• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/BBC na srpskom

28.12.2022

09:51

RUSI SE U SRBIJI "UVUKLI" I U MEDICINU!? SIVO TRŽIŠTE CVETA, PROVALJENA ČITAVA MREŽA RADA NA CRNO Dozvolu za rad bi čekali najmanje osam meseci

Društvo

RUSI SE U SRBIJI "UVUKLI" I U MEDICINU!? SIVO TRŽIŠTE CVETA, PROVALJENA ČITAVA MREŽA RADA NA CRNO Dozvolu za rad bi čekali najmanje osam meseci

Podeli vest

Sivo tržište cveta kada je reč o medicinskim uslugama - doseljeni državljani Rusije sve više traže lekare koji govore njihov jezik, pa se tako obraćaju pridošlim sunarodnicima sa medicinskom diplomom bez dozvole za rad

Do lekara iz Rusije dolaze i preko društevnih mreža i plaćaju za usluge na crno. Jedna Ruskinja je ispričala za ovaj medij da je pronašla pedijatra Rusa, jer nije bila sigurna da je dobila dobar lek i upustva za njenog sina prilikom posete jedne od privatnih klinika u Srbiji. Pregled su obavili kod njih u stanu gde žive.

Naime, mnogi pridošli lekari moraju da čekaju dug period za dobijanje dozvola za rad, najmanje osam meseci, tvrdi Aleksej Prahov, lekar-specijalista koji se iz Moskve u Beograd preselio u proleće 2022.

- Mnogi medicinski radnici koji su se poslednjih meseci doselili iz Rusije prinuđeni su da rade na crno, samo da bi preživeli - objašnjava Prahov.

Doktor se sa porodicom u Srbiju doselio i to drugi put.

- Odluku da odem doneo sam još 24. februara, kada je ruska vojska prešla granicu sa Ukrajinom, što se kosi sa mojim moralnim ubeđenjima - kaže.

On je u Srbiji 2018. već živeo i radio

- Tada sam došao na poziv jedne privatne klinike, a kontakti koje sam stekao pomogli su mi da u ovoj situaciji pronađem novi posao - kaže.

Strani lekari koji dolaze na poziv klinika u Srbiji imaju mogućnost da izvade privremenu licencu, koja se obnavlja na svakih šest meseci.

On je tako legalno zaposlen na jednoj privatnoj klinici a kaže da se pacijenti sa ruskog govornog područja radije obraćaju lekarima koji razumeju njihov jezik.

Zato često obavljaju konsultacije sa ruskim doktorima u privatnim kućama i stanovima što je, kako smatra, „rizik i za lekare, i za pacijente”.

Reklamiraju se i srpski lekari

Mnogi tragaju za ruskim lekarom preko grupa društvene mreže Telegram posvećenim lečenju u Srbiji.

- U tim grupama su i lekari, koji besplatno daju savete na ruskom jeziku, pojašnjavaju recepte i slično - navodi Prahov.

Pronađeno je i nekoliko Telegram grupa posvećenih medicinskim uslugama na ruskom jeziku, gde oglase objavljuju ne samo ruski, nego i srpski lekari. Oglasi uglavnom sadrže kratke biografije doktora i kontakt podatke, a među njima su kako lekari koji ordiniraju po kućama, tako i zaposleni u privatnim i državnim klinikama u Srbiji.

U grupama se oglašava i manji broj medicinskih sestara i zdravstvenih radnika koji nude usluge brige o pacijentima.

Iako u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Srbiji rade lekari koji govore ruski, ili su poreklom iz Rusije, Prahov kaže da „ne postoji lak i pregledan način da se dođe do informacija o srpskim klinikama koje nude usluge” na ovom jeziku.

Iako su srpski i ruski srodni, jezička barijera ostaje „velika”, smatra Prahov.

- Srbi i Rusi možda mogu da se razumeju kada dugo sede, piju rakiju i pričaju polako, ali lečenje je nešto sasvim drugo - ističe.

Stotinu njih čeka na nostrifikaciju

Više od stotinu, pokazuju podaci koje je BBC-ju dostavila Agencija za kvalifikacije (AZK), državno telo u čijoj je nadležnosti priznavanje diploma stečenih u inostranstvu. Novinari su imali uvid i u nezvaničnu kontakt-listu medicinskih radnika iz Rusije koji su se dobrovoljno upisali po dolasku u Srbiju radi lakše komunikacije sa pacijentima. Između januara i decembra 2022, 169 ruskih državljana se prijavilo za nostrifikaciju visokoškolskih diploma. Od tog broja, skoro 120 je završilo medicinu, stomatologiju ili farmaciju. Zaključno sa 9. decembrom, ruskim državljanima je priznato 86 diploma medicinskih nauka, a „u najvećem broju se radi o doktorima medicine”.

Državljanima Rusije potvrđeno je i 29 diploma iz oblasti stomatoloških nauka, kao i tri diplome farmaceutskih nauka.

Od 24. februara do 2. novembra, boravište u Srbiji prijavilo je više od 140.000 Rusa, podatak je Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Neki ruski državljani ni posle više meseci boravka u Srbiji nemaju rešen imigracioni status, pa pribegavaju vizaranu.

Nikome nije izdata licenca

BBC se sa pitanjima o ukupnom broju izdatih licenci obratio Lekarskoj komori, Komori medicinskih sestara i zdravstvenih radnika (KMSZTS), Farmaceutskoj komori i Stomatološkoj komori Srbije.

Iz KMSZT i Farmaceutske komore rečeno je da između 1. januara i 30. novembra 2022. ruskim državljanima nije izdata nijedna licenca.

Na pitanje o broju Rusa koji su se prijavili za licencu, iz KMZT kažu da „ne postoje tehničke mogućnosti da se izdvoji taj podatak”, dok Farmaceutska komora nije imala ovakve zahteve.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija