• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Espreso.rs

03.08.2022

23:31

NIKADA NE UZIMAJTE LEKOVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK! I ama baš NIKADA ih ne kupujte na svoju ruku! Evo šta može da vam se DOGODI u tom slučaju!

Informer

Društvo

NIKADA NE UZIMAJTE LEKOVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK! I ama baš NIKADA ih ne kupujte na svoju ruku! Evo šta može da vam se DOGODI u tom slučaju!

Podeli vest

Zakonska regulativa koja uređuje oblast lekova veoma eksplicitno zabranjuje prodaju lekova van apoteka

Svaka kuća bi trebalo da sadrži određene medikamente kao prvu pomoć kod različitih zdravstvenih problema, povreda, alergija, ujeda insekata, povišene temperature. Ali, to ne znači da treba gomilati lekove i praviti kućnu apoteku.

Pravljenje zaliha u Srbiji izrazito je povećano od početka epidemije korona virusa, ali se ni nakon dve godine sa tim nije prestalo. Sa svakim novim sojem, prave se nove zalihe, rekla je farmaceutkinja iz Beograda čije je ime poznato redakciji Espreso portala. Nakon skladištenja, mnogi se zatim susreću i sa gomilom lekova kojima je istekao rok, a desi se i da određene vitamine nakon isteka roka uzimamo uzastopno mesecima.

Foto: Informer

Ne uzimajte lekove kojima je istekao rok

Deca su osetljiva grupa

- Lekove i suplemente ne bi trebalo koristiti nakon isteka roka i preporuka je da se rok uvek proveri pre upotrebe leka. Nikada nemojte uzimati lekove kojima je istekao rok, rok je garancija bezbednosti. Nema potrebe za pravljenjem zaliha. To je počelo sa početkom pandemije korona virusa iz straha koji je tada bio prisutan zbog moguće nestašice, ali se zadržalo i nakon pune dve godine, sa svakim novim talasom korone primećujemo pojačanu prodaju određenih vitamina i lekova.

Lekove treba čuvati onako kako je naznačeno.

Nikada se ne zna koji bi simptom mogao da se javi, zavisi od vrste leka koju smo uzeli ali je problem i to što se nakon isteka leka može smanjiti samo dejstvo leka, isto važi i za suplemente, mada je najveći problem upotreba leka sa isteklim rokom kada je redovna terapija u pitanju, jer onda ona nema zadovoljavajuće dejstvo.

- Deca su osetljiva grupa i uvek treba proveriti datum isteka i otvara sirupa pre nego što date detetu. Napomena za oralne rastvore i surupe, kao i kozmetičke proizvode koji imaju visok sadržaj vode, postoji rizik od mikrobiološke kontaminacije ukoliko je došlo do isteka roka. U tom slučaju, može doći do toksičnih efekata na ljudski organizam ili alergijske reakcije. Voda je pogodan medijum za razvoj mikroorganizama.

Foto: Pixabay

Vitamini čije je rok istekao neće imati funkciju

Zakon je jasan

Iako su prema Zakonu o upravljanju otpadom, sve apoteke u Srbiji dužne da prime lekove sa isteklim rokom trajanja koje im donesu građani, mnoge to ne čine, jer su im kapaciteti za skladištenje prepuni. Mislim da lekove sa isteklim rokom za sada primaju samo državne apoteke zbog Zakona koji nije adekvatno određen. Postoje firme koje su specijalizovane za uništavanje lekova, a proces uništavanja zavisi od vrtste leka, rekla je za Espreso farmaceutkinja iz Beograda.

Koje su najčešće greške koje pravimo kada su u pitanju vitamini, da li je ista procedura kao i sa lekovima i koji se neželjeni efekti mogu javiti ukoliko duži vremenski period uzimamo vitamine sa isteklim rokom?

- Kada su u pitanju vitamini, takođe neće doći do značajnih simptoma i nakon isteka roka, samo prosto neće imati funkciju. Preporuka je svakako da se proveri, ali i ne treba uzimati vitamine na svoju ruku, važno je posavetovati se bar sa farmaceutom ako niste u mogućnosti sa lekarom. Prekomerna upotreba vitamina može dovesti do hipervitaminoze.

Zakonska regulativa koja uređuje oblast lekova veoma eksplicitno zabranjuje prodaju lekova van apoteka.

Kupovina lekova "na svoju ruku", bez recepta, naročito van apoteka može biti veoma opasna po zdravlje!

Ljudi su navikli da često daju sami sebi dijagnozu i piju i kupuju lekove na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa lekarom i farmaceutom. To posebno opasno može biti kada su u pitanju antibiotici.

Njihovom neadekvatnom upotrebom može doći do stvaranja multirezistentnih sojeva, što znači da ćemo u organizmu ubiti samo one manje otporne, i ostaviti prostora za one "loše" koje će biti otporne na sve veći broj antibiotika. Što je posebno opasno kod osoba kojima je imunitet već oslabljen.

Dejstvo antibiotika

Antibiotici deluju ciljano, deluju na mikroorganizme koji su na njih osetljivi. Mi u svom organizmu imamo i zdravih bakterija koji su deo mikrobiota, to su mikroorganizmi koji praktično proizvode neke vitamine, različite supstance, između ostalog i imunski odgovor. Upotrebom antibiotika ne stradaju samo patogeni mikroorganizmi, nego i ovi dobri, tako da preterana upotreba antibiotika uništava sve koji su osetljivi, pa i te mikroorganizme koji su deo mikrobiote i naravno da će doći do poremećaja. Zbog toga se inače uz upotrebu antibiotika preporučuje i primena probiotika.

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija