• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.08.2022

12:40

OBRATITE PAŽNJU! POLENIZACIJA U VAZDUHU JAKO VISOKA! Ambrozija sve jače "steže", ako se nastavi lepo vreme može potrajati do OVOG MESECA

Shutterstock

Društvo

OBRATITE PAŽNJU! POLENIZACIJA U VAZDUHU JAKO VISOKA! Ambrozija sve jače "steže", ako se nastavi lepo vreme može potrajati do OVOG MESECA

Podeli vest

Osnivač i predsednik Nacionalnog udruzenja "Alergija i ja" Snežana Šundić Vardić rekla je danas da je polenizacija u vazduhu trenutno jako visoka i da mozemo očekivati visoku polenizaciju u vazduhu u oktobru i novembru ukoliko se lepo vreme nastavi

Vardić kaže da je polenizacija jutros u vazduhu bila čak 60 miligrama po kubnom metru, uprkos kiši, kao i da može da se zadrži u vazduhu i do 100 dana.

Simptomi alergije

- Simptomi alergije su uglavnom, kada je reč o očima, suzenje, konjuktivitis, ekcem, kao i zapušen nos, grebanje u grlu do gušenja, a ono što je alarmantno jeste to da pacijenti retko prepoznaju simptome alergije na ambroziju - rekla je Vardić i dodala da pacijenti često zanemaruju te simptome i ne odlaze kod alergologa, što može da dovede do alergijske astme.

 

Foto: Privatna arhiva

Snežana Šundić Vardić ističe da je polenizacija u vazduhu visoka

Vardić je istakla da svi pomenuti simptomi koji traju duže od nedelju dana su verovatno posledica alergije na ambroziju, zbog čega je potrebno da se jave svom lekaru koji će analizama i testovima proceniti da li je u pitanju ta vrsta alergija.

Preventivne mere:

- Redovno pranje kose, čišćenje klima uređaja, brisanje kućnih ljubimaca, pranje zavesa i tepiha, kao i tekstila iz kuće i redovno pranje posteljine na preko 60 stepeni.

- Ukoliko ste u gradu, vi ne možete pobeći od polena. Na Novom Beogradu slobodno mogu da kažem da se uzgaja amrbozija, zbog čega preporučujemo pacijentima da pobegnu iz grada i odu na planinu ili na more u periodu kada je ambrozija najintenzivnija - poručila je Vardić.
 

Foto: Printscreen You Tube

Ambrozija smeta mnogima

Kada je u pitanju početak ambrozije, Vardić je rekla da ona raste u aprilu, te da je tada treba sistematski ukloniti pre nego što krene da cveta u julu, dok je glavna polenizacija uvek u avgustu i produžava se u zavisnosti od vremena.

- Zakon je na strani pacijenata. Svako ko poseduje određenu površinu, mora po zakonu uništavati ambroziju, međutim to se ne dešava pored napuštene imovine, kao ni pored pruga - rekla je ona i dodala da bi trebalo uključiti određene inspekcije koje će raditi na tu temu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17