• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

31.01.2023

12:32

INOVATIVNE OPERACIJE ŠTITNE ŽLEZDE U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE! Sa operacionog stola pacijent brzo ide kući

pixabay

Društvo

INOVATIVNE OPERACIJE ŠTITNE ŽLEZDE U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE! Sa operacionog stola pacijent brzo ide kući

Podeli vest

U Klinici za endokrinu hirurgiju na desetom spratu novog Kliničkog centra Srbije rade se inovativne i najsavremenije operacije štitne žlezde. Pacijenti su tokom intervencije budni, a nakon zahvata bez reza, posle samo dva sati odlaze iz bolnice!

Uslovi rada i lečenja su u rangu sa najvećim svetskim centrima, a za samo sedam meseci rada zaposleni na ovoj klinici već su oborili svoj godišnji rekord od 1.000 operacija.

Specijalista opšte i supspecijalista endokrine hirurgije dr Branislav Rovčanin kaže za Informer da je, pored savremenog lečenja, potpuna novina i dnevna bolnica za dijagnostiku, biopsije i praćenje stanja pacijenta.

- Pomoću savremene opreme nakon operacije čvorića na štitnoj žlezdi, pacijenti više ne ostaju po nekoliko dana u bolnici već posle dva-tri sata idu svojoj kući. Bez bolova i bez reza od operacije. Sve se sada radi u lokalnoj anesteziji, specijalnim uređajem kojim se bezbolno bukvalno prže čvorići na žlezdi - kaže dr Rovčanin i dodaje:

- Takođe, jedna od novina jeste takozvana regionalna anestezija. Pacijent je budan i svestan tokom intervencije, a u određene delove vrata mu se ubrizgava anestetik. Dok on leži na stolu i radi se klasična operacija, on može da priča sa nama. Taj razgovor je jako važan jer kod ovakvih operacija može doći do oštećenja glasnih žica i glasa. Zahvaljujući novoj metodi, mi možemo da slušamo i glas pacijenta i da brzo reagujemo ako nešto krene po zlu!

Ambijent u kojem sada radi, dodaje on, u rangu je sa velikim svetskim ustanovama.

- Kapaciteti su nam duplirani, sada imamo dve operacione sale, radimo u šest puta većem prostoru nego u staroj zgradi. Zaposlili smo nove medicinske tehničare i sestre, ali i mlade lekare. Bolesničke sobe izgledaju kao hotelske. U svakoj su dva kreveta, zasebno kupatilo i televizor - dodaje naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija