• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

13.09.2022

11:17

Sinod SPC doneo odluku: Molitva za svetinju braka i porodice na svim bogosluženjima u hramovima i manastirima

printscreen

Društvo

Sinod SPC doneo odluku: Molitva za svetinju braka i porodice na svim bogosluženjima u hramovima i manastirima

Podeli vest

SPC saopštila je da je patrijarh srpski i predsednik Svetog arhijerejskog sinoda Porfirije doneo odluku da se, s obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se SPC i vernici suočavaju, u svim hramovima i manastirima SPC na svim bogosluženjima proiznosi Molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu

U molitvi se navodi da je Bog stvorio čoveka po njegovoj slici i prilici kao muškarca i ženu, i da je tako ustanovio brak.

- Gospode Bože Oče, Svedržitelju, Tvorče neba i zemlje, i svih bića, i čoveka, kojega si posle svih drugih stvorenja stvorio po slici i prilici Tvojoj i zato najsavršenijeg među stvorenim bićima, Ti si čoveka stvorio kao muško i žensko, kao jedno udvoje i dvoje ujedno, i tako si od iskoni ustanovio brak, i zapovedio si: "Rađajte se i množite se", i tako si u isti mah ustanovio porodicu kao zajednicu ljubavi u Tebi, usavršenu u svetu Tajnu ljubavi u Hristu Tvome - navodi se, pored ostalog, u molitvi.

U molitvi se dodaje da se "nevidljive sile zlobe podnebeske i vidljive, svesne i nesvesne, sluge njihove, upinju da obesvete svetinju braka i oskrnave čistotu porodice namećući bogoprotivne i protivprirodne zajednice kao zamenu za brak i porodicu".

Patrijarh Porfirije je u nedelju posle molebana ispred Hrama Svetog Save, rekao da crkva ne podržava nikakvo nasilje i progon LGBT populacije, a naročito ukoliko se to čini u ime crkve.

- Mi nikome ne namećemo ono što je naš način života, ali isto tako ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane, dolazi i nameće svoj pogled na svet i način zivota - poručio je, pored ostalog - Porfirije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija