• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Objektiv

30.07.2022

10:01

NIKO NEĆE U ZANATLIJE, A POSLODAVCI U SRBIJI NAJVIŠE TRAŽE OVA ZANIMANJA! Poslovi ekstra plaćeni, ali nema ko da radi

printscreen

Društvo

NIKO NEĆE U ZANATLIJE, A POSLODAVCI U SRBIJI NAJVIŠE TRAŽE OVA ZANIMANJA! Poslovi ekstra plaćeni, ali nema ko da radi

Podeli vest

Interesovanje za zanatske profile u srednjim stručnim školama opada, te tako vlasnik jedne obućarske radnje ističe da se na njihov oglas za posao niko nije javio više od četiri meseca

- Prošlo je sigurno više od četiri meseca otkad smo zalepili oglas da tražimo pomoć u obućarskoj radnji i, verovali ili ne, niko se nije javio. Potreban nam je neko ko bi zaista odlučio da se bavi ovim poslom i da nauči zanat. Nažalost, takvih nema - kaže Ilija Sinđelić (72) iz Beograda, koji više od pola veka drži porodičnu obućarsku radnju.

Кako je ostario, ponadao se da će ga neko zameniti u ovom poslu, ali nažalost, nikoga nema.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da se za smer obućara ove godine prijavio samo jedan učenik. Izvesno je da će morati na drugi smer, jer je za formiranje odeljenja neophodno minimalno 16 učenika. Кoliko će biti ukupno ugašeno smerova zanatskih profila u srednjim stručnim školama u Beogradu, još se ne zna.

Foto: printscreen

Nema ni obućara

U Ministarstvu prosvete kažu da još nema preciznih podataka jer upis nije završen. Ono što se zna jeste da je svake godine sve manje zainteresovanih učenika.

Ove školske godine ukinuli smo bukvalno zidare, tesare i armirače, to se zanimanje zvalo izvođač osnovnih građevinskih radova, znači bukvalno je obuhvatao ta tri zanimanja i niko nije upisao. Nije mnogo ni pekara ni mesara, recimo, u Obrenovcu jedan-dva učenika, u Hemijskoj šest učenika – kaže Antić.

Najviše se traže zanatlije

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, zanatska zanimanja čiji se obrazovni profili u školama gase, poslodavci najviše i traže. Na primer, samo u Beogradu traži se 425 tesara i 264 zidara. S druge strane, na evidenciji Filijale za grad Beograd samo je 12 tesara i 23 zidara. To znači da posla ima, ali da nema ko da radi.

Foto: Pixabay

Velika potražnja za molerima

Potražnja je velika, a na evidenciji je jako malo lica. To je tipičan primer gde je zapravo izražena deficitarnost, realna deficitarnost, potreba za građevinskim radnicima kojih u evidenciji nema – kaže Željka Zelenović Vuković iz NSZ Filijale za grad Beograd. I po oglasima se traže moleri, električari, zavarivači, tesari… Iako su plate koje se nude daleko iznad prosečne u Srbiji, uslovi u inostranstvu su još bolji, pa mnogi školovani majstori odlaze.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

U Beogradu i velikim gradovima se isplati biti obuća jer imate preko deset hiljada mušterija dok u malim mestima od petnaestak hiljada stanovnika nemate računa da radite i još vas država tretira kao da radite u bulevaru ! Kad se ponovo obućar vrate na pausalce i ukinu kase i ostala pametna rešenja možda neko i počne da radi! Lakše mi je otvoriti menjačnice i raditi na ulici sa devizama nego popravljati cipele po o je niko neće doći sa uzme.

Rade R

pre 1 godinu

Zanatlije su najviše traženi, ali su zato najmanje plaćeni! Pa ko poštuje rad u ovoj državi!? Oduvek su, pogotovo zanatlije osim učitelja i nastavnika, bili najmanje cenjeni, tojest plaćeni!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17