• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mod.gov.rs

22.08.2022

18:45

Ministar Stefanović: I danas su nam neophodni jedinstvo iznutra i mudrost na spoljnom planu

mod.gov.rs

Društvo

Ministar Stefanović: I danas su nam neophodni jedinstvo iznutra i mudrost na spoljnom planu

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je, obraćajući se na obeležavanju Dana Vojnog muzeja i podsećajući da je osnovan Ukazom kneza Milana Obrenovića u istom danu kada je Srbija stekla nezavisnost, da se i danas, 144 godine kasnije, Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bori za očuvanje svoje nezavisnosti, samostalnosti i nacionalnog identiteta. „Ovo su izuzetno teški dani za našu Srbiju i zato su nam i danas, baš kao što je to knjaz Milan govorio, potrebni unutrašnje jedinstvo i mudrost u spoljnim odnosima“, rekao je ministar

- Nezavisna Srbija mora biti složna, ozbiljna, mora ići izmerenim koracima, spolja mudri, a unutra čvrsti odnošaji - to su jedini putevi na kojima može procvetati nezavisna Srbija. Neka je gospod Bog uzme pod svoje svemoćno zakrilje!" reči su knjaza Milana Obrenovića na današnji dan 1878. Dan koji je bio kruna viševekovne borbe srpskog naroda za slobodu, izvojevan ratovima, sopstvenim snagama, velikim patriotskim srcem, skupim žrtvama i borbama kojima je konačnu potvrdu i priznanje na kraju obezbedila naša diplomatija. To je bio veličanstven trenutak za naš narod - rekao je ministar Stefanović.

Kako je podsetio svet se u tom danu divio Srbiji najmlađoj evropskoj kćeri, kako su je nazivali, opisujući na veliko kako je jedan mali narod, oduševljen patriotizmom, a vođen idejom slobode, strgnuo otomanske okove i vratio se posle pet vekova evropskoj porodici država.

- Objavljujući narodu konačno izborenu nezavisnost Srbije nakon Berlinskog kongresa, Milan Obrenović isticao je dve stvari – značaj našeg jedinstva iznutra i značaj naše mudrosti na spoljnom planu, neophodne kako bismo očuvali nezavisnost i modernizovali našu otadžbinu. U istom danu, knez je potpisao i Ukaz o osnivanju Vojnog muzeja. Povezanost ova dva istorijska događaja nije slučajna. Vojni muzej osnovan je sa ciljem očuvanja našeg kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta, jer bez toga nema ni temelja moderne države – rekao je ministar.

Foto: mod.gov.rs

Kako je dodao, svoju misiju naredne 144 godine sve do danas, ovaj muzej  predano je ispunjavao i delio sudbinu svog naroda, vojske, države, podjednako i teške i dobre dane.

- Generacije muzejskih radnika prikupljale su i stručno obrađivale predmete koji će zbirku Vojnog muzeja učiniti jednom od najbogatijih u širim evropskim okvirima. Čuvale su od zaborava sva svedočanstva o teško izvojevanoj slobodi i nezavisnosti malenog srpskog naroda, o vojsci Srbije koja se borila svim srcem i dušom za svoju zemlju i iznedrila najveće vitezove. Generacije muzejskih radnika svoj zavet su ispunjavale čak i na Solunskom frontu, gde su u Mikri, dok su se jedinice srpske vojske borile prikupljale predmete za nove zbirke Vojnog muzeja – rekao je ministar Stefanović.

Vojni muzej, rekao je ministar odbrane, taj svoj zavet do danas predano ispunjava.

- Zavet koji nam nalaže da poštujemo svoje, da se dičimo našom istorijom i tradicijom, čistim srcem i pravednim bitkama našeg naroda, i da ne dozvolimo da nam deca odrastaju ne znajući kako je Srbija stvarana i od čega je satkana. I to je važno zato što se i danas, 144 godine kasnije, Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem bori za očuvanje svoje nezavisnosti, samostalnosti i nacionalnog identiteta. Ozbiljna je, meri svaki korak, želi da očuva mir i stabilnost, želi da je deo evropske porodice naroda, ali neće dozvoliti progone našeg naroda sa Kosova i Metohije, niti bezobzirno gaženje naših interesa – rekao je ministar.

Foto: mod.gov.rs

Kako je istakao, izuzetno su ovo teški dani za našu Srbiju i zato su nam i danas, baš kao što je to i knjaz Milan govorio, potrebni unutrašnje jedinstvo i mudrost u spoljnim odnosima.

- Baš zato u ovim danima ne smemo zaboraviti i kako je Srbija stvarana i od čega je satkana, dani u kojima će nam trebati sva teška i iskustvima stečena mudrost naših predaka, sva strpljivost i umešnost naše današnje države da očuvamo naš narod i da očuvamo mir – rekao je ministar Stefanović.

On se zahvalio svima koji rade u Vojnom muzeju jer ne dozvoljavaju da bilo šta od toga bude zaboravljeno i zato što ni u teškim uslovima i nekada u vrlo složenim situacijama nisu poklekli.

- Bili ste istrajni, uporni i napravili ste sjajan rezultat. Imao sam priliku da vidim veći broj postavki i izložbi ovog muzeja i moram da kažem da je možda mali broj građana koji su upoznati sa svakim detaljem onoga što vi radite ovde, ali da su svi oni koji su imali tu privilegiju da dođu u Vojni muzej odavde odlazili obogaćeni novim znanjem i oduševljeni onim što su mogli da vide. Za nas je značajno i zato smo se trudili da škole u svoje programe ekskurzija i obilazaka uvrste, kao što je nekad postojalo, ovaj muzej. Hoću da vam se još jednom zahvalim na vašem ogromnom radu i da vam poželim da u narednom periodu budete još uspešniji i da nastavimo da obogaćujemo ove zbirke nadam se sa još više sredstava – rekao je ministar Stefanović, otvarajući izložbu “Pištolji i revolveri na sjedinjeni metak iz Zbirke fabričkog naoružanja do 1918. godine Vojnog muzeja”.

Direktor Vojnog muzeja potpukovnik Nevenka Darmanović izrazila je zadovoljstvo što je izložbu otvorio potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i naglasila da se u Muzeju tradicionalno, povodom dana osnivanja, priređuju izložbe i javnosti se prezentuje kulturno blago koje baštini i čuva ova ustanova.

Foto: mod.gov.rs



Autor izložbe, koja će biti otvorena za posetioce do 23. oktobra, je viši kustos Vuk Obradović.

Obeležavanju Dana Vojnog muzeja i otvaranju izložbe, uz ministra Stefanovića, prisustvovali su pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić i načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Dragan Milković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17