• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.01.2023

09:00

Gojaznost u detinjstvu čest uzrok zdravstvenih problema

Društvo

Gojaznost u detinjstvu čest uzrok zdravstvenih problema

Podeli vest

Izmenjen životni stil - malo aktivnosti i veliki broj nezdravih navika, glavni su faktori koji doprinose gojaznosti u detinjstvu. Brza hrana, više vremena provedenog za računarom ili mobilnim telefonom uzrokuju niz oboljenja, pa i gojaznost od najranijeg životnog doba, te se sa tim problemom suočava čak svako treće dete u Srbiji. Ovo se posebno odnosi na okruženja u kojima je visokokalorična hrana uvek dostupna, a fizička aktivnost se ne podstiče, mada i genetski i hormonski faktori mogu igrati važnu ulogu

Gojaznost u detinjstvu predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje koje sve više pogađa decu i adolescente. Posebno zabrinjava činjenica da kod njih, višak kilograma često uzrokuje zdravstvene probleme koji su se nekada smatrali problemima odraslih — dijabetes, visok krvni pritisak i visok holesterol.

Foto: Shutterstock

Poredeći učestalost gojaznosti u svetu i kod nas, dolazi se do podatka da Srbija sledi trend povećanja gojaznosti kod dece. Roditelji često ne prihvataju da su im deca gojazna, ili ne prepoznaju koliko je bolest poodmakla. Iz tog razloga, veoma je važna radovna kontorola dece kod stručnjaka, a ono što je prilikom pregleda potrebno uzeti u obzir jeste istorija rasta i razvoja deteta, istorija porodice u odnosu na težinu i visinu i gde se dete nalazi na tabeli rasta.

Gojaznost u detinjstvu često izaziva komplikacije u fizičkom, socijalnom i emocionalnom životu deteta, a takođe spada i u najvažnije rizike koji dovode do zdravstvenih problema kao što su dijabetes, visok holesterol i krvni pritisak. Takođe, gojaznost može dovesti i do izostanka samopoštovanja, depresije i socijalnih problema. Veća je verovatnoća da će deca sa prekomernom težinom biti zadirkivana od strane svojih vršnjaka ili da će razviti nisko samopouzdanje i probleme sa imidžom o telu. Kada višak kilograma postane problem, potrebno je mnogo truda i posvećenosti da bi se dete vratilo na zdravu težinu i uspostavilo normalan tok života.

Foto: Shutterstock

Rad na smanjenju gojaznosti može pozitivno uticati poboljšanje navika u ishrani i vežbanje cele porodice, čime bi zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost bile porodična stvar od koje će svi imati koristi. Jedna od najlepših stvari koju možete pokloniti svojoj deci jeste bezbrižno i srećno detinjstvo, a sreća počinje pre svega sa zdravljem o kom treba voditi računa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija