• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

21.07.2022

19:11

DOKTORKA ZORICA CRNOGORAC ZA INFORMER: Srbija po uspešnosti vantelesne  ne zaostaje za svetom

Informer

Društvo

DOKTORKA ZORICA CRNOGORAC ZA INFORMER: Srbija po uspešnosti vantelesne ne zaostaje za svetom

Podeli vest

Srbija je, vidimo, bila pionir u vantelesnoj oplodnji. Gde smo danas, i nakon 44 godine od rodenja prve bebe putem vantelesne oplodnje? O ovim pitanjima smo razgovarali sa dr Zoricom Crnogorac. Naš vodeči stručnjak za vantelesnu oplodnju, čiji tim je na svet doneo 6.000 beba dr Zorica Crnogorac kaže za Informer da je Srbija danas u samom vrhu reproduktivne medicine

- Po uspešnosti procesa VTO, naša zemlja ne zaostaje za svetom i on se kreće oko 40 odsto. U korak smo sa svetom i sa uvođenjem savremenih tehnologija i broja centara u kojima se obavlja vantelesna oplodnja, ali i sa brojem kvalifikacionih stručnjaka. Stranci sve više dolaze u Srbiju na procedure. Razlog njihovog dolaska jeste upravo visok procenat uspešnosti vantelesne oplodnje i brže ostvarivanje samog postupka, a tu su i finansijski razlozi - kaže dr Crnogorac i napominje:

Foto: Informer

Činjenjica je i da je Srbija jedina u regionu koja je omogućila neograničen broj VTO pokušaja ženama do 45 godina starosti za prvo dete, kao i proceduru za drugo dete. takođe, od prošle godine su pojednostavljene i procedure za ulazak parova u Nacionalni program VTO. Napravljen je veliki pomak, sobzirom da je vantelesna oplodnja, nekad bila veliki tabu. Danas je to sve češći put ka roditeljstvu i ljudi to normalno prihvataju. Samo u svetu putem VTO do sada je rođeno više od osam miliona beba. Čak je naša država omogućila i ženama bez partnera da mogu da odlaze na vantelesnu oplodnju!

Foto: Informer

Prema njenim rečima, važno da edukujemo mlade ljude o reproduktivnom zdravlju.

- Važno je da mlade ljude edukujemo o reproduktivnom zdravlju i to u vidu kontinuiranih edukacija u školama, a mlađe žene i muškarce da uputimo kako da provere plodnost i da ih upoznamo kako možemo da im pravovremeno pomognemo u planiranju reprodukcije. To je veoma važno, kako bi se na vreme započela terapija, i kako se lepeza mogućnosti ne bi sužavala. Ispitivanje neplodnosti potrebno je započeti kod svih parova koje ne ostvare trudnoće za godinu dana - naglašava dr Crnogorac i predlaže da se jednom u dve godine, u okviru preventivnih pregleda, ženama koje imaju između 25 i 35 godina proveri aktivnost jajnika ( AFC) i antimilerijan hormon ( AMH)!
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ana

pre 2 godine

Dr. Crnogorac veliki stručnjak i divna osoba.Zahvaljujući doktorki i njenom timu i mi smo u tih 40 odsto kojima je bila uspešna VTO?

Tamara

pre 2 godine

BRAVO INFORMERU I BRAVO DOKTORKA! Stalno nam je tuđe bolje, i stalno pokazujemo kako je sve nešto "prvo" u svetu. Nije baš tako. I mi imamo vrhunske stručnjake i koji u tom svetu prave rezultate. Srbija samo da "prodaje" pamet bila bi najbogatija zemlja na svetu.

sledeća vest

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija