• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Redit

25.12.2022

19:05

ZASLUŽENO, SRBIJA SE NAŠLA MEĐU 30 NAJBOLJIH KUHINJA NA SVETU! Stranci obožavaju naše čvarke, kobasicu, ali i... A po ovom piću smo najpoznatiji

Instagram prntscreen

Društvo

ZASLUŽENO, SRBIJA SE NAŠLA MEĐU 30 NAJBOLJIH KUHINJA NA SVETU! Stranci obožavaju naše čvarke, kobasicu, ali i... A po ovom piću smo najpoznatiji

Podeli vest

Svetski poznati kulinarski sajt "Taste Atlas" nedavno je objavio listu 100 najboljih kuhinja, ali i jela na svetu u 2022. godini. A u obzir za dobijanje konačnih rezultati uzeta su mišljenja više od 100.000 korisnika koji su na sajtu glasali za najbolje jelo i nacionalnu kuhinju

Na prvom, po nekima i zasluženom mestu, našla se italijanska kuhinja. Srbija se za 2022. godinu našla na 25, dok su naše komšije, tačnije BiH, zauzela 38. poziciju.

Poznati gastro sajt kada je reč o Srbiji, prema istraživanju, istakao je da su petrovački kulen, čvarci, pirotska peglana kobasica, užička pršuta, miročki sir, komplet lepinja, futoški kupussamo neki od najboljih proizvoda iz naše zemlje. Kada je reč o pićima izdvajaju se rakija šljivovica, zatim viljamovka, a onda slede vino sorte Tamjanika i Prokupac.

Foto: printscreen redit

Međutim, kada je u pitanju lista najbolje ocenjenih jela, specijalitet s naših prostora nije zauzeo zavidno mesto. U ovoj kategoriji pobedu je odneo japanski kari, pita margerita zauzela je 11. mesto, dok je grčki giros na 31. mestu. Zanimljiva je činjenica da su ćevapi kao bosanski specijalitet zauzeli 64. mesto, a srpska pljeskavica je završila na pretposlednjem, dakle na 99. mestu, na listi od 100 najboljih jela za 2022. godinu - što bi ljubitelje iste moglo da razočara.

Pogledajte i top 10 najboljih jela na svetu:

Kare (Japan)
Picanha (Brazil)
Amêijoas à Bulhão Pato (Portugal)
Tangbao (Kina)
Guotie (Kina)
Phanaeng Curry (Tajland)
Ceviche mixto (Peru)
Ghormeh sabzi (Iran)
Cağ kebabı (Turska)
Pollo a la brasa (Peru)

A ovo su top 10 najboljih kuhinja:

Italija
Grčka
Španija
Japan
Indija
Meksiko
Turska
SAD
Francuska
Peru

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17