• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.02.2023

07:00

IZRAČUNALI SMO KOLIKO ZAISTA KOŠTAJU ŠKOLSKA PUTOVANJA! PLJAČKAJU NAS SA EKSKURZIJAMA?! Realna cena bar 40% niža od ponuđene

Printscreen

Društvo

IZRAČUNALI SMO KOLIKO ZAISTA KOŠTAJU ŠKOLSKA PUTOVANJA! PLJAČKAJU NAS SA EKSKURZIJAMA?! Realna cena bar 40% niža od ponuđene

Podeli vest

Trodnevna ekskurzija koja je ponuđena beogradskim srednjoškolcima po ceni od 23.000 zapravo košta 13.500 dinara sa svim troškovima * Deca nisu htela ni da uzmu anketne listiće

Realna cena ekskurzija i izleta je bar 40 odsto manja od one koje roditelji dobiju u ponudama iz škole! Prema računici koju je uradio Informer, trodnevna ekskurzija koja je ponuđena beogradskim srednjoškolcima po ceni od 23.000 zapravo košta 13.500 dinara sa svim uračunatim troškovima.

Olakšanje

Deca su praktično sama donela odluku da ne idu i olakšala dilemu i muku i nama roditeljima
Majka četvrtaka


Reč je o trodnevnom putovanju od Beograda do Zaječara, sa dva polupansiona u hotelu i izletima do Viminacijuma, Lepenskog Vira, Golupca.

I dok roditelji pristaju na basnoslovne cene, deca su, ispostavilo se, daleko realnija, pa su samoinicijativno počela da odbijaju ponude koje im se serviraju po školama.

Tako su učenici trećeg razreda Medicinske škole koji su dobili gorepomenutu ponudu za trodnevno putovanje u startu jednoglasno odbili, ne želeći čak ni da uzmu anketne listiće.

- Pa za taj novac mogu da odem na dva-tri dana u inostranstvo, toliko ima jeftinih aranžmana. Nikome od nas nije palo na pamet ni da nosimo papire sa ponudama kući jer cifra nije normalna za dva i po dana putovanja po Srbiji. Razmišljamo da sami nešto organizujemo i provedemo se kao odeljenje, a to će nas sigurno koštati mnogo manje - ispričala nam je jedna od učenica i napomenula da je sve još besmislenije jer je na istu destinaciju išla i u osmom razredu.

Deca negodovala

Isto su postupili i osnovci jedne beogradske osnovne škole. Učiteljica je četvrtacima podelila papire sa informacijom o jednodnevnom izletu i saglasnost koju je roditelji trebalo da potpišu. Međutim, kako je ispričala mama jednog deteta, svi učenici su vratili učiteljici papire koji se tiču zahteva za jednodnevni izlet u iznosu od 5.000 dinara u jednom mestu u Vojvodini.

Prema rečima ove majke, u razredu je odmah krenulo negodovanje jer su deca koja imaju samo 10 godina smatrala da je 5.000 dinara previše za jednodnevni izlet!

- Nisu ni hteli da pokazuju roditeljima i svi do jednog su papirić sa anketom istog časa vratili učiteljici. Deca su u ovom slučaju praktično sama donela odluku i olakšala dilemu i muku i nama roditeljima. Kada je veliki odziv, uvek nekako pristanemo i mi ostali kojim je to baš veliki udarac na budžet, skupimo novac, ali ovo je sada nekako previše - ispričala je ova majka, koja je i sama bila iznenađena postupkom i zrelošću mališana.

Zidaju troškove

Milorad Antić, predstavnik Foruma beogradskih srednjih stručnih škola, kaže da jeste vidno da mnoga deca i sama primećuju da školska putovanja previše koštaju njihove roditelje, a da su troškovi zapravo nazidani.

- Te ekskurzije su zaista kratke, tu nema mnogo stvari, nekoliko šetnji, dva ručka i ako to sračunate, vidite da iznos nije toliki koliko se u ponudi putovanja traži. Jednostavno se troškovi nazidaju. Čak i kada uračunate prevoz, koji je 300 evra po danu, ne može to po učeniku da ispadne toliko mnogo. Jasno je zašto su se i sama deca pobunila. Ali onda na to sve dolaze dnevnice nastavnika, vozača, vodiča, zavisi ko sve ide i onda se sve to plaća - ističe Antić.

Inače, treba reći da je slična situacija i sa jednodnevnim izletima, koji se sprovode u osnovnim školama, a Antić ističe da je i tu realna cena duplo niža.

- Sada se izleti nude za 5.000 dinara, a jasno je da tu prevoz ne može da košta više od 1.000 dinara, dok je ručak oko 600 dinara, možda eventualno treba da se plati ulaznica za posetu nekom izletištu, ali to svakako može maksimalno da bude oko 2.500 dinara - navodi Antić.

Gavrilović: Roditelji, stavite sve na papir

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva" za Informer navodi da svakodnevno dobija pritužbe roditelja na cene đačkih ekskurzija, koje su, kako ističe, počele da koštaju kao luksuzno putovanje.

- Roditelji kada dobiju ponudu treba sve da stave na papir i provere koliko zapravo to košta. Mi imamo primer da je trodnevni izlet u Srbiji bio skuplji od tri dana u Italiji. Takođe, u ponudi za izlet u vranjskom zoološkom vrtu bilo je istaknuto da cena ulaznice iznosi 500 dinara, a svako može da se uveri da na ulazu kartu naplaćuju 250 dinara. Takođe, za osam kilometara puta deci su naplaćivali prevoz oko 1.000 dinara, što je van svake pameti. Očigledno je da se tu svako ugrađuje! Neko, manje, neko više. Imamo pritužbi roditelja da pojedini direktori škola rade u talu sa agencijama... Svačega tu ima, a roditelji ne treba na prvu loptu da prihvataju astronomske cene đačkih putovanja. Sve sumnjivo treba prijaviti nadležnima - kaže Gavrilović.

Šta je uračunato u ponudu za ekskurziju od 23.000 dinara


USLUGA IZNOS
Dva polupansiona 6.340
Smederevska tvrđava, ulaznica 250
Viminacijum, ulaznica 550
Golubačka tvrđava, ulaznica 550
Lepenski Vir, ulaznica 400
Kladovo, vožnja brodom 1.800
Muzej Krajine, Mokranjčeva kuća, Muzej Hajduk Veljka 300
Gamzigrad, ulaznica 400
Prevoz 3.000
UKUPNO 13.590
RAZLIKA 9.410
* iznosi su u dinarima

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Svi koji su u vezi sa vlasti pljačkaju, šta je to čudno. Pa otkud stanovi u Beogradu da se kupuju za keš? U normalnim zemljama se većinom kupuju na kredit.

Andjelka

pre 1 godinu

Nedostaje dnevnica za nastavnike, eto proverite i to pa napravite novu računicu

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija