• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.09.2022

07:13

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA! Evo da li će maske morati da se nose

Informer DN

Društvo

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA! Evo da li će maske morati da se nose

Podeli vest

U klupe osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas će sesti više od 740.000 đaka, među kojima 65.000 prvaka, a u novoj školskoj godini nastava će biti neposredna

Godina će početi intoniranjem himne Srbije.

Na nastavu će se ići "normalno", u školama ni đaci ni nastavnici neće biti u obavezi da nose maske, a Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi.

Ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je sve spremno za početak školske godine, a da je neposredna nastava najbolji vid interakcije između nastavnika i učenika.

- Što se tiče današnjeg dana, sve će početi na redovan način. Nemam trenutno bojazni da će se širiti virus, ali će Tim za škole zasedati i ako bude bilo potrebe primenićemo neke restriktivnije mere - kazao je Ružić na svečanosti povodom prijema novih učenika srednjih škola u dom "Zmaj".

Foto: Informer

Neposrednoj nastavi svi se raduju

Neposredna nastava raduje i đake, i roditelje i nastavnike. Direktor Osvnosne škole "Kneginja Milica" Darko Eger podseća da je korona virus uticao na to da se školska godina u poslednje dve godine ne odvija na regularan način.

- Deca regularno kreću u školu, to je poseban trenutak u razvoju svakog deteta, kao i u razvoju roditelja, koji prati jedan novi način života, na koji roditelji treba da se naviknu i da budu glavni saradnici deci - kazao je Eger.

Inače, prema preporukama Tima za škole, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Ako se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite, a posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti korišćenje zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca su dozvoljeni, a pre realizacije ekskurzije, škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo korone, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17