• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforer/Tanjug

20.12.2022

10:03

STIŽU IZMENE U DOMOVE ZDRAVLJA, OVO ĆE SE DOPASTI PACIJENTIMA! Zaboravite zakazivanje pregleda kod specijaliste po starom principu

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

STIŽU IZMENE U DOMOVE ZDRAVLJA, OVO ĆE SE DOPASTI PACIJENTIMA! Zaboravite zakazivanje pregleda kod specijaliste po starom principu

Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da se specijalistički pregledi više neće zakazivati od 1. do 5. u mesecu, već će moći da se zakazuju svakodnevno, kako bi bolest bila što pre otkrivena i da se započne lečenje

- Do sada je bilo od 1. do 5. zakazivanje specijalističkih pregleda, mislim da onom pacijentu koji dođe 10. ili 15. u mesecu može biti veoma ugroženo njegovo zdravstveno stanje, pa i život. Želimo to da promenimo. Izabrani lekar postavlja indikacije da li mu je potreban specijalistički pregled i naravno da će opšta bolnica ili zdravstveni centar biti u obavezi da takvom pacijentu obezbede specijalistički pregled - izjavio je Đerlek za RTS.

Naglasio je da će izabrani lekar odlučivati da li su potrebni specijalistički pregledi i da tu ne sme da bude zloupotreba i ispunjavanja želja pacijentima. Đerlek smatra da domovi zdravlja moraju da rade ono što su nekada radili, i najavio da će se zbog toga povećati broj specijalističkih službi u njima, kao i nivo dijagnostike.

- Sigurni smo da dobrim planiranjem i dobrom analizom možemo rešiti 60 odsto slučajeva na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja, a rasteretiti sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu – kliničke i kliničko-bolničke centre - ističe Đerlek.

Govoreći o tome koje će se sve analize ubuduće raditi u domovima zdravlja, Đerlek je rekao da će se za početak raditi one analize koje će brzo omogućiti lekarima da procene da li je nešto hitno ili nije.

- Primer, PSA testa kod prostate. Mi radimo skrininge za muškarce za prostatu i debelo crevo, kod žena dojku i matericu. Putem PSA testa možemo odmah videti da li se radi o hitnosti ili ne. Naravno, i hormone štitaste žlezde gde ne moramo zakazivati specijalistički pregled kod endokrinologa pa ga čekati nekoliko meseci - navodi Đerlek.

Istakao je da pacijenti koji ne budu mogli da dobiju termin za specijalistički pregled treba da se obrate direktoru zdravstvene ustanove, jer je on lično odgovoran za obezbeđivanje termina pacijentima, a druga mogućnost je kabinet Ministarstva zdravlja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBI, KONAČNO IMAMO SUPER TRIK ZA ŠTEDNJU NOVCA!? Najveći šok je što uopšte nema veze sa bankama, a njemu su nas učini naši stari
Društvo

SRBI, KONAČNO IMAMO SUPER TRIK ZA ŠTEDNJU NOVCA!? Najveći šok je što uopšte nema veze sa bankama, a njemu su nas učini naši stari

U današnje vreme veoma je teško racionalno rasporediti i utrošiti svoje finansije, a da istovremeno uspemo nešto da sačuvamo za neke buduće, možda i teže dane. Želja da sebi priuštimo nešto veće, recimo more, nekretninu ili auto, prisiljava nas da uzimamo kredite u bankama, koje potom moramo da uz kamatu vraćamo, pa je u takvoj situaciji još teže uštedeti

20.12.2022

09:36

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija