• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji hr

29.01.2023

22:00

UDARANJE PO UŠIMA! Pazite da ne izgubite ključ od ovog vozila, izrada novog ide i do 2.000 evra

Pixels

Društvo

UDARANJE PO UŠIMA! Pazite da ne izgubite ključ od ovog vozila, izrada novog ide i do 2.000 evra

Podeli vest

Kada izgubite moderan elektronski ključ kodiran posebno za vaš automobil, nećete moći lako da nabavite novi

Nekada, kada su ključevi još bili mehanički, novi ključ od automobila mogao je da se napravi u bilo kojoj specijalizovanoj radionici za ključeve na tržištu za manje od pet evra. Ali savremeni pametni ključevi su sofisticirani i skupi uređaji koji se sastoje od metalne oštrice za otvaranje automobila u slučaju pokvarenog akumulatora, ali i posebnog kodiranog elektronskog transpondera koji je uparen sa elektronikom vašeg automobila. 

Zaključavanjem automobila vaš kodirani ključ blokira pogonski sistem automobila i bez njega je teško startovati. Zbog toga, kada izgubite ključ, novi ključ treba da bude povezan sa računarom, odnosno uparen sa vašim automobilom. A to znači da morate fizički dovesti svoje vozilo u servisni centar. Iz bezbednosnih razloga, fabrika nema šifre koje služe kao šifra između vašeg automobila i ključeva, već samo oblik metalne oštrice, a ni to nije slučaj kod svih proizvođača.

U nekim primerima kod vozila, novu oštricu treba oblikovati, urezati prema rezervnoj u samom servisu. 

Takav postupak košta 20 evra, a oko pola sata rada mehaničara da upari novi ključ sa vašim automobilom je otprilike isto. 

Ali šta ako se dogodi najgori scenario, a vi nemate ili ne možete da pronađete drugi rezervni ključ? 

Onda ste samo u nevolji jer automobil svakako treba fizički odvesti u servis. Prema broju šasije, možete naručiti novi ključ, ali potrebno je nekoliko dana da stigne, a čak i tada, uz pomoć metalne oštrice, moći ćete samo da otvorite vrata i uđete u automobil, eventualno spustiti ručnu kočnicu, ali ga nećete moći da ga pokrenete.

Kod većine automobila nećete moći ni da otključate volan da biste olakšali vuču. Ne ginu vam troškovi prevoza automobila kamionom do servisa, koji bi, ukoliko nemate takvu uslugu po ugovoru, mogao da vas košta 100 evra. Čak i više, ako ste parkirali automobil daleko od najbliže servisne stanice. 

Savet je svakako da se potrudite da pronađete ključeve kako biste izbegli dodatne troškove, ali ako ne možete da pronađete nijedan, kod većine proizvođača postupak je isti kao i za samo jedan ključ - u servisu vlasnik vozila dokazuje vlasništvo sa ličnom kartom i vozačkom dozvolom i naručuje nove ključeve koji se, kada stignu, uparuju sa vašim automobilom.

Ali nije uvek tako. Pošto neki automobili nemaju fabrički isečene ključeve, potrebno je promeniti i sve cilindarske brave na automobilu, to podiže cenu za dodatnih 340 evra. Postoje i primeri kod nekih vozila, ukoliko se izgube oba ključa, potrebno je promeniti elektroniku u automobilu, imobilajzer i tzv. Kutiju za ID kod. A iz bezbednosnih razloga, ovi uređaji su tako duboko skriveni u automobilu da je za njihovu zamenu potrebno pet sati rada mehaničara. To čini celu priču znatno skupljom.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

A šta ćemo kad je koeficijent inteligencije obrnuto srazmeran ceni automobila!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija