• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts

30.01.2023

20:03

PALA ODLUKA, DRŽAVA DAJE SUBVENCIJE OD 2.000 EVRA! Ko ima pravo i kako do novca? OVO SU SVI USLOVI

Društvo

PALA ODLUKA, DRŽAVA DAJE SUBVENCIJE OD 2.000 EVRA! Ko ima pravo i kako do novca? OVO SU SVI USLOVI

Podeli vest

Svako ko ima staro dizel vozilo uskoro će od države moći da dobije subvenciju od oko 2.000 evra za kupovinu automobila

Vlada Srbije je donela "Program za zaštitu vazduha" i u okviru toga su predviđene mere da se deregistruje određeni broj automobila, a to su automobili euro 1, 2 i 3. Svi oni koji poseduju te automobile i budu ih reciklirali ostvariće uslov za dobijanje subvencije za kupovinu automobila koji su euro 6 norme i izduvnih gasova, rekao je za RTS direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Kako se navodi u "Programu zaštite vazduha", podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

To su iznosi koji su predviđeni programom a građanima je najinteresantniji iznosi predviđen za kupovinu putničkih automobila. Agencija se trenutno bavi time kako sve to povezati, kako elektronski ubrzati proceduru za građane kada dođe do realizacije ovih mera.

- Cilj je da se smanji zagađenje sklanjanjem sa ulica upravo onih automobila koji najviše zagađuju, zbog toga je ideja da se ti automobili recikliraju, a subvencija iskoristi za kupovinu drugog polovnog automobila. Znači, mera nije za kupovinu samo novih automobila, glavni uslov je da se kupi automobil euro 6 normi - objasnio je Stamatović.

Agencija za bezbednost saobraćaja će sprovoditi ovu proceduru a Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture će obezbediti sredstva.

- Sve se radi u saradnji sa Ministarstvom za saobraćaj i Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Realizacija ovog programa se očekuje početkom 2024. godine i predviđeno je da se realizuje u više godina - rekao je Stamatović.

Prosečna starost automobila oko 17,4 godine

Od polovnjaka u Srbiju se najviše uvoze dizelaši. Tako je i 2020. i 2021. godine uvezeno po više od 100.000 dizel vozila, a u prošloj godini više od 80.000.

- Samo tokom prošle godine je uvezeno 165.000 automobila u Srbiju, a prosečna starost automobila koji se voze je oko 17,4 godine, i to je ono što treba da rešavamo. Želimo da na ulicama budu mlađi i tehnički ispravni automobili. Na prvom mestu je bezbednost svih učesnika u saobraćaju - istakao je Stamatović.

U prvom ciklusu trebalo bi da se zanovi oko 140.000 automobila a toliko automobila bi trebalo da bude i reciklirano.

Srbija je jedina država u regionu u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 3 normu, dok je u ostalim zemljama ekološka norma Euro 5 motor.

- Programom je predviđeno da se od 2024. godine standard podigne prvo na euro 5 normu, a potom i na euro 6 - rekao je za RTS direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rumpel

pre 1 godinu

Jel to novac od ukradenih deonica manjinskih akcionara u Srbiji?

mitar tarabić

pre 1 godinu

Хвала и Слава нашој драгој држави!!! Најчистија горива природни гас и пропан-бутан су практично протерани из наше свакодневне пракасе. Правила за коришћење истих су толико укомпликована и толики су намети наденути власницима возила са плином да је коришћење истог постало апсурд а и однос цена плин/бензин/дизел није више тако повољан као раније. Кинеска фирма ВУЛИНГ производи електричне аутомобиле по врло повољним ценама и продаје их у Америци и Европи. Рецимо у Белорусији се могу купити за од 4500 до 6500 еура зависно од опреме и снаге баерије. У србији нису хомологизовани и не могу се регистровати иако их прихвата УСА стандард?!?!?! Ради се о врло савременим аутомобилима нулте емисије, али ..... Кад се све стави на папир: 1. Плата у Србији 2. Цена струје и горива 3. Цена возила 4. Државна себвенција Ја сам ЗА! Али увек има једно АЛИ. Када би могао у србији да купим ВУКИНГА ѕа 5000Е и добијем субвенциују од 2000 Е одмах би продао овај свој Еуро3 крш и решен проблем... Опет оно АЛИ не посотоји могућност куповине јефтиног кинеског аута и у тој рачуници остајем кратак за неких 15000Е ! Хвала на субвенцији али док не нађем спонзора за недостајућих 15000Е возићу то што имам а држави у сваком случају ХВАЛА на бризи!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija