokušaj sporazumnog okončanja spora (nagodba). Ovaj postupak sprovodi sud, i predstavlja pokušaj da se supružnici pomire i da do razvoda ne dođe. Prema Porodičnom zakonu ovo postoji kao mogućnost, ali mi nismo do sada imali ni jedan slučaj da je taj postupak sproveden, iz razloga što su obično odnosi toliko narušeni da ni jedan od supružnika ne želi da pokuša tako nešto - kaže sagovornik.

Advokat Srđan Popović prisetio se kako je izgledao slučaj kada je jedan par samoinicijativno odlučio da povuče tužbe i nastavi bračni život.

- Imali smo samo jedan slučaj do sada da su nam supružnici javili posle podnete tužbe da su se sami pomirili, radilo se o vrlo mladim osobama u ranim dvadesetim godinama, i izgleda da je kod njih došlo bilo samo do mladalačke svađe koju su previše ozbiljno u startu shvatili. Bilo nam je baš drago kada su nam javili da su izgladili sukob i popravili odnose - ispričao je on za portal Espreso.

Ono što verovatno zanima sve koji se odluče za razvod braka jeste ko snosi troškove tog procesa.

Dogovor oko troškova

U slučaju sporazumnog razvoda supružnici se dogovaraju ko će snositi troškove sudskog spora, da li će podeliti troškove, ili će jedno od njih dvoje platiti troškove u celosti, ima raznih slučajeva. U slučaju razvoda po tužbi, sud može da odluči da svaka strana snosi svoje troškove (da svako plati svog advokata za razvod braka, i svoje sudske takse), ili može da odluči da jedna strana plati drugoj troškove postupka, ako sud proceni da bi tako bilo pravično, kaže advokat.

Foto: pixabay

Mališani ispaštaju

Deci je najteže

- Teško je dati bilo kakvu preciznu prognozu trajanja bilo kojeg sudskog postupka, budući da to zavisi od puno faktora, ali neki prosek je, ukoliko sve teče kako treba bez vanrednih okolnosti, da postupak za sporazumni razvod braka treba da traje u načelu oko mesec dana, a postupak po tužbi po dva-tri meseca. Ovo može i da se oduži u slučaju komplikacija, ili u složenijim slučajevima - pojasnio je naš sagovornik.

Deca su ta koja najviše ispaštaju kada se njihovi roditelji rastaju, to je sigurno jedan od najtežih perioda u životu svakog deteta. Kao što nam je advokat Popović rekao, u slučaju sporazumnog razvoda, roditelji se sami dogovaraju oko starateljstva nad detetom, u drugom slučaju sud je taj koji donosi odluku. Međutim, šta se dešava sa decom dok proces razvoda traje?

- Deca po pravilu budu kod jednog supružnika dok se ne okonča postupka za razvod braka. Ako drugi roditelj smatra da to nije dobro za decu, može da traži od suda da sud donese privremenu meru i da privremeno do okončanja sudskog postupka sud poveri decu na starateljstvo drugom roditelju - zaključio je advokat Srđan Popović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija