• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - G. S.

07.12.2022

07:00

PESIMISTIČKE PROGNOZE CENA ZAKUPA TEŠKO ĆE BITI KAO RANIJE  Kirije stanova rastu do proleća!

printscreen

Društvo

PESIMISTIČKE PROGNOZE CENA ZAKUPA TEŠKO ĆE BITI KAO RANIJE Kirije stanova rastu do proleća!

Podeli vest

Rusi i Ukrajinci prilikom iznajmljivanja stanova gotovo i ne pitaju za cenu. Cene kirija udvostručene od početka godine

Cene iznajmljivanja stanova u Srbiji neće prestati da rastu bar do proleća, procenjuju stručnjaci za nekretnine!
Do porasta cena kirija došlo je zbog ogromnog priliva Rusa i Ukrajinaca, koji prilikom iznajmljivanja stanova gotovo i ne pitaju za cenu. Upravo to, kažu agenti za nekretnine, dovodi naše podstanare u veoma tešku situaciju jer je za mnoge iznajmljivanje stanova sada postalo luksuz.

Nema vraćanja

Ne verujem da će se cene vraćati na staro, ali se nadam da će bar malo biti niže
Vladimir Rafailović

 

 

Povratak na staro?

Našoj redakciji javila se Jelena M. iz Beograda, koja kaže da je sa porodicom morala da napusti stan jer im je zakup stana poskupeo čak 110 odsto!
- Stanovala sam sa porodicom u trosobnom stanu na Novom Beogradu, koji smo do februara plaćali 700 evra. Zatim nam je gazda u aprilu podigao kiriju za 100 evra, što smo muž i ja još mogli finansijski da izdržimo. Ali u novembru nam javlja da će od decembra kirija biti 1.500 evra, da je sve poskupelo, pa mora i on! To nas je šokiralo i, nažalost, morali smo da napustimo stan. Rekao nam je da neka ruska porodica samo čeka ključeve da se useli - kaže Jelena.

Velika potražnja

Važno je reći i da je ponuda mala, potražnja ogromna, a cene su sve više i više
Nedeljko Malinović

Konsultant za nekretnine Vladimir Rafailović očekuje da u budućem periodu dođe do stagnacije, ali ne i do vraćanja cena na staro stanje.
- Ovo je specifičan momenat, očekujem da će se do proleća situacija smiriti ako ne dođe do nekih većih ekonomskih turbulencija na svetskom nivou. Ne verujem da će se cene vraćati na staro, ali se nadam da će bar malo biti niže - kaže Rafailović.

Foto: Informer

Cene kirija će rasti do proleća


I Nedeljko Malinović iz agencije "Legat" navodi da su stranci podigli cene iznajmljivanja stanova kod nas, kao i da ne treba očekivati pojeftinjenje.
- Zbog svega je važno reći i da je ponuda mala, tražnja ogromna, a cene su sve više i više. Rusi koji su došli imaju dosta novca, mahom se radi o IT stručnjacima, pa imaju novca i za one malo luksuznije stanove blizu centra, na Vračaru, Starom gradu, zatim dosta traže Novi Beograd, pa su tu cene i najviše skočile. Sa druge strane, naši ljudi sada mahom iznajmljuju stanove ka periferiji, a mnogi imaju problem da uopšte nađu za sebe odgovarajuću nekretninu - objašnjava Malinović.

KRETANJE CENA STANOVA ZA IZNAJMLJIVANJE

opština /grad veličina februar jun decembar

Savski venac četvorosoban 2.000 2.300 3.000
Novi Beograd trosoban 700 800 1.500
Vračar dvosoban 600 900 1.300
Voždovac trosoban 400 500 650
Palilula trosoban 250 300 400
Stari grad garsonjera 250 300 400
Novi Sad trosoban 550 650 750
Novi Sad trosoban 300 400 500
Novi Sad garsonjera 200 250 300
Niš dvosoban 400 450 500
Niš jednosoban 250 280 350
Niš garsonjera 150 180 300
* cene su u evrima

 

Skuplje u Novom Sadu

Cena iznajmljivanja stanova skočila je i u Novom Sadu, pošto sve više Rusa i Ukrajinaca stanuje u tom gradu.
- Garsonjere koje su koštale oko 200 evra sada su oko 300 evra. Možemo reći da je cena svih nekretnina skočila i do 50 odsto. Nešto luksuznije i bolje nameštene nekretnine poskupele su i više. To je problem za naše podstanare i studente jer ne mogu da plate toliku cenu. Studenti, na primer, gledaju da nekoliko njih iznajmi stan kako bi mogli da plate - navode iz jedne novosadske agencije za nekretnine.
 

Država ne može da ograniči rast cena

Zbog veoma visokih kirija u Beogradu, a i Srbiji, javnost poslednjih dana raspravlja o tome da li bi i kako država mogla da kontroliše cene kirija. Stručnjaci uglavnom navode da je to nemoguće.
- Cenu nekretnina diktira samo tržište. Država tu ne može ništa da učini - jasno ističe Vladimir Rafailović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija