• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

25.01.2023

07:00

NESTAŠICA LEKA ZA DIJABETIČARE, RAZGRABILE GA ŽENE DA BI SMRŠALE! Opasan trend u Srbiji ugrozio živote OBOLELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI!

Shutterstock

Društvo

NESTAŠICA LEKA ZA DIJABETIČARE, RAZGRABILE GA ŽENE DA BI SMRŠALE! Opasan trend u Srbiji ugrozio živote OBOLELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI!

Podeli vest

Gojazni ubrizgavaju sebi "ozempik", koji je namenjen za lečenje dijabetesa, kako bi izgubili višak kilograma, što može biti opasno po zdravlje, upozoravaju lekari

U srpskim apotekama vlada nestašica inovativnog leka za dijabetes "ozempic" (ozempic) jer ga žene masovno ubrizgavaju same sebi kako bi smršale, kopirajući sestre Kardašijan i milijardera Ilona Maska! Tako ga oboleli od šećerne bolesti, umesto besplatno na recept, mogu naći samo na crnom tržištu po ceni od 15.000 dinara.

Osim što su zbog ovog bizarnog trenda ugrozili dijabetičare kojima je ovaj lek neophodan, oni koji ga koriste za mršavljenje ozbiljno ugrožavaju i svoje zdravlje. Lekari apeluju na sve one koji ga koriste za mršavljenje da što pre s tim prestanu, jer u suprotnom mogu da imaju brojne neželjene posledice po zdravlje, ali i da će im se, čim prestanu da ga koriste, skinuti kilogrami višestruko vratiti. Poremećaj svesti, hipoglikemija, problemi sa srcem, samo su neke od opasnosti koje prete onima koji ubrizgavaju "ozempik" na svoju ruku.

Haos u organizmu

Ovaj lek, kažu stručnjaci, oslobađa hormone zadužene za sitost, tako da ljudi teže ogladne i samim tim manje jedu. Prema rečima prof. dr Edite Stokić iz Kliničko-bolničkog centra Vojvodina, specijaliste interne medicine i endokrinologije, "ozempik" se nipošto ne sme uzimati na svoju ruku jer može da napravi haos u organizmu.

- Lek o kome govorimo je jedna od velikih inovacija u oblasti lečenja šećerne bolesti. "Ozempik" je nekoliko godina prisutan na tržištima različitih zemalja, a od juna prošle godine je dostupan o trošku RFZO i u Srbiji. Međutim, iako, između ostalog, deluje i na smanjenje apetita, nedopustivo je da se uzima na svoju ruku. On se, kao i svaki lek, propisuje i koristi samo za stanja i bolesti za koje je namenjen i registrovan - napominje doktorka Stokić.

Vratili joj se kilogrami, i to duplo

Pomama za "ozempikom" počela je nakon što su se sestre Kim i Kloi Kardašijan, kao i milijarder Ilon Mask pohvalili da su zahvaljujući ovim injekcijama koje se ubrizgavaju u stomak ili butinu skinuli višak kilograma. Njih je poslušala i plus sajz manekenka Remi Bejder (27), ali joj se dogodilo ono što gojazni najmanje žele - ponovo se ugojila. Kako je ispričala, efekat mršavljenja je prestao čim je prestala sebi da daje injekcije.

- Usledilo je kompulzivno prejedanje, sa kojim sam ranije uspevala da se izborim. Sada se vratilo i još se pogoršalo. Kao rezultat toga, za kratko vreme ne samo da sam vratila sve izgubljene kilograme već sam ih udvostručila - otkrila je Remi.

Na pitanje kakve posledice može da ostavi na zdravlje žena koje ga zloupotrebljavaju za mršavljenje, naša sagovornica objašnjava:

- Najčešći neželjeni efekti su mučnina i dijareja. Povoljni efekti na redukciju telesne mase ovim lekom potvrđeni su i ispitani samo kod osoba sa šećernom bolesti i to je jedina ispravna upotreba. Zato ponavljam da ovaj lek ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, bez nadzora lekara!

Opasne posledice

Sa njom je saglasna i endokrinolog u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije dr Snežana Polovina. Ona kaže da žene koje ne boluju od dijabetesa nikako ne bi smele da koriste ovakve medikamente.

- Rizici od uzimanja lekova su veliki! Ukoliko ih pijete na svoju ruku, bez saveta i preporuke lekara, može doći do ozbiljnih poremećaja. Može da se napravi problem sa metabolizmom šećera, lučenjem insulina, da se izazove hipoglikemija. Ove nuspojave se ne javljaju kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa dva, ali osobe koje nemaju pomenuti poremećaj a uzimaju te lekove mogu zaista da dobiju i opasne poremećaje svesti, kao i da im se poremeti rad srčanog ritma - navodi dr Polovina.

Neodgovorno i opasno

Nutricionista prof. dr Jagoda Jorga naglašava za Informer da se lekovi ne mogu kupovati bez dogovora sa lekarom i tako olako koristiti.

- Ovo je potpuno besmisleno i vrlo neodgovorno. Ne može svaki lek kod svakoga da deluje isto i da ostvari isti efekat. Ne može da se pije bilo šta samo zato jer ste negde čuli da bi rešio probleme koje imate. Lekove mora da prepiše lekar koji će vas pregledati i uraditi potrebne analize. Tako je i kod gojaznosti. I za mršavljenje je prvo potreban pregled stručnjaka, pa redukcija ishrane, a lekovi tek ako lekar preporuči. Žene nikako ne bi smele da uzimaju tako lako ovaj lek, jer osim što su velike šanse da ne ostvare željeni cilj, mogu imati i negativne posledice po zdravlje - savetuje prof. dr Jorga.

Činjenice o "ozempiku"

- registrovan u Srbiji za lečenje dijabetesa tip 2
- injekcija koja se daje u stomak ili butinu
- uzima se jednom nedeljno
- početna doza je 0,25 mg

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zabrinuti

pre 1 godinu

Tačno! Ja već oar meseci ne mogu da dobijem ozempic od 1 mg, jer ga prodaju, a mi, koji ga dobinamo na recept, zbog zdrvstvene potrebe, ne mozemo da ga dobijemo Strasno

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija