• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.09.2022

10:30

Gradonačelnik Bakić nagrade za životno delo "Mali princ" uručio Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu

Grad Subotica

Društvo

Gradonačelnik Bakić nagrade za životno delo "Mali princ" uručio Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu

Podeli vest

U subotičkom Dečjem pozorištu sinoć je, uz prigodan kulturno-umetnički program, počeo 29. Međunarodni festival pozorišta za decu, manifestacija koja je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom lutkarstvu stekla veliki ugled širom Evrope i sveta

Dobitnicima nagrade za životno delo "Mali princ", koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, glumici, teatrologu, pedagogu i piscu Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu, ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka, uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Nagrada "Mali princ", dodeljuje se u obliku umetničke skulpture istaknutog crnogorskog vajara Mije Mijuškovića.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Bakić je podsetio na značaj ove manifestacije ne samo za Suboticu već i za našu zemlju, kao i na činjenicu da je Međunarodni festival pozorišta za decu doprineo afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti i uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini.

- Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici traje već 29 godina i jedan  je od retkih festivala u svetu koji je održao kontinuitet i nije prekidan ili odlagan zbog epidemija gripa ili kovida-19. I ove godine je tako, uprkos korona virusu, ekonomskoj, ukrajinskoj i energetskoj krizi. U Suboticu stižu pozorišta iz, ukupno, 11 zemalja sa 14 predstava koje će doneti pozorišnu, pre svega lutkarsku umetnost i koje će, verujem, našim najmlađim sugrađanima izmamiti osmeh na lica - istakao je Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

Ovogodišnji Međunarodni festival pozorišta za decu će pored glavnog programa, obeležiti i sadržajan, raznovrstan i kvalitetan prateći program kao i  naučni forum, sa 26 učesnika, iz celog sveta. A, sve u čast pozorišta za decu i mlade. I sve na poziv i gostoprimstvo našeg Grada Subotice, rekao je Bakić.

- Iskoristiću ovaj trenutak da u ime svih Subotičana i u svoje lično ime izrazim zahvalnost na podršci u realizaciji Festivala Ministarstvu kulture i informisanja i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Zahvaljujem, takođe, i rukovodstvu i zaposlenima subotičkog "Otvorenog univerziteta" na veoma uspešnoj organizaciji kako ovog festivala oslonjenog na tradiciju, tako i drugih za naš grad značajnih kulturnih manifestacija - naglasio je Bakić.

Foto: Grad Subotica

Uz čestitke dobitnicima nagrade za životno delo „Mali princ“ on je svim gostima poželeo srdačnu dobrodošlicu, da se u Subotici osećaju prijatno, da tokom trajanja Festivala upoznaju grad, koji je prepoznatljiv po toleranciji, međusobnom uvažavanju i bogatstvu različitosti, i da u gradove i države iz kojih dolaze ponesu dobre utiske.

- Dodao bih da će subotička lokalna samouprava i ubuduće podržavati Međunarodni festival pozorišta za decu i da me zaista raduje što će tokom predstojećih festivalskih dana Subotica po dvadeset i deveti put postati prestonica svetskog lutkarstva i pozorišta za decu i što je detinjstvo u svom najlepšem obliku ponovo došlo u naš grad - rekao je Stevan Bakić.

Dobitnica nagrade "Mali princ" Marijana Petrović zahvalila se na, kako je rekla, čarobnoj nagradi, malom, a velikom princu.

- Ako samo pomislim ko je ovu nagradu dobio pre mene  osećam se tako velika samoj sebi, ovako mala, jer od velike većine  ljudi koji su pre mene dobili ovo priznanje ja sam mnogo učila, sarađivala sa njima i družila se tako da je ovo nešto što nikada u životu neću zaboraviti. Mislim da se oni ponose mnome - rekla je Marijana Petrović.

Viktor Šrajman je kratko poručio "Subotica, Srbija, Festival, moje srce ste vi -živela Srbija".

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, održava se od 18. do 23. septembra 2022. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija