• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2022

19:56

Stefanović: Pored dobrih rešenja, radne verzije pune nedostataka, borićemo se za izmene

Društvo

Stefanović: Pored dobrih rešenja, radne verzije pune nedostataka, borićemo se za izmene

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) će detaljno analizirati sve odredbe radnih verzija seta pravosudnih zakona koji se donose u skladu sa ustavnim amandmanima, ali napominjem da je prvi utisak da nacrti zakona imaju određene nedostatke, suštinske i nomotehničke, izjavio je predsednik UST i Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

Dobro je što je javna rasprava o novim zakonima otvorena pre stavova Venecijanske komisije i očekujem da će biti konstruktivna i da će inicijalne verzije zakonskih tekstova pretrpeti adekvatne izmene, te biti u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije. 

Po mom mišljenju, sporne su odredbe radne verzije Zakona o javnom tuzilaštvu koje se tiču upućivanja javnih tužilaca jer su u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Ovaj zakon upravo predviđa upućivanje tužilaca iz nižeg u više tuzilaštvo, odnosno u posebna odeljenja za borbu protiv korupcije u cilju njegove efikasne primene. 

Takođe, u prelaznim i završnim odredbama se pravi razlika, čak diskriminacija - između mandata javnih tužilaca izabranih pre stupanja na snagu Ustavnog zakona (30. novembra 2021) i nakon tog datuma, umesto da se vezuje za stupanje na pravnu snagu Zakona o javnom tužilaštvu koji uređuje trajanje mandata.

Ostaje nejasno zasto se uopste ovo pitanje vezuje za Ustavni zakon koji uopšte ne reguliše trajanje mandata, kao ni usvojeni ustavni amandmani.

Kao dobro rešenje vidim to što će se šefovi javnih tuzilaštava ubuduće birati u Visokom savetu tuzilaca, a ne više u parlamentu.

Napominjem da će UST nakon detaljne analize, radnoj grupi Ministarstva pravde dostaviti svoje sugestije, primedbe i komentare na zakonski tekst, a posebno bih pozdravio napor Ministarstva pravde da se kroz predstojeću javnu raspravu čuju stavovi i drugih strukovnih udruženja, a ne samo onih u radnoj grupi, koja čine manjinu.

Podsećam da je od ukupno pet pravosudnih strukovnih udruženja, učešće u radnoj grupi imalo Udruzenje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije, dok su izostali Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Forum sudija i Udruženje sudija za prekršaje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija