• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.08.2022

08:03

USTAŠE U TESLINOM RODNOM SELU POBILE SVE SRBE! Na Svetog Iliju u Smiljanu žive palili i zverski ubijali od beba do staraca!

WIKIPEDIA.ORG/ADAM CUERDEN

Društvo

USTAŠE U TESLINOM RODNOM SELU POBILE SVE SRBE! Na Svetog Iliju u Smiljanu žive palili i zverski ubijali od beba do staraca!

Podeli vest

Na današnji veliki praznik Svetog proroka Ilije, 1941. godine ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz Smiljana kod Gospića, rodnog sela našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle

U Smiljanu, Teslinom rodnom mestu i zaseocima do kojih su došli, ukupno su na Ilindan Hrvati ubili 506 Srba svih starosnih doba, od beba do staraca.

O tome postoji svedočenje Ante Antunovića od 6. juna 1952. u Okružnom sudu u Gospiću, koji je opisao tadašnji teški ”ritam zločina“ nad Srbima u Smiljanu, kada su na praznik Svetog Ilije, 2. avgusta 1941, Hrvati ubili, sve Srbe koji su se u Smiljanu i okolini zatekli - 506 Srba, od kojih 27 novorođenčadi i 127 dece do 15 godina starosti. U kasnijim danima u Smiljanu su ubili još 13 srpskih civila.

O pokolju u Smiljanu 1941. godine govorio je Ante Antunović:

- U julu 1941. otišle su ustaše i s njima Ivan Kovačević i Tomo Šarić u Smiljan po naređenju upravitelja (logora u Gospiću) Staračeka. Nije ih bilo od 10 do 15 dana pa sam upitao Staračeka gde su oni. Drsko mi je odgovorio da se to mene ne tiče gde su oni, da on zna kuda ih je poslao i rekao da su oni više učinili za ovih 10 dana, nego što ću ja za 50 godina svoje stražarske službe. Našao sam se uvređen i zapitao ga, šta su oni toliko učinili, a on mi je odgovorio, da su počistili čitavo selo Smiljan od srpske gamadi. Ubrzo sam saznao da su ustaše i naši stražari izvršili masovni pokolj Srba u selu Smiljanu. Poklali su muškarce, žene i decu. Odmah nakon toga izvršili su pokolj srpskih seljaka u selu Smiljansko Polje. Doveli su u zatvor Simića Lemajića i još nekoliko Lemajića, njih su s drugima otpremili u Jadovno i tamo likvidirali – kazao je on 6. juna 1952. godine u Okružnom sudu u Gospiću.

Ustaške hrvatske koljače su predvodili Rudolf Ric (komandant logora Jadovno), Joso Adžija i Dragan Devčić.

Foto: Beograd.rs

Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski porfirije služi liturgiju u Smiljanu

Patrijarh srpski Porfirije danas će u Smiljanu, rodnom mestu srpskog naučnika Nikole Tesle, služiti svetu Liturgiju i osveštati obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla, saopštila je SPC.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. veka, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski pravoslavni narod.

U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka, podsećaju iz SPC. Ustaše su u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine, crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine, sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom rata u Hrvatskoj obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.

Trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima vernog naroda hram je u potpunosti obnovljen i živopisan, i ponovo je mesto u kojem se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija