• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

23.09.2022

07:00

MULJANJE SA CENAMA ARANŽMANA! ISKORISTILI KRIZU DA SE DODATNO "OPARE"! Turističke agencije na gorivu zaradile više od 10.000.000E!

Informer

Društvo

MULJANJE SA CENAMA ARANŽMANA! ISKORISTILI KRIZU DA SE DODATNO "OPARE"! Turističke agencije na gorivu zaradile više od 10.000.000E!

Podeli vest

Doplate su se kretale od 30 do 70 evra po putniku. Agencija mora da obrazloži razloge za korekciju cena i da dostavi obračun, kaže Zakon o zaštiti potrošača

Turističke agencije su zahtevima za doplatu za gorivo tokom ovog leta kršile Zakon o zaštiti potrošača i time od putnika otele bar 10 miliona evra, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva".

Podnesite tužbu!

Tužbe protiv agencije oštećeni putnici mogu da podnesu i individualno
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Zakon o zaštiti potrošača, napominju u "Efektivi", precizirao je da agencija mora putniku da obrazloži i predstavi obračun zašto traži doplatu za gorivo. Računica mora da pokaže tačan uticaj povećanja cene goriva na troškove prevoza, a samim tim, i na cenu aranžmana. U većini slučajeva, kažu oni, to se nije desilo.

- Turističke agencije su, po podacima "Jute", ove godine prodale oko 300.000 aranžmana za letnje destinacije. Evo, prema najjeftinijoj računici, ako je doplata za gorivo bila oko 30 evra po putniku, mada je ona u nekim slučajem išla i više od 70 evra, jasno je da se zarada turističkih agencija na ovoj doplati kreće oko 10 miliona evra, i to minimum! Prekršajni postupak će od strane turističke inspekcije, primera radi, biti podnet protiv agencije "1A travel", ali oštećeni putnici tužbe mogu da podnesu i individualno - navodi Dejan Gavrilović iz "Efektive".

Foto: Pixabay

Tužite agencije

Gavrilović savetuje svim građanima koji su morali da doplate novac za gorivo da tuže turističke agencije nadležnim sudovima, jer će tako dobiti svoj novac nazad.

- Podnosi se tužba za potrošački spor pred nadležnim sudom zavisno od sedišta agencije. Sudska taksa se inače ne plaća za sporove vrednosti do 500.000 dinara, a moguće je i da se advokatu plati tek posle postupka, tako da može da se desi da turiste ceo postupak ništa ne košta. Ima čak i agencija koje se jave pre nego što građani podnesu tužbu kako bi vratile novac, takav jedan slučaj smo već imali - kaže Gavrilović.

Da je bilo muljanja sa doplatom cene goriva, govori i podatak da je turistička inspekcija primila 39 prijava građana zbog povećanja cene aranžmana na ime doplate za prevoz. Najveći broj žalbi ima veze sa doplatama za avio-prevoz.

Koliko su iznosile doplate

* prosečna doplata za autobus, sve destinacije 10 evra
* doplata za avio-prevoz za Grčku 30 evra
* doplata za avio-prevoz za Tursku 40 evra
* doplata za avio-prevoz Egipat 50-70 evra

 

U turističkoj inspekciji kažu da agencija može da podigne cenu, a putnik ima pravo na umanjenje samo ako je to pravo ugovoreno. Osim toga, agencija mora da obrazloži razloge za korekciju i da dostavi obračun, kao i da putnika obavesti o tome najmanje 20 dana ranije.

Prema rečima Dunje Đenić, pomoćnika ministra turizma za sektor turističke inspekcije, od ukupnog broja prijava 35 je rešeno, a četiri su u toku. Od toga je 19 bilo osnovanih, a 16 neosnovanih.

- Inspekcija nema nadležnost da donese odluku da agencije vrate novac putnicima. Možemo samo, posle utvrđenog stanja, da izreknemo mere kao što su ove i prosledimo zahtev za postupak sudiji za prekršaje - navela je ona.

Foto: Informer

Doplata i 70 evra

S druge strane, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta" Aleksandar Seničić navodi da agencije imaju ugovore sa prevoznicima i one ne govore koliko je gorivo, već koliko košta kilometar.

- Ugovorili smo po jednoj ceni, a oni su posle podigli najam autobusa. Na osnovu toga smo morali da tražimo doplatu. Bilo je doplata na početku sezone u junu, a za kasnije ne znam. Od polovine jula mislim da nije bilo doplata za autobus. Što se tiče avio-prevoza, napravili smo sistem da do petog u mesecu dobijemo obračun avio-kompanije koliko će gorivo da košta. Prosečna doplata za autobus bila je 10 evra. Za avio-prevoz je zavisilo od destinacije. Za Grčku 30, Tursku 40, a za Egipat od 50 do 70 evra - naveo je Seničić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija