• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer

21.08.2022

20:21

OVO JE SPISAK VAKCINA KOJE DETE MORA DA PRIMI DA NE BI OSTALO BEZ RODITELJSKOG DODATKA! Evo kako se proverava da li je imunizacija u skladu sa propisima

Društvo

OVO JE SPISAK VAKCINA KOJE DETE MORA DA PRIMI DA NE BI OSTALO BEZ RODITELJSKOG DODATKA! Evo kako se proverava da li je imunizacija u skladu sa propisima

Podeli vest

Po Zakonu o finanasijskoj podršci porodicama sa decom majka ne može da ostvari roditeljski dodatak za novorođeno dete ako joj prethodna deca nisu uredno vakcinisana, a u svakom momentu, isplata roditeljskog može biti prekinuta ukoliko se ustanovi da se mališani redovno ne vakcinišu

Kako što smo već pobjavili, postoji 7 razloga zbog kojih se može prekinuti isplata dodatka, a jedan se upravo tiče vakcinacije.

Foto: Informer

Po članu 25, majka novorođenog deteta ne može da ostvari roditeljski za njega, ako je ustanovljeno da njena prethodna deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Srbije.

- Činjenica da je dete vakcinisano u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Srbije utvrđuje se na osnovu izjave podnosioca zahteva i podataka sadržanih u evidenciji o imunizaciji koja se vodi kod nadležnog zdravstvenog organa. Činjenica da je dete vakcinisano u skladu sa propisima proverava se jednom godišnje na osnovu podataka sadržanih u evidenciji o imunizaciji koja se vodi kod nadležnog zdravstvenog organa - navodi se u Zakonu.

Foto: Prinstskrin: batut.org.rs

U članu 24 kao jedan od 7 razloga zbog kojih može biti prekinuta isplata reoditeljskog dodatka navodi se i da se isplata prekida "ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije".

Isplata se prekida do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom - navodi se u članu 24 ovog Zakona.

Da do obe neprijatnosti ne bi došlo podsećamo koi je su sve vakcine obavezne po našem zdravstvenom osiguranju, a imunizacija traje sve do 14. godine, odnosno do detetovog 8. razreda.

Na samom rođenju dete prima HB vakcinu odnosno vakcinu protiv hepatitisa B.

Po otpustu iz porodilišta prima se BCG odnosno vakcina protiv protiv tuberkuloze.

Sa navršenih mesec dana dete opet prima vakcinu HB, odnosno vakcinu protiv hepatitisa B.

Foto: Prinstskrin: batut.org.rs

Kad dete napuni dva meseca sledi vakcinacija DTAP/IPV/HIB I pneumokona vakcina - vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), dečije paralize (poliomijelitisa), infekcije izazvane bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije.

Isto sledi i sa navršenih tri i po meseca, i u 6. mesecu života. 

Sa navršenih 6 opet prima i HB vakcinu, koja štiti od zarazne žutice.

Kad dete napuni 13 meseci treba da primi MMR vakcinu protiv malih boginja (morbila), zaušaka (mumpsa) i crvenke (rubeole).

Foto: Informer

Sa 16 meseci prima DTAP/IPV/HIB i pneumokona vakcina, a u 12. godini života, detetu se daju tri doze vakcine protiv hepatitisa B, ukoliko ranije nije bilo vakcinisano.

14. godini života sprovodi se treća revakcinacija i dete prima još jednu buster dozu vakcine protiv dečije paralize, tetanusa i difterije (OPV, DT) kako bi se osigurala dugotrajna zaštita od ovih bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija