• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2022

17:18

MINISTAR STEFANOVIĆ: Naša borba za opstanak, očuvanje i budućnost Srbije mora biti nepokolebljiva

mod.gov.rs

Društvo

MINISTAR STEFANOVIĆ: Naša borba za opstanak, očuvanje i budućnost Srbije mora biti nepokolebljiva

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas obeležavanju Dana Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”. On je tom prilikom istakao da mudrost, hrabrost, strategija i istrajnost koje su odlikovale Radomira Putnika moraju biti uzor našim oficirima, kao i da naša borba za opstanak, očuvanje i budućnost Srbije mora biti baš kao njegova – nepokolebljiva.

Čestitajući praznik, ministar je podsetio da je reč o jednoj od najvažnijih strateških škola od čijeg rada zavisi budućnost naše vojske.

- Svedoci smo da se na svetskom, globalnom nivou dešavaju tektonske promene. Izazovi, rizici i pretnje, koji se kreću od klasičnih vojnih sukoba u kojima se primenjuju i hibridni i tradicionalni načini ratovanja, u kojima je sve vidljiviji značaj savremene tehnike i tehnologije, do teško upravljivih energetskih, ekonomskih i svih drugih kriza, u današnjem međuzavisnom svetu sve su brojniji i sve komplikovaniji za prevazilaženje. Sa njima se suočavaju i najbogatije i najmoćnije zemlje sveta. Naša Srbija suočava se sa teškim danima, kakve nismo imali u poslednjih dvadesetak godina, danima borbe za opstanak, očuvanje i budućnost - i našeg Kosova i Metohije, i mira i stabilnosti, i ekonomije kako nam narod ne bi gladovao, niti se smrzavao, niti oskudevao u bilo čemu – rekao je ministar Stefanović.

On je istakao da smo u poslednjih deset godina vodili neumorno bitku za podizanje naše privrede iz pepela, otvaranje fabrika, novih radnih mesta, privlačenje investicija, ponovno snaženje devastirane armije, izgradnju autoputeva, bolnica, škola, vrtića, sveukupno jačanje ekonomije naše zemlje i stvaranje Srbije kao sve boljeg mesta za život sve naše dece.

Foto: mod.gov.rs

Nebojša Stefanović


- Bili smo kao narod vredni, istrajni, uporni i rezultati nisu izostali. Dani koji nam slede podrazumevaju odbranu, odnosno očuvanje svega što smo postigli, zahtevaju mudrost, hrabrost i ogromnu energiju da bismo se izborili sa svim krizama i izazovima. Niti smo ih izazvali, niti smo u njima učestvovali, niti smo njima doprineli. Međutim, da li je svet ikada bio pravedno mesto? Nije – rekao je ministar Stefanović, citirajući grčkog istoričara Tukidida koji je rekao: „Jaki čine šta mogu, a slabi trpe ono što moraju“.  

On je poručio da mi u tom svetu, takvom kakav je, moramo da se borimo najbolje što umemo za očuvanje naše Srbije, jer drugu otadžbinu nemamo.

- Moramo da se borimo za sopstvene interese, jer, zasigurno, to niko drugi neće raditi za nas. Zadovoljan sam što u ovim složenim vremenima naša zemlja ima snažnu, savremeno opremljenu, naoružanu i pre svega, dobro obučenu vojsku. Bezrezervna podrška i opredeljenost predsednika Vučića u prethodnim godinama da gradimo jaku armiju, da gradimo i jačamo sopstvene odbrambene kapacitete, pokazala se kao dalekosežno mudra, državnička odluka, koja je i doprinela da danas možemo da o tome govorimo podignute glave. Našim putem danas kreću mnoge zemlje, iako su, ako se sećate, u danima kada smo počeli rad na tome, mnogi govorili šta će vam to, zašto jačate svoju vojsku, šta će vam više vojnika, šta će vam više opreme i tehnike, a danas rade upravo to. Mnogi su krenuli sa ulaganjima u vojsku koja iznose mnogo desetina, pa i stotina milijardi evra, i danas gledamo kako Evropa postaje mesto gde se shvata da bez jake armije nema jake države - rekao je ministar Stefanović.

Foto: mod.gov.rs

Nebojša Stefanović

- Taj put garantuje očuvanje mira i stabilnosti, bez kojih  nema ni razvoja ni prosperiteta, a cena sukoba i nestabilnosti je previsoka. Cena su na prvom mestu ljudi - jer njih ništa ne može nadoknaditi - rekao je ministar.

- Želimo još jednom da vam čestitam Dan Škole nacionalne odbrane i da se zahvalim svima na Univerzitetu odbrane što ste uvek istom predanošću davali sve od sebe da školujete oficire kadre za promišljanje, procene i odgovore na trenutne i buduće izazove, potkovane znanjem i na prvom mestu - dobre ljude, lojalne svojoj zemlji. Samo takvi su sposobni da po povratku u svoje jedinice komanduju ljudima, i da ih, bolje rečeno, vode i zavrede njihovo poštovanje. Onako kako je to radio i veliki Radomir Putnik. Vojvodu Putnika volela je celokupna srpska vojska. Zato što je uvek bio uz svoje vojnike - rekao je ministar Stefanović.

On je podsetio i da je Putnik dobio jedno od najistaknutijih mesta, ne samo u našoj vojnoj istoriji, već i svetskoj.

- Nosio je 56 godina vojničku uniformu i to u najburnijem periodu srpske istorije, periodu u kome je naša zemlja pokidala okove vekovnog ropstva i napravila krupan, veliki korak u razvoju u modernu evropsku državu. Njegove zasluge za srpski narod su nemerljive i ne samo u šest ratova u kojima je učestvovao, već i prethodno u miru kada je strpljivo stvarao vojsku, koja će kasnije do nogu potući mnogo jače armije – rekao je ministar Stefanović.

Kako je istakao, Putnik je bio zaslužan za osavremenjavanje naše vojske u to vreme svim aspektima, od naoružanja i obuke, do školovanja.

Foto: mod.gov.rs

Nebojša Stefanović

- I zato mi je posebno zadovoljstvo što smo Školi nacionalne odbrane prošle godine dali ime velikog Radomira Putnika. Njegova mudrost, hrabrost, strategija, istrajnost moraju biti uzor našim oficirima, i škola mora biti takva da iz nje oni izlaze naoružani upravo ovim vrednostima. I naša borba za opstanak, očuvanje i budućnost Srbije mora da bude baš kao njegova – nepokolebljiva, ma koliko bilo teško. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! – poručio je ministar Stefanović na kraju svog obraćanja.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac prisutnima je predstavio rezultate rada u protekloj godini i istakao značaj započetih infrastrukturnih projekata koji će unaprediti uslove izvođenja nastave.

- Težišni zadatak škole bio je realizacija posebnih programa usavršavanja na sva četiri nivoa. Smatram da su svi zadaci postavljeni pred nas realizovani gotovo u potpunosti i na visokom nivou. U ovom prazničnom danu, koristim priliku da se zahvalim ministru odbrane, bez čije svesrdne pomoći škola danas ne bi imala adekvatne materijalno-tehničke uslove za rad i funkcionisanje – rekao je pukovnik Suvajac.

Foto: mod.gov.rs

Vojska Srbije

Povodom Dana Škole nacionalne odbrane, danas su uručene plakete predstavnicima Komande za obuku, Četvrte brigade Kopnene vojske i Rečne flotile, najboljim polaznicima Osnovnog komandno-štabnog kursa dodeljeni su satovi, a istaknutim pojedincima nagrade.

Današnjoj svečanosti su prisustvovali i pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević i pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, rektor Univerziteta  odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić i brojni gosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija