• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/tanjug

05.01.2023

17:12

U BOŽIĆNOJ RADOSTI, CRNA GORA DUŠOM UZ SESTRE I BRAĆU NA "SVAGDA RASPETOM" KIM! Joanikije pozvao na strpljenje i molitvu za mir Srba

Beta

Društvo

U BOŽIĆNOJ RADOSTI, CRNA GORA DUŠOM UZ SESTRE I BRAĆU NA "SVAGDA RASPETOM" KIM! Joanikije pozvao na strpljenje i molitvu za mir Srba

Podeli vest

Mitropolit crnogorski primorski Joanikije pozvao je ceo verujući pravoslavni narod u Crnoj Gori na strpljenje i moltivu za mir u državi i celom svetu za doprinos razrešenju različitih kriza i sveopšte zabrinutosti i poručio da MCP svim srcem podržava braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji

- Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori će i ubuduće kao i do sada biti sa svojim narodom i vršiti svoju uzvišenu službu koja joj je od Boga poverena. Nećemo deliti svoj verujući narod ni po nacionalnoj ni po stranačkoj pripadnosti, nego ćemo širiti bratsku slogu i razumevanje, poštovanje i praštanje - poručio je mitropolit Joanikije u Božićnoj poruci.

Pozvao je vernike i punopravne i odgovorne građane Crne Gore da izađu na predstojeće izbore, kada god oni bili, i da slobodno po svojoj savesti glasaju za koga hoće.

- Tako će najlakše izazvati dugo očekivane promene na bolje u ovoj državi i doprineti napretku svoje dece", naveo je mitropolit. Istakao je da u Božićnoj radosti, MCP dušom i srcem podržava braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji.

- Vidimo da se međunarodne garancije za njihovu slobodu i miran život ne sprovode u delo. Junački trpe nepravde, pritiske i progone ali ostaju verni zavetu svetog kneza Lazara i nemanjićkim svetinjama. Divimo se njihovoj izdržljivosti i hrabrosti koje su dar od Boga - poručio je Joanikije.

Istakao je da "nebesku vedrinu i lepotu hrišćanske vere koju širi Vladika Teodosije u ovom teškom vremenu, zajedno sa sveštenstvom, monaštvom, vernim narodom i prizrenskim bogoslovima vidimo kao svetlo svedočanstvo Jevanđelja Hristovog, bez mnogo reči, a sa puno žrtve i ljubavi".

Molimo se, pozvao je, da se što pre vrati mir i da prestane bratsko krvoproliće u Ukrajini, zbog čega su mnogi iz te napaćene zemlje izbegli.

- Svima koji su ostali bez svojih domova upućujemo reči bratske utehe i božićni celiv mira, a one koji su došli u Crnu Goru primamo kao svoju dragu braću i sestre u Hristu!

Istakao je da će "naših srca, hramova i domova za njih uvek biti otvorena".

- Nije nam teško da ih sa ljubavlju pomažemo sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj voljenoj otadžbini. Sa molitvom da božićna radost obasja i obraduje sve verne, decu i odrasle, zdrave i bolesne, a naročito tužne, potištene i usamljene, i sve ljude dobre volje, da se blagoslov Božji u nastupajućoj Novoj godini izlije na celu tvorevinu, srdačno čestitamo svima i svakome svetli praznik Rođenja Hristovog sa najradosnijim pozdravom: Mir Božiji! Hristos se rodi! - poručio je mitropolit Joanikije.

Istakao je da je u porodičnom domu kroz krstonosnu istoriju odnegovane su najuzvišenije vrednosti vere, časti, gostoprimstva, rodoljublja, čojstva i junaštva na kojima je utemeljeno duhovno biće Crne Gore.

- Jasno je samo po sebi da svi oni koji javno i bestidno promovišu nemoral i prostakluk sablažnjavajući decu i omladinu potkopavaju ceo naš narod i njegovu otadžbinu. Suočeni sa zabrinjavajućim nedostacima obrazovanja naše dece u školama mi smo uz pomoć dobrih ljudi i Vlade Crne Gore registrovali Pravoslavnu gimnaziju Svetog Save u Podgorici koja će početi sa radom naredne školske godine - naveo je Joanikije.

U njoj će se, kazao je, pored ostalih gimnazijskih predmeta izučavati i pravoslavna veronauka kao važan deo opšteg obrazovanja.

- Cilj nam je, da primenjujući najviše obrazovno - vaspitne standarde, što bolje pripremimo učenike ove Gimnazije za buduće studije po njihovom slobodnom izboru. Uvereni smo da ćemo na takav način dati veliki doprinos školstvu Crne Gore - naveo je Joanikije.

Ukazao je da vera i veronauka ne ograničavaju nego podstiču istraživačke, stvaralačke i saznajne moći čoveka čemu su nam najbolji svedoci Njegoš i Tesla među svim drugim genijalnim stvaraocima i naučnicima.

- Zbog toga sve prigovore protiv verskog obrazovanja u školama odbacujemo kao površne, prevaziđene ili zlonamjerne - naveo je mitropolit i istakao:

- Naša sveta vera otkriva da sloboda čovekova počinje razrešenjem i oslobođenjem od sveza greha. Biti slobodan znači imati široko i otvoreno srce za bližnje. Ne samo za one koji isto misle kao i mi, nego i za one koji različito i suprotno od nas misle.

Pozvao je vernike da učine sve da razlike u mišljenjima među nama ne odvedu u podele, mržnju i raskole, već da te razlike iskoriste kao važan povod za dobar i sveobuhvatan dijalog koji je ključ za rešenje mnogih nesporazuma među ljudima i za uspostavljanje njihovih bratskih odnosa.

- Najbolji momenat da započnemo popravljati i nanovo izgrađivati međuljudske odnose u Crnoj Gori je ovaj znameniti i svetli praznik u koji se Hristos svojim rođenjem pojavio u mračnoj vitlejemskoj pećini da svetlošću svoga Božanstva prosvetli tamu ovog sveta, prvenstveno tamu grešnih ljudskih duša - poručio je, između ostalog, mitropolit Joanikije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠTA TREBA DA URADITE NA BADNJI DAN, ZA SREĆU I DOBRO ZDRAVLJE!? U Srbiji postoji mnoštvo verovanja, ali tri se izdvajaju
Srbija

ŠTA TREBA DA URADITE NA BADNJI DAN, ZA SREĆU I DOBRO ZDRAVLJE!? U Srbiji postoji mnoštvo verovanja, ali tri se izdvajaju

Kada je reč o Badnjem danu, običaj je da se uveče, nakon unošenja badnjaka, porodica okupi za trpezom, pomole se Bogu, čestitaju jedni drugima Badnje veče i sednu za trpezu. Večera je obavezno posna, a najčešće se priprema prebranac, a uz to se postavlja kiseli kupus, salata, turšija, suve šljive, smokve, jabuke, bademi, lešnici, orasi...

04.01.2023

23:10

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija