• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

26.12.2022

21:48

ČAK 57 ŽENA BEZ PARTNERA ŽELI DONIRANE ĆELIJE! Moći će da izaberu krvnu grupu, rasu, boju kože, kose, visinu... Direktor GAK "Višegradska" otklonio dileme!

printscreen

Društvo

ČAK 57 ŽENA BEZ PARTNERA ŽELI DONIRANE ĆELIJE! Moći će da izaberu krvnu grupu, rasu, boju kože, kose, visinu... Direktor GAK "Višegradska" otklonio dileme!

Podeli vest

Više od 400 pacijenata u Srbiji prijavilo se nacionalnoj Banci reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona, od čega čak 57 žena bez partnera, kaže za Informer direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović

Oko 240 zainteresovanih se prijavilo za dobijanje jajne ćelije, dok su ostali pacijenti, dodaje on, za donirane spermatozoide.

Prema njegovim rečima, svi oni koji uđu u proceduru za vantelesnu oplodnju moći će da biraju iz koje banke i zemlje će se uvoziti ćelije za njihove potrebe.

- Prijavljeni pacijenti su različitih godina, ali najviše ih je između 41 i 45, nešto manje između 31 i 40 godina. Što se tiče žena bez partnera uglavnom imaju preko 40 godina. Iako je po našem zakonu donor anoniman, naši pacijenti će, zajedno sa lekarima, moći da među raspoloživim donorima izaberu osnovne osobine kao što su krvna grupa, rasa, boja kože, boja očiju, boja kose, visina, telesna masa, konstitucija tela - otkriva prof. dr Stefanović i dodaje:

- Izuzetno je važno istaći da će i uvoz ćelija, kao i postupci za sve one koji ispunjavaju kriterijume biti besplatni, odnosno pokriveni od strane države. Omogućena su tri stimulisana postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja sa doniranim spermatozoidima, tri postupka sa doniranim jajnim ćelijama, kao i tri embriotransfera. Želimo da napomenemo da ovo pravo imaju i žene bez partnera do 45 godina starosti.

Foto: Inforemer

Na pitanje koliko je ova pomoć države važna za sve parove i same žene koji ne mogu da imaju decu, ali i generalno natalitet u našoj zemlji, odgovara:

- Parovima i pojedincima omogućena je ne samo besplatna vantelesna oplodnja nego da o trošku države dobiju i uvezene reproduktivne ćelije. To je još jedna velika olakšica za sve koji imaju problem sa začećem. Na ovaj način se, pored ostalih, naša država bori i protiv dugogodišnjeg pada nataliteta u zemlji!

Kako kaže dr Stefanović, u klinici u Višegradskoj prvi parovi žene bez partnera uključeni su u postupke VTO sa doniranim ćelijama. 

- Neki od postupaka su već završeni. Očekujemo vesti o prvim trudnoćama - kaže dr Stefanović.

Odakle se dobijaju reproduktivne ćelije:

* banka iz Španije
* dve banke iz Danske
(sa svojim filijalama na Kipru, u Ukrajini, Slovačkoj...) 
* banka GAK "Višegradska"

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija