• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Rafailović

28.10.2022

07:00

DANIJELA VASILIJEVIĆ I FONDACIJA "HUMANA SRCA" U BELOJ CRKVI! Porodici Petroman obnovljena kuća

Informer

Društvo

DANIJELA VASILIJEVIĆ I FONDACIJA "HUMANA SRCA" U BELOJ CRKVI! Porodici Petroman obnovljena kuća

Podeli vest

Nenad i Tatjana Petroman sa svojom decom Markom (10) i Marijom (9) iz Bele Crkve konačno mogu da žive dostojanstvenim životom! Oni su donedavno spavali u jednom delu kuće propalih prozora, urušenih zidova, koji su svakog časa mogli da se obruše. Prokišnjavao im je krov, a u kupatilu nije bilo osnovnih higijenskih uslova

Da najteži dani postanu prošlost, ovoj četvoročlanoj porodici pomogli su Danijela Vasilijević i njena fondacija "Humana srca". Oni su sa ljudima dobre volje uspeli da Nenadu, Tatjani, Marku i Mariji poprave kuću i omoguće im da žive normalnim životom.

- Na ovu porodicu ukazala je nastavnica malog Marka. Ona je za njega imala samo reči hvale, rekla mi je da je odličan učenik, među najboljima, ali da je primetila da je u poslednje vreme izgubio osmeh, sjaj u očima... To ju je navelo da pomisli da porodica ima nekih problema i otišla je da ih poseti. Kada je videla u kakvim uslovima žive, alarmirala je opštinu, koja nam se obratila za pomoć - priča Danijela i opisuje šta je zatekla kada je otišla kod porodice Petroman:

Foto: Informer

- Kada smo ušli u deo kuće u koji je ova porodica živela, imali smo utisak da smo u sceni horor filma. Od 100 kvadrata, oni su koristili samo 20, kupatila skoro da nije bilo, zidovi oštećeni i stalno mokri zbog propalog krova. U kući je uvek bilo hladno i osećala se vlaga.

Kako kaže Danijela, reč je o školovanoj porodici kojoj je u poslednje dve godine sve u životu krenulo po zlu.

Pokloni za nezbrinutu decu

Fondacija "Humana srca" posetila je u Beloj Crkvi i Dom za decu bez roditeljskog staranja "Vera Radivojević", gde je smešteno 48 mališana. Zaposleni u fondaciji obišli su ovaj dom u septembru i dogovorili se da deca na parčetu papira napišu šta bi želela da dobiju za poklon i ubace ih u kutiju. Deca su to uradila, ali se, kako su nam i sama rekla, nisu preterano nadala da će im neko zaista te želje i ostvariti. A potom je stiglo iznenađenje! U dom su dopremljeni bicikli, mobilni telefoni, laptopovi, trotineti, kopačke, dres Crvene zvezde... Usledili su zagrljaji, osmesi, ali i suze radosnice dece kojoj su ispunjene želje.

Prema rečima Zorana Stankovića, direktora doma, deca su uvek željna pažnje.

- Dobijamo pomoć, ali to su uglavnom paketi hrane, garderobe i naša deca imaju sve osnovno što im treba. Međutim, dosad ih skoro niko nije pitao šta ona zaista žele. Zato su im ovi pokloni iz humanitarne organizacije zaista ulepšali život - kaže direktor doma Zoran Stanković.

- Mama Tatjana je studirala srpski jezik i književnost i apsolvirala na pedagoškoj akademiji, a otac Nenad je školovani violinista. Živeli su skromnim, normalnim životom, ali su ih onda dočekali problemi iz kojih su se teško izvlačili, mada su svojoj deci pokušali sve da pruže - kaže Danijela.

Foto: Informer

U razgovoru sa Tatjanom saznali smo da je kuću nasledila od pokojnih roditelja, otac je bio pukovnik u penziji, a majka nastavnica srpskog jezika.

- Nekad je to bila jedna od četiri vile u Beloj Crkvi, sagrađena u 19. veku, ali se godinama nije ulagalo u nju. Kada smo se uselili, uložili smo koliko smo mogli. Kada su stigla deca, sve se promenilo. Nenad je u međuvremenu imao dva moždana udara, ja sam ostala bez posla... krenulo je sve nizbrdo. Ali eto, zahvaljujući dobrim ljudima deca će ponovo imati bolji život - kaže Tatjana.

Prema Danijelinim rečima, oduševljenje ove porodice kada je ušla u renoviranu kuću teško je opisati rečima. Marko i Marija dobili su potpuno novu sobu, dnevni boravak, kupatilo... ono na šta većina njihovih vršnjaka i ne obraća pažnju, a oni su reagovali kao da im je neko poklonio čitav svet.

Foto: Informer

- Nadamo se da će pomoć koju smo pružili biti podstrek porodici Petroman da život počne od početka - rekla je Danijela ispred fondacije "Humana srca".

Nenad se zahvalio Danijeli i svim ljudima koji su pomogli.

Foto: Informer

- Hvala svima. Sada živimo kao svaka normalna porodica. Iako nikad nismo tražili pomoć, stigla je u poslednji čas - rekao je Nenad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija