• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.10.2022

13:14

Patrijarh Porfirije u Vukovaru: Drugog puta osim puta molitve i praštanja nemamo!

spc.rs

Društvo

Patrijarh Porfirije u Vukovaru: Drugog puta osim puta molitve i praštanja nemamo!

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, a potom je održao svetu arhijerejsku liturgiju

 

- Svi narodi imaju mesta susreta sa Bogom, i mi Srbi pravoslavni imamo takvo mesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susrećemo sa Bogom. To je naš pravoslavni hram u kojem se božjom rečju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo večnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svedoci Jevanđelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice Boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti - rekao je Porfirije, prenosi TV Hram.

Patrijarh je rekao da je čovek, najpre, i iznad svega, duhovno biće.


- Kao bogoliko stvorenje, čovek je, pre svega, stvoren za večnost, da večnošću osmišljava svoje istorijsko postojanje. Punoću života stiče jedino u zajednici sa Bogom, a to je život u skladu sa onim što je Bog stvorio i namenio za čoveka - kazao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da Sveti Nikolaj Čudotvorac spaja pravoslavni istok i katolički zapad, da gradi mostove među ljudima, a da u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i da je neuoporedivo više zajedničkog nego različitog.

Srpski patrijarh je naveo da u Vukovaru još nisu zalečene rane ratnih patnji, niti su u potpunosti obnovljeni i izlečeni odnosi među ljudima, prenela je Srna.

- Danas smo otvorili srce ovog hrama i svoja srca da bi molitvom vidali svoje rane izazvane stradanjima i gubicima, ali isto tako saosećali sa ranama i stradanjima suseda, da bi se u molitvi sećali svojih žrtava, ali i žrtvama suseda i komšija - kazao je patrijarh.

Porfirije je ukazao da poštovanje i drugih žrtava vodi pomirenju.

Svetoj liturgiji i osveštanju hrama u Vukovaru prisustvovali su, između ostalih, mitropolit osječkopoljski i baranjski Heruvim, budimpeštanski i mađarski Ilarion, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej, sremski Vasilije, kruševački David.

Osim Sabornog hrama, danas je osveštan i Srpski dom u Vukovaru.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija