• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2022

18:57

NAJEZDA KOMARACA U NOVEMBRU! Doktorka objasnila otkud ovi insekti pred zimu, a posebno upozorava na jednu OPASNU VRSTU!

Društvo

NAJEZDA KOMARACA U NOVEMBRU! Doktorka objasnila otkud ovi insekti pred zimu, a posebno upozorava na jednu OPASNU VRSTU!

Podeli vest

Za ovo doba godine, usled globalnog zagrevanja, temperature su iznad proseka, što direktno utiče na čitav ekosistem. Pa tako, sa visokim temperaturama javljaju se i komarci, dok oni zaraženi prenose groznicu Zapadnog Nila koja u Srbiji i dalje raste, iako je novembar

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za sedam dana je zaraženo još osam osoba, dok je jedna preminula, a ukupan broj obolelih u ovoj sezoni iznosi 228. Podaci govore da je najviše zaraženih i dalje u Beogradu, a zatim u Šumadiji. Koliko ubod komarca može da bude opasan objasnila je doktorka Slavica Maris.

- Groznica Zapadnog Nila je počela od 2012. godine kada je prvi put registrovana u Srbiji. Obično je taj period javljanja obolelih od juna do polovine novembra - objasnila je doktorka i napomenula da napomenute brojke obolelih datiraju iz jula i avgusta, samo što su sada naknadno prijavljeni i zabeleženi.

- Infekcija izazvana virusom Zapadnog Nila je potencijalno teška infekcija koja se prenosi ubodom zaraženog komarca. U 80 odsto slučajeva ne daje nikakvu kliničku sliku. U onih 20 odsto slučajeva kod kojih se ispolje simptomi, pacijenti uglavnom osećaju povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, a može i da se javi prolazne uvećane limfne žlezde - objasnila je doktorka Maris.

Foto: Youtube/K1

Dr Slavica Maris

Ona je dodala da kod jednog na 150 inficiranih može da se javi teža forma ove bolesti kada dolazi do razvoja meningitisa i takva stanja obavezno zahtevaju hospitalizaciju. Simptomi su intezivna glavobolja, ukočen vrat, dezorjentacija, tremor, pa čak i koma i paraliza.

- Oboljenja obično ne ostavljaju prosledice, ali kod težih ostaju, poput dugotrajnog umora, gubitka pamćenja, poteškoća prilikom hodanja, pa čak i do demencije - dodala je doktorka.

Foto: Pixabay

Na pitanje da li je ovo prenosiva bolest, sa čoveka na čoveka, doktorka je odgovorila odrično, već je samo dovoljan ujed zaraženog komaraca. Takođe, najčešći prenosioci infekcije izazvane virusom Zapadnog Nila su najčešće divlje ptice, ali mogu da budu i domaće, poput, svrake i vrane.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija