• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.08.2022

09:33

Gradonačelnik Bakić: Od Subotice gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja

Strahinja Babović

Društvo

Gradonačelnik Bakić: Od Subotice gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja

Podeli vest

Sinoć je, na subotičkom Trgu republike, svečano otvoren 21. Interetno festival. Otvaranju ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima, u festivalskom gradu Etnopolisu, predstavljeni učesnici Festivala – muzičke, plesne i folklorne grupe iz Mađarske, Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Srbije

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da ga raduje činjenica da će Subotica tokom nekoliko narednih festivalskih dana biti mesto susretanja i prožimanja različitih tradicija, kultura i običaja i mesto druženja brojnih učesnika iz naše i nekoliko zemalja iz regiona.

„Drago mi je i što će, pored bogatog kulturnog programa, i u okviru ovogodišnjeg Interetno festivala posetioci i učesnici ove manifestacije moći da uživaju u brojnim pratećim programima i što će u Etnopolisu – gradu u centru našeg grada, gde se spajaju tradicionalno i moderno – moći da pogledaju i izložbu starih zanata. Činjenica je, takođe, da od Subotice, grada prepoznatljivog po prožimanju različitih kultura, toleranciji i skladnom suživotu pripadnika više od dvadeset različitih nacionalnosti, gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja. U našem gradu ljudi se jako dobro razumeju, iako govore različitim jezicima, u našem gradu različitost se čuva, neguje i doživljava kao prednost, a ne kao nešto što nas deli i razdvaja“, naveo je Bakić.

Foto: Strahinja Babović

Naglasio je da mu je drago što i ove godine na Interetno festivalu nastupaju gosti iz Mađarske, odnosno folklorni ansambli iz Kečkemeta i Kiškunhalaša, jer i ta činjenica, kako je rekao, na neki način svedoči o velikom prijateljstvu između Srbije i Mađarske.

„Iskoristio bih ovu priliku i da podsetim da su – zahvaljujući politici mira, stabilnosti i ekonomskog napretka za koju se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i posvećenosti i otvorenosti Vlade Mađarske i premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju – odnosi dve zemlje najbolji u savremenoj istoriji, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života, i da je, kako je izjavio predsednik Vučić, naša zemlja trajno i iskreno opredeljena da unapređuje odnose sa Mađarskom“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Uz isticanje da će subotička lokalna samouprava i ubuduće podržavati ovu za grad Suboticu značajnu manifestaciju, on je izrazio zadovoljstvo što je Mađarski kulturni centar „Nepker” – i u ovim za ceo svet veoma teškim i izazovnim vremenima – preduzeo sve da organizuje što je moguće kvalitetniji i sadržajniji Interetno festival.

Foto: Strahinja Babović

„Poštovani gosti, učesnici Interetno festivala, verujem da ćete tokom predstojećih festivalskih dana biti u prilici da se upoznate sa specifičnostima multietničke Subotice. Verujem, takođe, da ćete se u našoj sredini osećati prijatno, da ćete upoznati naš grad, steći nova prijateljstva i razmeniti iskustva, i da ćete iz naše lepe Subotice u države i sredine iz kojih dolazite sa sobom poneti dobre utiske. U nadi da ćemo se videti i sledeće godine, na dvadeset i drugom Interetno festivalu, želim vam uspešan nastup na Festivalu, ugodan boravak u našem gradu i svako dobro“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima u Etnopolisu obratila se i predsednica Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ Marta Takač koja je zahvaljujući se Subotičanima i gostima podvukla da zapravo oni čine Interetno festival.

Foto: Strahinja Babović

„Svi kvaliteti koje imamo tokom godine se kulminišu u Interetno festival, koji je podržan planovima, marljivim radom i istrajnošću. Ali sve to vredi, jer je ovo mesto gde se susreću prijatelji, gde se uživa sa gostima iz naše zemlje i okruženja koji su nam doneli lepotu u grad. Uživajte u Interetno festivalu i dođite nam i naredne godine“, rekla je Marta Takač.

Ovogodišnji Interetno festival, koji se održava pod pokroviteljstvom Uneska, traje do subote 27. avgusta 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija