• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

20.09.2022

07:00

OD POČETKA GODINE NAŠA ZEMLJA NAPRAVILA ODLIČAN REZULTAT! Srbija od turizma već zaradila milijardu evra

Informer DN

Društvo

OD POČETKA GODINE NAŠA ZEMLJA NAPRAVILA ODLIČAN REZULTAT! Srbija od turizma već zaradila milijardu evra

Podeli vest

Strani mediji sve više pišu o turističkoj ponudi Srbije, a posebno Beograda, koji vide kao najbolji spoj istorije i moderne gradnje

Srbija je za sedam meseci ove godine zaradila od turizma milijardu evra, procene su turističkih radnika.

Samo je Beograd, prema njihovim rečima, prihodovao oko 650 miliona evra, i on je, uz Istanbul, grad koji se najbrže oporavio i povratio turiste posle dve godine pandemije korone!
Najviše turista dolazi iz Rusije, Turske, Kine, Slovenije, Makedonije, Nemačke, Španije i SAD.

Foto: Informer DN

Veliko interesovanje

Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, kaže za Informer da se sve više stranih medija interesuje da dođe u našu zemlju i svojim građanima predstavi zašto bi trebalo da posete baš Srbiju. On dodaje da je to jedan od najboljih načina da se promovišu naša zemlja i turizam u svetu.

- Bili su nam nedavno u poseti predstavnici turske avio-kompanije "Turkiš erlajns", koji planiraju da u svom promotivnom video-spotu, koji se emituje tokom leta u avionima, predstave i našu zemlju i to je sjajna prilika da nas vide hiljade putnika. Zatim, tu je i poznati putopisac Merion Novković, koja će o Srbiji pisati za "Sandej telegraf", prestižni časopis, a dolazi nam i grupa novinara iz Rumunije. Sve to predstavlja jedan od najvažnijih alata za promociju našeg turizma - objašnjava Popović.

Prema njegovim rečima, naša prestonica se po posetama turista ove godine približava rekordnoj 2019. godini.

- Zarada od turizma kada govorimo samo o Beogradu procenjuje se na oko 650 miliona evra za šest meseci. Polako se vraćamo na onaj period od pre korone, pa i ne čudi što su Beograd i Istanbul proglašeni za gradove koji se najbrže oporavljaju posle pandemije. Kada je zarada na nivou čitave Srbije u pitanju, treba reći da Beograd zaradi 60 odsto od ukupne zarade od turizma (broj turista, noćenja, trošenja novca tokom boravka). Nezvanične procene za ovaj period godine već pokazuju da je zarada od turizma na nivou cele Srbije oko milijardu evra - kaže Popović.

Foto: Informer DN

Kada su u pitanju zahtevi turista, Popović kaže da se, pored obilaska "Beograda na vodi", koji je uvek aktuelan, i posete Spomeniku Stefanu Nemanji, sada traže i izleti po obodima grada. Nove i sve traženije su oaze prirode i šetnje u Mladenovcu i Obrenovcu.

Pisao i "Gardijan"

Da je naša zemlja dobro promovisana u inostranstvu, govori i podatak da je o Beogradu nedavno pisao čuveni britanski "Gardijan".

Britanski turisti su za ovaj list govorili o tome koje destinacije su ih najviše oduševile i navodili razloge zašto baš te gradove turisti ne smeju da zaobiđu. Na spisku se našao Beograd, a pored njega, iz regiona se izdvojilo još samo Sarajevo. Britanac Vilijam Gejdž Beograd je opisao kao kombinaciju "šarmantnog starog i novog dela grada sa zadivljujućim nizom futurističke moderne arhitekture".

- Beograd je odlučna baza za istraživanje Balkana ako imate vremena i energije - zaključio je Gejdž.

Svetski mediji se već duže vremena bave našom zemljom, pa je tako ranije luksuzni svetski časopis o putovanjima i životnom stilu "CN traveler" svrstao Srbiju na drugo mesto od 22 svetske top-destinacije.

Foto: Informer DN

- Glavni grad, bogat noćnim životom, često se poredi s Berlinom devedesetih, ali dašak luksuza dodatno dobija otvaranjem "Sent Redžisa". Ovaj hotel biće smešten u okviru tornja od 42 sprata, koji će biti najviši neboder na Balkanu van Istanbula i biće usidren u novu urbanu četvrt "Belgrejd voterfront" - napisao je "CN traveler".

Nacionalna geografija prikazala specijal o Srbiji

Na televizijskom kanalu Nacionalna geografija u nedelju uveče je počela nova sezona serijala "Evropa odozgo", a u prvoj epizodi je predstavljena Srbija. Beograd i Srbija predstavljeni su kao moderna država i grad kroz priču o "Beogradu na vodi".
Kako Nacionalna geografija navodi, serijal "Evropa odozgo" koristi se najsavremenijim kamerama i dronovima, a rezultati su zadivljujući snimci raznih evropskih zemalja, "različiti od svega što ste ikada ranije videli", najavljuju iz ove televizije.

Foto: Informer DN

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17