• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

05.10.2022

09:09

OPREMU ZA KRAĐU ROBE PRODAJU NA INTERNETU! Prodavci u buticima na mukama zbog oglasa na društvenim mrežama!

Printscreen / društvene mreže, Pixabay

Društvo

OPREMU ZA KRAĐU ROBE PRODAJU NA INTERNETU! Prodavci u buticima na mukama zbog oglasa na društvenim mrežama!

Podeli vest

Instagram, Tik tok i specijalizovani sajtovi za oglašavanje bukvalno su preplavljeni oglasima za prodaju opreme za krađu garderobe po buticima! U pitanju su magneti i kukice za skidanje "zujalica" sa robe koje aktiviraju alarm prilikom izlaska iz radnji

- Prodajem kukicu za skidanje zujalica sa garderobe i drugih stvari, nova, jaka, original! Više komada. Na pitanja o zloupotrebi ne odgovaram - navedeno je u oglasu ovog "poštenjačine". Neki ne kriju koja je namena alata koji prodaju, pa je u jednom oglasu navedeno da je u pitanju "šanerska oprema". Uz oglas mnogi nude i snimke za "obuku lopova početnika".

Nemoćni prodavci

Kukice za zujalice mogu se kupiti za svega deset evra, a magneti kojima se skidaju zujalice koštaju do 35 evra. Kukice deaktiviraju jednu vrstu zujalica, magneti drugu. Jedan od prodavaca objasnio je da to znači da im iz radnje lopovi mogu odneti šta god žele.

- Skoro svakodnevno nađemo po nekoliko skinutih zujalica sa pantalona i džempera u kabinama za presvlačenje - kaže ovaj prodavac i dodaje da tri lopova sa ovom opremom za nekoliko sati akcije u više butika mogu da ukradu robe vrednosti od minimum 100.000 dinara!

Logično pitanje i prodavaca i svih koji vide ove oglase jeste: zašto ne reaguje policija? Oni koji prodaju kuke i magnete znaju odgovor.

- Policija ne može da goni prodavce ovih alata jer su u pitanju proizvodi koje koriste vlasnici trgovina i prodavci. Policija može da stupi na scenu samo ukoliko se ovaj alat zloupotrebi, odnosno ako lopov bude uhvaćen na delu sa opremom. I u tom slučaju on je krivac jer krade, ne onaj koji prodaje kuke i magnete. Kažnjiva je zloupotreba alata, koju treba dokazati, a ne posedovanje i prodaja - kažu u policiji.

Koliko košta oprema

* kukica pomoću koje se skida zujalica 10 evra
* magnet za skidanje zujalice 35 evra
* magnet-privezak 20 evra
* magnet i kukica komplet 40-50 evra

Sve to ipak ništa ne znači prodavcima u radnjama, koji kažu da nisu mogli da se izbore sa lopovima ni do sada.

- Počeli smo da stavljamo samolepljive zaštitne trake sa čipom, pa to donekle pomaže jer njih kradljivci ne vide, i može da se oglasi alarm. Ipak, nema na svakoj robi tih traka - objašnjava jedan zaposleni u velikom trgovinskom lancu.

Foto: printskrin/društvene mreže

Kukica za skidanje zujalica

Crno tržište

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da sprave koje se na ovaj način prodaju nemaju nekog registrovanog trgovca, tako da nije jasno ni kako ih je neko nabavio za prodaju.

- Jasno je da se radi o crnom tržištu, a takođe je jasno i da te sprave ne kupuju gladni, već bahati. Trgovci mogu da stave eventualno one male nalepnice sa čipom na garderobu, ali toga nema svuda, a lopovi su spremni na sve. Zaboravljaju da je takvo odnošenje stvari iz radnji krađa i da je ona kažnjiva zakonom - zaključuje Papović.

Može i kazna zatvora

Ovakva vrsta krivičnog dela, ukoliko iznos ukradenih stvari ne prelazi 5.000 dinara, okarakterisana je kao sitna krađa i plaća se samo novčana kazna. Ipak, postoji način i da kazna bude drastično veća. Prema rečima advokata Ljubiše Živadinovića, u zakonu ipak postoji mogućnost da se ovakvo delo okarakteriše i kao teža krađa, za koju je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

- Ako sud prihvati da je kod krađe bila važna namera, i to da je krađa došla kao takozvano savlađivanje elektronskih prepreka, kao u ovom slučaju, mogla bi da se dobije i kazna zatvora od jedne do osam godina - objašnjava Živadinović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija