• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jelena Janjić

02.02.2023

14:49

POBEGAO SA MESTA NESREĆE, PA DOBIO "DRAKONSKU" KAZNU! Pola Srbije ga osudilo kada se žalio na cifru, otkrili smo gde te pare stvarno idu

Tanjug, Pixabay

Društvo

POBEGAO SA MESTA NESREĆE, PA DOBIO "DRAKONSKU" KAZNU! Pola Srbije ga osudilo kada se žalio na cifru, otkrili smo gde te pare stvarno idu

Podeli vest

Na društvenoj mreži "Redit" jedan od korisnika se požalio kako mu je stigla "drakonska" kazna, nakon što je pobegao sa mesta saobraćajne nesreće... Umesto da ga podrže, kao što je očekivao, ostali korisnici su ga osudili i diskusija je završila burnim reakcijama. "Informer" je kontaktirao Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, a on nam je objasnio o kakvoj se kazni radi

- Dobio sam na kućnu adresu kaznu "MALUS", kazna zbog napuštanja mesta nesreće, u visini od 270.000 dinara. Da li postoji način da se izbegne plaćanje ovakve drakonske kazne - napisao je je muškarac, a korisnici "Redita" su odmah reagovali.

 

 

 

 

Foto: printscreen redit

- Malo je to druže, ja bih za takve dodao još jednu nulu na kaznu - napisao je jedan od korisnika, a drugi je nastavio:

- Napravio karambol, pa pobegao, ili si samo bio svedok karambolu, pa nastavio svojim putem u fazonu "ne znam ja ništa" - zapitao se drugi korisnik?

Foto: printscreen redit

- A šta si očekivao, da će poslati čokoladu - jedan korisnik ga je upitao ironično...

- Samo? Više bih ja tu lupio. Samo lupaj po ušima - oštro su ga osudili...

Kako bi smo razjasnili pokrenutu temu, "Informer" je kontaktirao Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

To što je korisnik "Redita" napisao jeste njegovo viđenje, niti je to kazna, niti je to "malus". To je takozvani regres. Evo o čemu se radi...

- Svako motorno vozilo koje se registruje mora prilikom produžetka registracije da bude osigurano od štete pričinjene trećim licima. To je ona čuvena "polisa" koja se predaje uz dokaze o plaćenim taksam - počinje direktor  Komiteta za bezbednost saobraćaj i dodaje:

Foto: Informer.rs

- Zahvaljujući toj polisi, osiguravajuće društvo plaća štetu svima koji su oštećeni u nekoj saobraćajnoj nezgodi, osim vinovniku saobraćajne nezgode i vlasniku vozila kojim je izazvana saobraćajna nezgoda. Međutim... Pod određenim uslovima, osiguravajuće društvo stiče pravo da svu isplaćenu štetu potražuje nazad od vozača koji je skrivio saobraćajnu nezgodu ali i od vlasnika vozila, čak i kada vlasnik nema nikakve veze sa nastankom saobraćajne nezgode. To je kada je vozač imao nedozvoljenu količinu alkohola u organizmu, kada nije imao položen vozački ispit, kada je tehnička neispravnost vozila uzrok saobraćajne nezgode, i kada vozač pobegne sa lica mesta saobraćajne nezgode - pojasnio je Okanović.

U ovom slučaju radi se o regresu štete odnosno situaciji da je osiguravajuće društvo isplatilo 270.000 dinara oštećenima, a zatim taj iznos potražilo od vozača jer je napustio mesto nezgode pre dolaska policije.

- Malus je poskupljenje polise obaveznog osiguranja koje se obračunava tek kada vlasnik ode da produži regustraciju, i koje poskupljenje sledi bez obzira na činjenicu da li je vozač pobegao sa mesta saobraćajne nezgode ili nije - završio je Okanović i objasnio goreću temu o kaznama u saobraćaju.

Na putevima Srbije sve je više primera bezobzirnih vozača, nesreća i saobraćajki, a radi podizanja svesti vozačima (bilo onim koji su tek uzeli vozačku dozvolu, ili onima koji voze u alkoholisanom stanju), država je nedavno počela da uvodi oštrije mere i kazne. Sve je u cilju očuvanja reda na putevima, parkinzima i zaštite svih koji učestvuju u saobraćaju.

Građani koji imaju svest o tome koliko je neodgovorno pobeći sa mesta nesreće, reagovali su na objavu takođe iz razloga kako bi skrenuli pažnju muškarcu koji je pobegao sa mesta nesreće, da kazna koju treba da plati nije "drakonska", već prema zasluzi. Mnogi su još i stava da je ovakav vid kazne blag s' obzirom o kakvom se prestupu radi, kao i da cena treba biti "paprenija" i veća od 270.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rajcica

pre 1 godinu

Pitaj zeljka mitrovica kako je to resi svom sinu .. . jos je imao i ubistvo pride .. samo nanogica .. za pare nisu nista javili ..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija