• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.09.2022

07:00

ZATVORITE MANIJAKA U ZATVORSKU LUDNICU! Inicijativa Informera - Tužilaštvu predat zahtev da se Igor Milošević skloni sa ulice!

printscreen

Društvo

ZATVORITE MANIJAKA U ZATVORSKU LUDNICU! Inicijativa Informera - Tužilaštvu predat zahtev da se Igor Milošević skloni sa ulice!

Podeli vest

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević i novinarka Jelena Rafailović juče su predali Prvom osnovnom tužilaštvu snimak celokupne ispovesti serijskog silovatelja i zatražili da se on uputi na lečenje u ustanovu zatvorenog tipa

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević i novinarka Jelena Rafailović predali su juče Prvom osnovnom javnom tužilaštvu celokupni, nemontirani snimak intervjua serijskog silovatelja Igora Miloševića i zatražili da on, u skladu sa zakonom, bude sklonjen sa ulice i prebačen u zatvorsku ludnicu.
Intervju sa Miloševićem
, koji je podigao mnogo bure u javnosti, nedvosmisleno je pokazao da on, posle 30 godina na robiji, nije nimalo resocijalizovan, niti je pokazao kajanje za jezive zločine! Povrh svega, tokom intervjua je direktno zapretio našim novinarkama da može da ih siluje, pa i ubije, ako to poželi!

Suština

Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti, a to je suština naše akcije, da sklonimo ovog manijaka sa ulice
Dragan J. Vučićević

Odgovor za dva dana

U zahtevu za postupanje, koji je Informer uputio tužilaštvu, između ostalog, piše:
- Mislimo da je od izuzetne važnosti da pregledate snimak i da preduzmete korake iz vaše nadležnosti kako bi se sprečilo ponavljanje njegovog zločina. U video-materijalu koji vam dostavljamo jasno se vidi da je Milošević neizlečiv, da i dalje ima jak nagon za silovanjem, da ne može da se kontroliše i da je samo pitanje dana kada će ponoviti napad na žene. Posebno vam skrećemo pažnju na deo snimka u kome Milošević našoj urednici preti silovanjem. Predlažemo da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima naložite hitno privođenje i stručno psihijatrijsko veštačenje Igora Miloševića. Predlažemo da mu se u interesu javne bezbednosti odredi mera obaveznog lečenja u instituciji zatvorenog tipa.


Vučićević je juče potvrdio da su u tužilaštvu primili snimak intervjua.
- Predali smo snimak sa više od tri sata razgovora sa silovateljem, jer je samo deo toga objavljen na našem portalu. Očekujemo od tužilaštva da reaguje u skladu sa zakonom, a oni su nam poručili da se njihov odgovor očekuje u roku od dva dana. Mislimo da je ovo najbolji mogući način da se sistem obračuna sa ovom anomalijom, odnosno da se silovatelj skloni sa ulica jer je potencijalna opasnost za sve žene, za sve ljude. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti, a to je suština naše akcije, da sklonimo ovog manijaka sa ulice - napominje Vučićević.


Novinarka hronike sa portala informer.rs Jelena Rafailović, koja je radila intervju s Miloševićem, zamolila je ljude da se pridruže u ovoj borbi i da manijak konačno bude sklonjen sa ulice.
- Ono što je osnovno na šta ukazujemo jeste ta njegova javna pretnja, kada nam je tokom intervjua hladnokrvno rekao da može da nas siluje, da nas ubije ukoliko to njemu padne na pamet, i to bez ikakvog ustezanja - rekla je Rafailovićeva.

Foto: Aleksandar Jovanović

Serijski silovatelj Igor Milošević


Advokat Stevan Sinđelić potvrdio nam je da je, po zakonu, moguće uputiti Miloševića na obavezno psihijatrijsko lečenje ukoliko veštaci utvrde da predstavlja opasnost po društvo.
- Problem koji se javlja u situacijama kada se izvršioci krivičnih dela protiv polnih sloboda nađu na slobodi nakon izdržane kazne je veoma kompleksno pitanje. Prvi i osnovni problem jeste stvaranje straha i netrpeljivosti u najbližem okruženju tih osoba, a drugi problem je pitanje da li je kazna koju su ta lica izdržala ostvarila svoju svrhu. Ukoliko se utvrdi da ta osoba ima određenih psihičkih bolesti, sud mu može odrediti meru obaveznog lečenja u određenoj ustanovi zatvorenog tipa koja može trajati sve dok sud ne utvrdi da je prestala potreba za tim - objašnjava Sinđelić, i dodaje:
- Jedan od načina otklanjanja ovih pojava jeste i donošenje zakona koji bi bio identičan "Marijinom zakonu". Smatram da je jedna od najneophodnijih mera obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova, kao i obavezno javljanje policiji. Pored toga, potrebno je stvoriti prilike da zlostavljane osobe bez straha prijavljuju napadače, kao i da pravosudni organi hitno postupaju u takvim predmetima.


Psiholog, profesor doktor Radomir Čolaković kaže da u potpunosti podržava inicijativu Informera da se manijak Igor Milošević skloni sa ulice i što pre hospitalizuje u ustanovu zatvorenog tipa.
- Intervju sa tim čovekom koji ste objavili je jedan profesionalan, moralni čin, gde se ovom društvu ukazuje na jedan hodajući problem, a to je Igor Milošević. Apsolutno podržavam vašeg glavnog urednika, sve novinare u redakciji i ukoliko taj čovek posle intervjua bude sklonjen sa ulice, to će značiti da ste ovom društvu učinili veliku uslugu - kaže Čolaković.

Dobričanin: Intervju je šokantan, ali koristan

Poznati beogradski advokat Zora Dobričanin smatra da je intervju s Igorom Miloševićem koji je objavio Informer koristan, kako bi svi građani, pre svega žene, znale s kim imaju posla, i kako bi državni organi imali uvid u to kakav je on i preduzeli mere koje su im na raspolaganju.

- Šokantne su neke rečenice koje je izgovorio, iz kojih je očigledno da sve kazne koje je izdržao na njega nisu ostvarile generalnu prevenciju kao svrhu kažnjavanja u meri u kojoj se to očekivalo, s obzirom na vreme provedeno u zatvoru. Takođe, ovo ukazuje da je neophodna komunikacija između vaspitne službe u zatvorima sa centrima za socijalni rad, koji bi morali da budu obavešteni ko im dolazi i da predvide program njegovog prihvata i smeštaja u odgovarajuću ustanovu, što bi zakonom trebalo propisati kao obaveznu komunikaciju. Takav čovek na ulici je pretnja za sve nas. Profesionalno sam zainteresovana da se ovaj problem reši, a i lično, jer ga stalno viđaju na ulicama kojima se krećemo moje prijateljice, komšinice i ja, u mom neposrednom komšiluku.

Poremećeni sociopata

Govoreći o profilu ličnosti serijskog silovatelja, Čolaković napominje da je reč o poremećenoj ličnosti, sociopati.
- Reč je o nepopravljivom psihopati koji će pre ili kasnije ponoviti neko krivično delo. To je emotivno oštećena osoba sa jakim nagonom i njega treba pod hitno skloniti sa ulice. Gledajući intervju sa Miloševićem na vašem portalu vidi se da taj čovek ne vlada sobom u potpunosti. Prevencija u njegovom slučaju je totalno zakazala i zbog toga treba brzo delovati. Reč je o čoveku sa intenzivnim seksualnim nagonom, što je retko u praksi, možda samo kod nimfomana. Ima poremećaj koji ne može da iskontroliše i zato, ukoliko fizički ne bude mogao da savlada ženu, napašće dete. Naravno, nije isključeno ni ubistvo - objašnjava profesor Čolaković.
Prema njegovim rečima, nijedan zakon nije iznad čoveka, ali, ako je potrebno, trebalo bi izmeniti zakonsku proceduru vezano za serijske silovatelje i urediti celu oblast.

Karleuša: Nije problem intervju, već što je manijak slobodan

Pevačica Jelena Karleuša, poznata kao veliki borac za ljudska prava, istakla je da nije problem što je Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, već je srž problema u tome što je on na ulici i što postoji realna opasnost da će ponovo napasti.

"Pažljivo sam slušala i gledala video-intervju koji je silovatelj dao Informeru. Slušala sam šta je govorio i ovo je moj zaključak. Pod jedan, po pogledu, govoru tela, a najpre po onome što je govorio, jasno je da je reč o duboko poremećenom čoveku. Psihopata i sociopata. Opasan seksualni devijantni predator. Po onome što je govorio, koren problema potiče još iz najranijeg detinjstva kad je zlostavljan itd. Takođe, ne vidim kajanje. Znači, opasan bio i opasan ostao. Ali taj čovek je pred zakonom odležao svoje i slobodan je. Što bi on rekao: "Imam slobodu da radim šta hoću, a da li ću ili neću, to je druga stvar." Postavlja se pitanje kako i zašto držati u zatvoru nekog ko je kaznu odležao. Tu je koren problema našeg zakona. Smatram da silovatelji moraju da budu kažnjeni hemijskom kastracijom. Država mora da nađe način da doživotno drži pod kontrolom takve, a to je nemoguće, i društvo mora da zna da zatvor ljude ne menja. Samo ga fizički sprečava da radi to što je naumio... To što je dao intervju za Informer ja ne vidim kao bitan problem, jer na Netfliksu stalno gledam dokumentarce gde se intervjuišu masovne ubice, zločinci i tako dalje. Ništa novo, ni šokantno. Ako ste pažljivo slušali, ovaj predator je na ulici. Gladan je jer nema pare, nema gde da spava. On u ovom životu ima samo dve opcije - da sebi oduzme život ili da se snađe kako jedino zna. E tu je pravi problem. Bolestan i opasan čovek je na slobodi. Jedino rešenje je hemijska kastracija i program za integrisanje u nekakvo društveno funkcionisanje ovakvih ljudi. Inače, delo će ponoviti. I izaći za par godina opet", objavila je Karleuša na Instagramu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

a gle sad paradoksa Vuku Jeremicu zahvaljuje Kurti i Vuk hvali Kurtija koji je silovao i pobio ko zna koliko srba Srpkinja i to je divno a ovaj intervju koji je samo pokazao da on mora nazad u zatvor ljudi lincuju a ne shvataju uopste poentu tog intervjua ,tako da se opet ovo moze nazvati dirigovanim od strane smradova p[etokolonasa ,niko nije video u stvari zasto je uradjen intervju

Nenad

pre 1 godinu

Opet o posledicama a o uzrocima se ĆUTUI! Uzrok je slepo instaliranje evropskih zakona! Liberaliazam i budalaštine o ljudskim pravima počinju da se vraćaju kao bumerang!!!!!

Kurto

pre 1 godinu

Vas sve iz informera i Pinka u ludnicu.Kolko ste BEDNI

servi ganci

pre 1 godinu

Treba biti inicijativa da se ovaj vlasnik informera i vucic uhite.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija